OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Vlastivědné muzeum v Olomouci představuje Jízdu králů na Hané

25.05.2018
OLOMOUC - Nový výstavní projekt s názvem Jízda králů na Hané / Lidový obyčej v proměnách času, který bude od 25. 5. do 26. 8. 2018 hostit Handkeho sál Vlastivědného muzea v Olomouci, vznikl za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a klade si za cíl seznámit širokou veřejnost s historií, podstatou, strukturou a v neposlední řadě i se současnou podobou tohoto pozoruhodného a jedinečného obyčeje na Hané.
Vlastivědné muzeum v Olomouci představuje Jízdu králů na Hané | Foto: Olomoucký kraj
"Jízda králů (honění, hledání, chytání krále) je výroční lidový obyčej, který spočívá v obřadní objížďce chlapců a mužů na koních. Hlavní postavu krále představuje dospívající chlapec nebo svobodný mládenec. V průběhu 19. století obyčej jako součást vesnického lidového výročního cyklu zanikl a dnes se na Hané zachovává v rámci místních folklorních a hodových slavností pouze ve čtyřech lokalitách - v Bezměrově u Kroměříže, v Doloplazích u Olomouce, v Chropyni a v Kojetíně," objasnil Josef Urban, autor výstavy a vedoucí Regionálního pracoviště pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu v Olomouci.

"Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu je pověřeno funkcí informačního, školícího a metodického centra pro území Olomouckého kraje. Provádí dokumentaci tradiční lidové kultury a koordinuje její aktivity na území celého kraje," uvedl František Jura, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro kulturu, sport a volný čas. "Výstava věnovaná jízdě králů je prvním velkým počinem tohoto pracoviště v oblasti prezentace tradiční lidové kultury. Jízda králů, obyčej předávaný z generace na generaci, je jedním z nejviditelnějších a nejznámějších projevů kulturního nehmotného dědictví nejen na střední Moravě," dodal Jura.

Úvodní část výstavy je věnována obecným informacím o jízdě králů a jejímu zasazení do časového (Svatodušní svátky) a prostorového (region Haná) rámce. Jsou zde stručně představeny i další lidové zvyky a obyčeje, které spadají do letničního období, ať už se jedná o průvody královniček nebo dětské honění krále. V této části výstavy návštěvník nalezne také cenné artefakty k jízdám králů na Slovácku, zapsaným od roku 2011 do prestižního Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva (UNESCO).

Druhá část výstavy provede zájemce legendami a pověstmi, které jsou spojovány s údajným vznikem a původem jízdy králů (na Hané je obyčej nejčastěji ztotožněn s postavou bájného krále Ječmínka). Tato část se dotkne také proměny vnímání funkce a smyslu královských jízd v soudobé vesnické společnosti, její struktury a také občasných soubojů "konkurenčních" královských skupin. Zájemci se zde seznámí s četností královských jízd na střední Moravě v 19. století, postupným zánikem tohoto obyčeje i jeho oživením na bázi folklorismu, a to především v souvislosti s Národopisnou výstavou českoslovanskou v Praze v roce 1895 a folklorními a národopisnými akcemi v průběhu 1. poloviny 20. století.

Třetí, nejrozsáhlejší část výstavy se zaměří na jízdu králů v současnosti. Návštěvník se zde mimo jiné seznámí se současným vnímáním obyčeje v lokální kultuře, proměnou funkce a smyslu královských jízd, ale i výhledem a životností obyčeje v blízké budoucnosti. Především však zde výstava popisuje obnovení a průběh jízd králů ve čtyřech lokalitách, kde se obyčejová tradice dodnes udržuje (Bezměrov, Doloplazy, Chropyně a Kojetín). Vrcholem této části, resp. celé výstavy, je dioráma doloplazské jízdy včetně modelu koně v životní velikosti s králem v dívčím hanáckém lidovém kroji s pantlékem na hlavě a s růží v ústech.

"Jednotlivé jízdy králů se v průběhu času měnily, ale vždy si zachovaly jedinečné prvky, které je odlišují od všech ostatních. I v dnešní moderní době krojovaní jezdci, nazdobení koně a účast folklorních souborů a muziky v průvodech má své kouzlo, které obdivují každoročně stovky spokojených návštěvníků. Nejen pro ně, ale i pro samotné aktéry je to bezesporu hluboký a silný emocionální zážitek," zdůraznil Josef Urban.

"Kromě bohaté fotografické dokumentace a cenných sbírkových předmětů s tematikou letničních obyčejů (kuše, dětský koník, dřevěná šavle, pantlék) budou na výstavě ke zhlédnutí i artefakty, které se používají při dnešních jízdách králů. Na výstavě není zapomenuto ani na dětské návštěvníky, kteří si mohou v edukačním koutku mj. sestavit tematické puzzle nebo namalovat obrázek s motivem jízdy králů," připomněl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Muzejní výstava byla koncipována tak, aby sloužila také jako ?pozvánka" na živé jízdy králů, které budou probíhat 1. července 2018 v Doloplazích u Olomouce a 19. srpna 2018 v Kojetíně. I proto byla při vzniku výstavy nezbytná úzká spolupráce nejen s paměťovými institucemi, ale i s jednotlivými organizátory a propagátory současných jízd králů na Hané. Zároveň budou po skončení výstavy jednotlivé výstavní panely nabídnuty institucím a folklorním souborům ke krátkodobé prezentaci.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes