OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Olomouc podpořila projekt - Nesoudíme. Pomáháme

14.05.2018
OLOMOUC - Město Olomouc se připojilo k obecně prospěšnému projektu "Nesoudíme. Pomáháme". Projekt nabízí pomoc ženám, které se dostaly v souvislosti s nečekaným těhotenstvím do složité životní situace. Záštitu nad projektem, jehož zřizovatelem je Hnutí pro život ČR, převzal náměstek primátora RNDr. Ladislav Šnevajs.
Ilustrační snímek | Foto: hnutiprozivot.cz
"Projekt nabízí pomoc ženám, které jejich okolí nebo okolnosti nutí k podstoupení potratu. Tyto ženy získají na bezplatné lince informace o možnostech řešení jejich životní situace, včetně kontaktů na odborníky z různých oblastí, na které se mohou obrátit," říká k projektu Ladislav Šnevajs.

S projektem "Nesoudíme. Pomáháme"spolupracují zejména gynekologové, genetici, sociální pracovníci, psychologové, rodinní a výchovní poradci, právníci, krizoví pracovníci azylových domů či duchovní.

"Díky záštitě se zvýší povědomí o rozsahu námi nabízené pomoci a o našich službách. Oficiální podpora nám pomáhá prohloubit spolupráci s místními odborníky, se kterými můžeme lépe koordinovat pomoc v regionu při řešení jak zdravotních a psychických, tak i sociálních problémů našich klientek. Při řešení psychických problémů po potratu nyní můžeme například odkazovat na specialistku z Fakultní nemocnice Olomouc," říká k významu podpory Jaroslava Trajerová, vedoucí projektu "Nesoudíme. Pomáháme".

Linku pomoci kontaktuje ročně až 400 žen; více než 70 procent z nich se cítí být pod tlakem, aby podstoupily potrat. "Těmto ženám se snažíme poskytnout veškeré informace o možných rizicích spojených s umělým ukončením těhotenství a o možnostech, jak řešit jejich sociální nebo osobní situaci. Druhou skupinou žen, které se na nás obracejí, jsou ženy, které trpí postabortivním syndromem, tedy psychickými problémy po potratu. Ty nastávají jak okamžitě po potratu, tak i po letech od podstoupení tohoto zákroku," říká Zdeňka Rybová, místopředsedkyně Hnutí pro život ČR a vedoucí Linky pomoci, která pod projekt "Nesoudíme. Pomáháme" patří.

V Olomouckém kraji připadlo v roce 2017 na každých 100 živě narozených dětí 15,2 umělých ukončení těhotenství. Olomoucký kraj je s tímto počet na 5. místě mezi českými a moravskými kraji. Nejméně umělých potratů v poměru k živě narozeným dětem bylo v roce 2017 provedeno v Kraji Vysočina (13,2 na 100 živě narozených) a v Jihomoravském kraji (13,56 na 100 živě narozených). Naopak nejvíce umělých potratů bylo provedeno v Ústeckém kraji (25,05 na 100 živě narozených) a v Karlovarském kraji (24,1 na 100 živě narozených). Průměr za celou Českou republiku činil v roce 2017 16,9 umělých potratů na sto živě narozených dětí.

Podle statistik Českého statistického úřadu připadlo v samotné Olomouci v roce 2017 na sto živě narozených dětí 14,9 umělých ukončení těhotenství. U měst se srovnatelným počtem obyvatel bylo toto číslo například v Liberci 21,6, v Ústí nad Labem 21,9. Nejméně umělých potratů (12,0 na 100 živě narozených dětí) bylo z krajských měst srovnatelné velikosti provedeno v Pardubicích. Podkladové informace ČSÚ lze nalézt zde.

Podpora osobností i institucí
Hnutí Pro život ČR podporuje řada známých osobností, především lékařů, psychologů, ekonomů, ale také herců, zpěváků a novinářů. "Jsou mezi nimi i lidé, kteří mají se ztrátou dítěte osobní zkušenost a vědí, jak to změní váš život, jaká je to ztráta," říká Jaroslava Trajerová.
Mezi podporovatele z řad odborné veřejnosti patří například přednosta gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň doc. MUDr. Zdeněk Novotný, CSc., rektor Západočeské univerzity doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček, děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni prof. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc., zakladatel české dětské onkologie prof. Josef Koutecký, proděkan Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy prof. Jan Sokol a řada dalších.
Projekt "Nesoudíme. Pomáháme" podporuje také 128 zdravotnických a dalších institucí a 78 měst a obcí. Například: hnutiprozivot.cz/nesoudime-pomahame.

Propagaci projektu "Nesoudíme. Pomáháme" podpořila v Olomouci i společnost Rengl, vylepením plakátů s informací o projektu a kontaktem na Linku pomoci. Společnost Rengl provozuje síť čtyř tisíc plakátovacích ploch ve 140 městech v České republice, na Slovensku a v Polsku.

Hnutí pro život ČR je celorepublikové hnutí, jehož cílem je obnovit ve společnosti respekt k nenarozeným dětem.




Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes