OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Lázně v Jeseníku chystají Májový ples v přírodě i sportovní lahůdky

26.04.2016
Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku vstupují do nové sezony ambiciózně. Na květen chystají noční ples v přírodě, inspirovaný historií, s nedalekou Českou Vsí dokončují cyklostezky kolem lázní, v červnu otevřou první etapu environmentálního hřiště. Zároveň se stanou hostiteli nejlepších orientačních běžců Evropy i tradičního cyklistického Závodu míru.
Lázně v Jeseníku chystají Májový ples v přírodě | Foto: Olomoucký kraj
SEZÓNU ZAHÁJÍ LETNÍ PLES V PŘÍRODĚ
Poprvé v novodobé historii lázně pořádají ples pod širým nebem.

"Navazujeme na rok 1839, kdy lázeňská šlechta v čele s princem Nasavským a knížetem Lichtenštejnem uspořádala ples v přírodě. Gräfenberk prý tehdy svítil do dáli jako moře pramenů," představuje originální zahájení sezony obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

Tradiční start sezony, který proběhne 13. až 15. května 2016, se ovšem v Jeseníku neobejde ani bez účasti samotného zakladatele lázní Vincenze Priessnitze a jeho choti Sofie, velkolepého promenádního koncertu, žehnání pramenů či koncertu na lázeňském hřišti. Jeho hudební hvězdou bude Věra Špinarová, předcházet budou hity Olympic revival.

LÁZNĚ CENTREM VRCHOLOVÉHO SPORTU
Jesenické lázně se také stanou centrem vrcholového sportu. Na konci května, 21. až 28., budou hostitelem Mistrovství Evropy v orientačním běhu, přičemž některé ze závodních tratí organizátoři vytyčují samozřejmě v jejich okolí. Běžce vzápětí vystřídají cyklisti.

"Mistrovství Evropy bude jedinečným zážitkem," těší se Rak a pokračuje: "Naše lázně ovšem budou potřetí také zázemím pro Závod míru. Pro vítězství jedné z etap budou muset mladí borci svižně vyjet i nepříjemné lázeňské stoupání." Závod, který patří do bodovací soutěže UCI do 23 let, se uskuteční 3. až 6. června 2016.

OTEVŘENY BUDOU CYKLISTICKÉ OKRUHY
Okolí lázní už jsme si zvykli objevovat s lázeňským průvodcem nebo s instruktorkou GRÄFENBERG WALKING. Novinkou letní sezony 2016 jsou i cyklistické stezky. Tajemství zdejší části Rychlebských hor tak konečně můžete bezstarostně objevovat ze sedla bicyklu. Stezky kolem lázní, Jeseníku a České Vsi tvoří pět okruhů o celkové délce téměř osmdesát kilometrů. A vybere si každý! Příležitostný cyklista, cyklistická rodinka i náruživý biker si mohou trasu zvolit podle délky, převýšení a náročnosti terénu.

VEDLE LÁZNÍ VZNIKÁ HERNÍ PARK V OPRAVDOVÉM LESE
V blízkém sousedství unikátního Balneoparku vzniká nové, rozsáhlé přírodní hřiště. Herní prostor s názvem "Háj víly Ozdravy" citlivě využije a jedinečným způsobem rozvine přirozené lesní prostředí lázeňského vrchu.

"Na území Háje bude na děti čekat 16 herních ohnisek a herních či interaktivně vzdělávacích artefaktů. Jako první vzniká labyrint a stezka, která bude páteří celého prostoru," říká autor projektu Jan Tajboš.

Architektonické ztvárnění prostoru obohatí originálním způsobem původní přírodní prostředí. Herní park svým pojetím navazuje na tradici léčebného působení Vincenze Priessnitze, vycházející z ozdravné síly přírodních živlů. Bude zahrnovat i vodní prvky přizpůsobené dětem. Otevření první etapy parku je plánováno na Den dětí v Priessnitzových léčebných lázních 5. června.

U BEZRUČOVA PRAMENE SI MŮŽETE ZAHRÁT NA DENDROFON
Jednou z nejhezčích lázeňských stezek je 1,9km dlouhá dětská stezka. Ta míjí Bezručův pramen a pramen Anna, u kterých se můžete kochat výhledy na Zlatohorskou vrchovinu z dřevěného altánu, či vyzkoušet zážitkový chodníček, menší podobu Balneoparku. Od letošního roku na vás u pramenů čekají další lákadla - doskočiště a dendrofon. Na doskočišti si svůj výkon můžete porovnat s některými obyvateli zdejších lesů. A copak je dendrofon? Lesní hudební nástroj! Představte si soustavu velkých píšťal z různých druhů dřevin. Jejich rozezvučením zjistíte, že každé dřevo má jiný zvuk a tón.

NOVOU NAUČNOU STEZKOU KOLEM ČESKÉ VSI
Na podzim loňského roku byla otevřena naučná stezka Česká Ves. Osmikilometrová trasa začíná uprostřed Rychlebských hor, na modré turistické značce vedoucí z lázní do České Vsi. Nabízí výhledy na Zlatohorskou vrchovinu, do polských rovin i na impozantní Sanatorium Priessnitz. Stezka míjí pozůstatky válečných zákopů, obnovenou dřevěnou kapličku uprostřed lesů, lesní pramen, o který se starají žáci tamní základní školy, kamenné menhiry i lezecké stěny.

"Zpestřením nejen pro malé turisty jsou vodní mlýnky na Pompeho říčce, kde můžete zvednout stavidlo a pustit vodu do náhonu se třemi mlýnskými koly," doplňuje starosta obce Petr Mudra.

Přímo v České Vsi, kde se narodila manželka Vincenze Priessnitze i jeho konkurent Johann Schroth, zakladatel lázní v Dolní Lipové, můžete navštívit muzeum veteránů nebo se vyřádit v tamním Adrenalin Parku Jeseníky.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes