OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Mattoni 1/2Maraton Olomouc upravuje trať. Bude rychlejší, věří organizátoři

11.03.2016
Na konci června vyběhnou do olomouckých ulic tisícovky půlmaratonských běžců. Startovní pole druhého největšího českého půlmaratonu se i letos rozroste a běžci si budou moci vychutnat krásu hanácké metropole na trase, která oproti loňskému roku doznala několika změn. Co se v porovnání s loňskem nemění, je intenzivní spolupráce organizátorů z RunCzech se statutárním městem Olomouc, Olomouckým krajem i Spolkem Trend Vozíčkářů, hlavním charitativním partnerem Mattoni 1/2Maratonu Olomouc. Na startovní čáru závodu se 25. června postaví i zdejší stálice, olomoucká běžkyně a jedna z nejlepších českých vytrvalkyň Petra Kamínková. Mezi běžci je o závod velký zájem, v tuto chvíli zbývá už jen pár set míst.
Mattoni 1/2Maraton Olomouc upravuje trať | Foto: kr-olomoucky.cz
S počtem 6 200 běžců je Mattoni 1/2Maraton Olomouc druhým největším závodem na 21 kilometrů a 97,5 metrů v celé České republice. Více závodníků se postaví pouze na start Sportisimo 1/2Maratonu Praha. Olomoucká trať je navíc velmi rychlá a její okolí lemují davy fanoušků, kteří se starají o skvělou atmosféru. To vše běžce do Olomouce láká.

"O závod je tradičně velký zájem. Kdo přemýšlí o tom, že by běžel a ještě není registrovaný, měl by si pospíšit. V tuto chvíli zbývá posledních 600 volných míst," říká Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

Na běžce v letošním roce čekají drobné změny. Tou nejpodstatnější je, že trasa závodu vede v obráceném směru. Úpravy nastaly i v centru města, kde se běhávalo v ulicích 1. máje a 8. května. Ty však letos v době konání závodu budou procházet rozsáhlou rekonstrukcí. Na půlmaratonce navíc čeká nová otočka v Lazecké ulici. "Věříme, že změny budou pro běžce pozitivní. Drobné úpravy by měly zlepšit propustnost trati a komfort závodníků. Tím, že se nepoběží po kostkách v centru města, by navíc měly padat rychlejší časy," věří Mirovský.

Od loňského roku se Mattoni 1/2Maraton Olomouc může pyšnit zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF. Olomoucký závod se tak řadí mezi elitní atletické akce na světě.
"Půlmaraton nám přináší mnoho předností. Prokazatelně nejen zvyšuje prestiž a povědomí o Olomouci ve světě, ale má ještě jednu nespornou výhodu, a tou je přínos pro ekonomiku města i regionu. Kromě účastníků sportovního klání míří v době konání závodu do Olomouce také desítky tisíc návštěvníků. Všichni přitom využívají zdejších služeb, ať už hotelových, restauračních nebo těch v oblasti cestovního ruchu. Návštěvníci si často nenechají ujít naše starobylé památky či další atraktivní turistické cíle," pochvaluje si primátor Olomouce Antonín Staněk.

Za šest dosavadních ročníků získal závod pevné postavení v rámci celého kraje. "Olomoucký půlmaraton je zcela jistě jedna z nejdůležitějších sportovních událostí jak pro město, tak pro celý kraj. Dobře doplňuje nejen nabídku akcí pořádaných v našem regionu, ale dělá nám především dobré jméno i ve světě. Pro kraj je tento běžecký svátek velkým přínosem zejména z pohledu cestovního ruchu," uvádí náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Yvona Kubjátová.

Kromě elitních afrických běžců se na startovní čáru Mattoni 1/2Maratonu Olomouc postaví zdejší stálice Petra Kamínková. "Je velké štěstí, že se RunCzech běžecká liga dostala před lety i k nám, Olomouc si totiž velký závod rozhodně zaslouží. Půlmaraton rozhýbal vlastně celé město, spousta lidí na letošní závod trénuje. Mně se zdejší trať moc líbí a už teď se těším na start," popisuje jedna z nejlepších českých běžkyň.

Nedílnou součástí závodů RunCzech běžecké ligy jsou rovněž běhy pro dobrou věc. Hlavním charitativním partnerem olomouckého závodu je Spolek Trend Vozíčkářů. "Běh pro dobrou věc je pro nás skvělou příležitostí jak získat potřebné finance na dofinancování osobní asistence, kterou poskytujeme našim klientům dvacet dva let. Letos za nás poběží v Olomouci i Praze více jak 180 běžců - jen v Olomouci jich bude skoro 130," raduje se Tomáš Helísek ze Spolku Trend Vozíčkářů.

Pokořit Mattoni 1/2Maraton Olomouc se 25. června vydá o 700 běžců více než loni, celkem jich bude 6 200. Kdo si netroufne na celou trať, může zvolit některou z kratších variant závodu. Kromě závodu pro jednotlivce je na výběr ještě čtyřčlenná nebo dvoučlenná štafeta 2Run. Samozřejmostí je také tříkilometrový dm rodinný běh. O ten olomoucký bývá tradičně velký zájem, i tady se s registrací nevyplatí otálet!
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes