OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Střední škola v Kuřimi se představila veřejnosti

06.12.2018
KUŘIM - Futuristický elektromobil Tesla X, vozítka Segway, která se sama udrží na dvou kolech, elektro koloběžku či PLC techniku a spoustu zajímavých aktivit si mohli vyzkoušet návštěvníci dne otevřených dveří - dne techniky na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Kuřimi. Škola také prezentovala svoji strategickou spolupráci s firmami Siemens a TOS Kuřim - OS a rekonstrukci školní budovy - zámku.
Ilustrační snímek | Foto: zamekkurim.cz
Jako vždy byl největší zájem veřejnosti o odborné vybavení, které kuřimská škola doplnila o několik technologických novinek. Hlavním lákadlem byl SUV elektromobil značky Tesla. Rudé elektrické auto s výklopnými dveřmi v druhé řadě oslovilo návštěvníky prostorností i volným prostorem pod přední kapotou, kde mají klasická auta spalovací motor. Zaujala i vozítka Segway, na kterých se mohli návštěvníci naučit během chvíle jezdit. Vozítko, jezdící na dvou kolech, díky sérii gyroskopů nespadne.

"Dali jsme si za cíl ukázat veřejnosti, že technika je krásná a zábavná. Technické vzdělání je branou do 21. století.", říká ředitel školy Ing. Vojtěch Novotný na nádvoří kuřimského zámku, kde škola sídlí. "Všechny nové, moderní technologie jsou na začátku drahé a dostupné jen pro nadšence. Ale to se rychle změní, jakmile se stanou běžným zbožím. Naši žáci ale budou na nové technologie připraveni," věří ředitel.

Návštěvníci si mohli také při prohlídce školy vyzkoušet sestavit elektromotor pomocí magnetu, baterie a drátu, změřit elektrické napětí skupiny lidí či pohrát si se stavebnicí, která simuluje pneumatické přístroje. V odborné učebně fyziky na návštěvníky čekaly zajímavé fyzikální a chemické pokusy. Zájem byl i o miniaturní programovatelné počítače Arduino, které předznamenávají nástup inteligentní elektroniky i tzv. internetu věcí. Studenti se je učí propojovovat se senzory a tak zabezpečit vše od měření teploty či vzdálenosti po vytvoření zábavných her.

Dne otevřených dveří - dne techniky se kromě individuálních zájemců - uchazečů s rodiči zúčastnili i žáci 9. či 8. tříd základních škol ze spádového okolí. Obě ZŠ z Tišnova, tři ZŠ brněnské, ZŠ Lomnice, Velká Bíteš, Deblín a Drásov. Celkem cca 250 návštěvníků. O program se starali současní studenti střední školy pod vedením pedagogů a akci si rovněž užili.

Probíhá kompletní oprava fasády budovy kuřimského zámku
Návštěvníci obdivovali i dokončené části postupné opravy fasády školní budovy. Zámek, ve kterém škola sídlí, prochází postupnou obnovou. "Díky přispění města Kuřimi se nám daří vracet historické budově její původní lesk a krásu. Jsme také nadšeni z výsledku restaurování vstupního portálu brány, které se velmi povedlo." sdělil ředitel Novotný.

Škola spolupracuje s technologickými firmami v okolí
Elektrická auta či chytrá domácnost ale nejsou jediné směry, kterými se mohou absolventi vydat. Škola má uzavřená strategická partnerství s dvěma významnými podniky. Pro zejména elektro obory je to jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v JM kraji firma Siemens Drásov. Pro zejména strojírenské obory je to potom tradiční výrobce obráběcích strojů firma TOS Kuřim - OS.
Firmy mají pro studenty atraktivní stážový a stipendijní program. "Věříme, že kvalitní odborníky není možno vychovat bez špičkové a reálné praxe. Proto jsme navázali strategickou spolupráci s partnery, kteří patří k nejlepším v oboru" doplnil Novotný.

Firmy i studenti si dosavadní zkušenosti pochvalují. "Praxe přináší studentům potřebný vhled do fungování reálné firmy a potvrdí si, že to, co se ve škole učí, má pro jejich budoucí kariéru velký význam. Aby byli absolventi co nejlépe připraveni, zapůjčila firma TOS Kuřim - OS škole moderní pětiosé frézovací centrum EMCO MILL na výukové účely," shrnul spolupráci za TOS Kuřim - OS Ing. Jiří Michele, který má partnerství se školou na starosti.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes