OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Posoudit rozvoj Gruzie na vlastní oči - i díky Česku

03.09.2018
Ne každá země, která v minulosti patřila do Sovětského svazu a která navíc v roce 2008 prošla válečným konfliktem s Ruskem a má stále nedořešené konflitky s Jižní Osetií a Abcházií, se může pochlubit rozvojem (nejen ekonomickým) tak, jako Gruzie. Posoudit situaci v této pohostinné a na přírodní a historické unikáty bohaté zemi je však potřeba přímo na míste na vlastní oči. Například v podobě terénní exkurze, jakou toto léto absolvovali studenti a studentky Katedry rozvojových s environmentálních studií PřF v Olomouci s finanční podporou České rozvojé agentury (ČRA).
Ilustrační snímek | Foto: upol.cz
Gruzie má za sebou několik historických milníků a bolestných událostí, které ho, i přes dobře se rozvíjející ekonomiku a rostoucí turismus, stále řadí mezi křehké demokracie, jimž stále musí pomáhat jiné země v rámci zahraniční rozvojové spolupráce. Česká republika tam prostředníctvím ČRA realizuje zajímavé a inovativní rozvojové projekty. Studenti Mezinárodních rozvojových studií měli možnost navštívit několiv z nich.

Podpora vnitřně přesídlených žen a práce s mládeží
Kvůli dvěma zamrzlým konfliktům s Jižní Osetií a Abcházií je v Gruzii vysoký počet vnitřně přesídlených osob (tzv. IDPs). Na podporu jejich aktivit plyne rozvojová pomoc od donorů jako jsou například USAID, EuropeAid, SlovakAid, CzechAid / ČRA a další. Dalšímu vzdělávání, rekvalifikaci a začlěňování žen do pracovního procesu, se věnuje organizace Fund for Women Entrepreneurs z Kutaisi. Jedná se o vnitřně přesídlené obyvatele z Abcházie. Právě k tomuto tématu - posilování postavení žen a snižování nezamětsnosti v regionech - měli účastníci a účastnice exkurze nejvíc otázek.
V obci Kvemo Chala založila před několika roky neziskovou organizaci KONA bývalá studentka Mezinárodních rozvojových studií z ČR - Jana Kowalová. Vdala se do této obce a rozhodla se poorpořit aktivití místní mládeže, která do té doby neměla žádný prostor a motivaci k seberealizaci. Studium angličtiny a výstavba a zařizování knihovny přispěly ke smysluplnému naplnění volného času místních mladých lidí. Během červnové návštěvy a diskuse mezi gruzínskými středoškoláky a vysokoškoláky z Univerzity Palackého vznikly výborné nápady na další spolupráci a dobvolnické možnosti při obnově parku.

Znevýhodnění lidé a jejich hlas v Gruzii
Díky podpoře České rozvojové agentury navštívili studenti a studentky z Univerzity Palackého nehen malé lokální iniciativy, ale i mezinárodní instituce v hlavním městě - například Rozvojový program OSN (UNDP) nebo Delegaci Evropské unie v Gruzii.
V místní pobočce Transparency International debatovali o míře korupce v zemi a o předvolebním napětí. V Caucasus Institute for Peace, Democracy and Development (CIPDD) zase diskutovali o budování míru a upevňování demokracie v konfliktních oblastech na Kavkaze. O fungování nezávislých médií se účastníci a účastnice exkurze dozvěděli více během rozhovoru s Kamilou Mamedovou, představitelkou komunitního rádia v Marneuli, které dává prostor a hlas různým menšinách, které v Gruzii žijí.
Na základě diskuse s Gigou Chitishvilim, zástupcem Centra strategického výzkumu a rozvoje v Gruzii (CSRDG), studenti a studentky z Olomouce zjistili, jak funguje podpora zaměstnanosti znevýhodněných skupin obyvatelstva a lidí se speciálními potřebami prostřednictvím iniciativ založených na sociálním podnikání. Tak dobře zpracovaný systém podpory gruzínských sociálních podniků a mentoringu pro jejich zakladatele nefunguje ani v ČR.

Viditelná pomoc českých neziskovek na venkově
S cílem vidět projekty rozvojové spolupráce na vlastní oči navštívili mladí lidé z Univerzity Palackého během své terénní exkurze také konkrétní příjemce pomoci na venkově. V regionu Tušetie (na severovýchodě Gruzie) se seznámili s realizací rozvojových projektů organizace Charita Česká republika, které jsoou implementévány s finančni podporou ČRA. Jedná se o budování kapacit, podporu vzdělávání, zařízení etnografického muzea, ale především podporu místní řemeslné výroby - hlavně zpracování ovčí vlny do podoby textilních produktů a suvenýrů.
V regionu Imereti, přesněji v okrese Terjola, navštívili účastníci a účastnice exkurze zemědělské projekty na podporu místních družstev, které se věnují výrobě mléčných výrobků (sýry, mléko, zmrzlina) či pěstování ovoce a zeleniny ve sklenících. Jednalo se o další úspěšný projekt rozvojové spolupráce, kde česká organizace Člověk v tísni s finanční podporou ČRA reagovala na potřeby místních lidí.
Mladí lidé z Univerzity Palackého se také zajímali o proces budování občanské společnosti v Gruzii po válce v roce 2008 či o možnosti jejího vstupu do EU. Během léta pracují na mediálních výstupech, které popisují navštívené projekty a to, co v Gruzii v rámci exkurze zažili. Formou informování veřejnosti a osvěty společně s fotovýstavou a vzdělávacími přednáškami po celé ČR přiblíží studenti většímu množství lidí téma zahraniční rozvojové spolupráce a její důležitosti při naplňování globálních cílů, stejně jako téma solidarity se zeměmi, které si v minulosti prošly podobným vývojem jako postsocialistické republiky. Tato terénní exkurze a celý projekt globálního rozvojového vzdělávání je spolufinancovaný z prostředků České rozvojové agentury (ČRA).
Autor: PhDr. RNDr. Bozena Markovic Baluchova
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes