OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Den (pro) pěstounství Olomouc

12.09.2018
OLOMOUC - Ne všechny děti mají to štěstí, že mohou žít ve vlastní rodině. O některé děti se bohužel jejich rodiče nemohou, nechtějí nebo nedokáží postarat. Přestože v současnosti v Olomouckém kraji pečuje o děti formou náhradní rodinné péče kolem 700 pěstounů a celkem se jedná přibližně o 1000 dětí, stále hledáme náhradní rodiče pro zhruba 450 dětí žijících mimo svou vlastní rodinu.
Pozvánka | Foto: rodinajeok.cz
V neděli 16. září proběhne v Olomouci v prostorách Pevnosti poznání první ročník unikátního projektu Den (pro) pěstounství. Tento jedinečný den je věnován pěstounům, kteří se rozhodli pro náhradní rodinnou péči a poskytli tak zázemí dětem v tíživé životní situaci. Vítána je široká veřejnost, kterou téma náhradního rodičovství zajímá. Vstup na akci je pro všechny zdarma, připraven bude bohatý program.

Návštěvníci mohou navštívit i samotnou expozici Pevnosti poznání, a to za zvýhodněné vstupné 75 Kč. V rámci vstupenky je zájemcům zdarma otevřeno planetárium, pro milovníky adrenalinu zdarma zpřístupněn gyroskop. Korunní pevnůstka Olomouc návštěvníkům akce poskytuje 50% slevu na vstupné do nově otevřené expozice Prachárna. Vstupenky do expozic jsou k zakoupení na pokladně Pevnosti poznání.

Nedělní program odstartuje v 10 hodin uvítáním návštěvníků na pódiu v Laudonově sále v přízemí Pevnosti poznání. Zájemci se mohou zúčastnit rodinné hry "Cesta pěstouna", při které si vyzkouší jednotlivé kroky, které musí každý zájemce o náhradní rodinnou péči učinit, než bude moci přijmout dítě do péče. Soutěžící budou postupně plnit jednotlivé úkoly pro dospělé i pro děti a vyplňovat svou hrací kartu. Začátek trasy návštěvníci najdou u stánku č. 1 - Orgán sociálně-právní ochrany dětí. Pro všechny návštěvníky zde bude připraven také foto koutek a malování na obličej.
Ve 12, 14 a 16 hodin budou postupně losovány odevzdané hrací karty. Ze zapojených soutěžících bude vždy vybráno 15 výherců, kteří obdrží zajímavé ceny.

Návštěvníci mohou využít i dalších doprovodných aktivit. Pro děti bude připravena trampolína, bazének s kuličkami, dětská zóna, chill-out zóna atd. Na pódiu se vystřídají interpreti z řad dětských hudebníků a tanečníků. Účast přislíbil sbor Základní umělecké školy Žerotín Flauto Armonico, děti ze Základní umělecké školy Iši Krejčího, sbor Campanella aj. Pro děti je připraveno divadelní představení pod názvem Africká pohádka - O černouškovi. Pevnost poznání se představí se svými science show. Dvě vědecká představení a zároveň chemická show bude návštěvníky čekat v Laudonově sále v dopoledních i odpoledních hodinách.

Návštěvníci mohou ve 2. patře Pevnosti poznání navštívit výstavu fotografií na téma "Jsem pěstoun" a shlédnout cyklus dokumentárních filmů o náhradní rodinné péči "Rodiče napořád". Na vzniku dokumentárního cyklu se spolupodílí Česká televize a Nadace J&T, iniciátor kampaně Hledáme rodiče. Šest dílů cyklu mohou zájemci sledovat v malém sále, ve 2. patře Pevnosti poznání, vždy v celou hodinu. První díl z cyklu začíná v 11 hodin. Ve 14 hodin bude navíc promítán dokumentární film režiséra Igora Chauna "Dospělým ze dne na den", po kterém bude následovat krátká diskuse o startu dětí z dětských domovů do dospělého života.

Potenciální zájemci, kteří uvažují o náhradní rodinné péči mají jedinečnou příležitost pohovořit si přímo s pěstouny. První neformální beseda začíná již v 10:30 v podkrovních prostorách Pevnosti poznání, ve 2. patře. Další besedy pokračují vždy v půl.

Záštitu nad akcí převzal: hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.
Podrobnosti k celému programu jsou k dispozici na facebookovém profilu Rodinné Pasy, událost Den (pro) pěstounství. Další informace najdete na www.rodinajeok.cz/den-pro-pestounstvi.

Akce vzniká za podpory Olomouckého kraje, města Olomouce, Rodinných Pasů, Dobré rodiny o.p.s., Střediska sociální prevence Olomouc, Ministerstva práce a sociálních věcí, ISIS - Občanského sdružení pro pomoc náhradním rodinám z. s., Maltézské pomoci o.p.s., Náruče dětem z. s., Nadace J&T aj.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

Obnova kanalizace uzavře v Jeseníku Lipovskou ulici

V první polovině dubna bude zahájena důležitá investiční akce Vak Jesenicka. Technicky náročné stavební práce na obnově kanalizace si vyžádají úplnou ...

Přerov hledá moderní logo, které bude vystihovat minulost i současnost města

Město Přerov bude mít své logo. O jednotném vizuálním stylu, kterým by se město prezentovalo, se už mluví několik let, až teď ale přichází odvaha ho z ...

Mikrobiologové z šumperské nemocnice připravili výstavu pro veřejnost, k vidění bude ve vlastivědném muzeu

Jak to vypadá, když se z neviditelných mikroorganismů stanou pouhým okem viditelné kolonie v Petriho misce? Jak se bakterie brání antibiotikům a jak p ...





Pátek 29.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes