OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Hasiči HZS OLK vyjeli k záchraně osob z lanovky

18.01.2019
Do Červené Vody, Mlýnického Dvora, vyjížděli ve čtvrtek v 12.53 hodin profesionální hasiči ze Svitav, Ústí nad Orlicí, Králík, Pardubic, ale i hasiči ze sousedního Olomouckého kraje ze stanic Šumperk a Olomouc a dále dobrovolní hasiči z Červené Vody. Strom tady totiž spadl na lano sedačkové lanovky, a to zhruba v její polovině.
Ilustrační snímek | Foto: turistika.cz
Lanová dráha vede z Mlýnického Dvora do Bukové Hory v Čenkovicích. Na svazích hory je vybudován moderní lyžařský areál, který byl v tu chvíli plný lyžařů.

Obsluha lanovky nejprve odřezala strom a pokusila se lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. To se ale nepodařilo.

Těsně před 14 hodinou byla zahájena evakuace všech lyžařů uvězněných na lanovce. Na pomoc byly povolány dva vrtulníky. Jeden letěl z Brna a druhý z Prahy. Z počátku nebyly přesné informace o počtu uvězněných lyžařů. Hlášeno bylo až 200 osob. Po upřesnění uvízlo na lanovce 71 lyžařů.

Hasiči se postupně rozdělili na jednotlivé úseky. Vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů. A takto to pokračovalo dále až do posledního lyžaře. Na místě zasahovala pochopitelně Horská služba z Čenkovic, Jeseníků a Říček.

Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. I dojezd jednotek je samozřejmě problém. Rozhodují klimatické podmínky. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Ale lanovka je v tomto případě moderní a vyhřívaná.

V 15.09 hodin na místo přiletěl první vrtulník. V 15.18 hodin druhý vrtulník. V té době bylo evakuováno asi 7 osob. Na místě nevládla žádná panika. Podle našich informací se jednalo o moderní vyhřívanou lanovku a osoby byly v pořádku. Nemáme také žádné informace o zranění. Záchrana probíhala oběma vrtulníky a také ze země. Tady byli hasiči i horská služba rozděleni na jednotlivé úseky a jak postupně jednotky dojížděly, tak obsazovaly části lanovky. S vyproštěním se začínalo v horní části. Byl tedy dán evakuační plán. Mezi uvězněnými lyžaři byly i děti. Evakuace byla ukončena v 16.17 hodin.

Nakonec velitel zásahu vydal rozkaz k provedení ještě jedné kontroly celé lanovky, aby se ubezpečil, že skutečně na lanovce nikdo není.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Policisté dopadli cizince, který před Andrův stadion v Olomouci nastražil uříznuté prasečí hlavy

V sobotu 13. dubna v brzkých ranních hodinách jsme přijali oznámení o poškození olomouckého fotbalového stadionu v místech hlavního vchodu. Konkrétně došlo k potřísnění vstupních dveří a okolní fasády tekutinou červené barvy. Na skleněné výplni ...

Rychlá akce olomouckých kriminalistů: Ráno loupil a večer už seděl za mřížemi

Olomouckým kriminalistům se podařilo zadržet pachatele vloupání do prodejny s elektrem do dvanácti hodin od oznámení skutku. Olomoučtí policisté sděli ...

Více než tisícovka seniorů přišla o celoživotní úspory, policie stíhá 13 lidí

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání ...

HHC začalo být zakázanou látkou. Za její držení ve větším množství hrozí až 8 let vězení

Látky HHC, HHC-O a THCP od 6. března patří na seznam návykových látek, policie k nim bude přistupovat v souladu se zákonem. Neoprávněné nakládání je ...

Žena nalétla falešnému bankéři, do dvou bitcoinmatů vložila 800 tisíc korun

OLOMOUC - Neznámý pachatel během šesti hodin připravil devětašedesátiletou ženu z Olomouce o 795 tisíc korun. ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes