OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Zámek v Čechách pod Kosířem se v sobotu poprvé ve své historii otevře veřejnosti

01.04.2016
Začne tak nová kapitola v dějinách této památky, kterou od roku 2008 vlastní Olomoucký kraj. Ten do rekonstrukce objektu i zámeckého parku investoval zatím ve třech etapách už téměř 61 milionů korun. Čtvrtá etapa oprav za zhruba 14 a půl milionu právě probíhá.
Zámek v Čechách pod Kosířem se poprvé ve své historii otevře veřejnosti | Foto: Olomoucký kraj
Zámek v Čechách pod Kosířem je spjat s významným portugalských rodem Silva - Tarouca. Působil tu také malíř Josef Mánes. Po roce 1949 byl objekt znárodněn a v letech 1953 až 2005 v něm sídlil dětský domov.

"Olomoucký kraj převzal zámek ve špatném stavu. Od plánované rekonstrukce za zhruba 250 milionů korun ale musel upustit a zvolit úspornější variantu oprav, které byly rozděleny do několika etap," řekl Radovan Rašťák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Jejich výsledkem je zrekonstruované první i druhé podlaží jižního a západního křídla zámku. Přibyla dvě parkoviště a nový kabát dostala také oranžerie či zámecký park s dominantou v podobě Červené věže.

"Areál kolem zámku bude alfou i omegou návštěvnosti tohoto objektu. Už teď samotný park láká víc lidí než některé památky v okolí," poznamenal Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci, které zámek v Čechách pod Kosířem spravuje.

"Krásná příroda, muzeum kočárů, rozhledna a k tomu teď i zámek. Jsem přesvědčen, že Čechy pod Kosířem mají obrovský potenciál a stanou se místem, které budou turisté hojně navštěvovat," uvedl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

První příležitost k návštěvě budou mít turisté v sobotu 2. dubna 2016. Vybírat mohou ze tří prohlídkových tras. Ta s názvem A je zavede do interiéru jižního křídla zámku zařízeného ve stylu doby Františka Josefa II. Silva Taroucy z přelomu 19. a 20. století a vyzdobeného díly Josefa Mánesa.

"Obrazů tohoto významného umělce tu máme celkem čtrnáct a v současné době není v České republice žádný jiný prostor, kde by bylo na jednom místě tolik jeho děl," doplnil Břetislav Holásek.

Trasa B zahrnuje zámecký park včetně unikátní a dříve nepřístupné Červené věže. C - to je ojedinělá filmová expozice Jana a Zdeňka Svěrákových.
Opravy zámku ale ještě nejsou u konce. V současnosti se rekonstruuje přízemí, kam olomoucké Vlastivědné muzeum umístí archeologický depozitář a bude tu i kavárna a výstavní síň. Zbývající část objektu se postupně změní v hotel s restaurací a wellness zónou.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Úterý 23.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes