OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Kontroly památkových objektů v Olomouckém kraji

29.04.2016
V dubnu si každým rokem připomínáme mezinárodní den památek a sídel. Hrady a zámky se již po zimě otevřely návštěvníkům a pro mnohé je to příležitost vydat se na výlet. Můžeme se ale z hlediska požární ochrany cítit v těchto objektech bezpečně? Památkové objekty nemusí splňovat požadavky, které jsou podle současné legislativy kladeny na nové budovy a stavby, to však neznamená, že by hrady a zámky nebyly z hlediska požární ochrany bezpečné. Zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb. pamatuje i na provoz takovýchto staveb a jejich provozovatelé musí dodržovat povinnosti stanovené právě tímto zákonem.
Kontroly památkových objektů v Olomouckém kraji | Foto: Olomoucký kraj
Ochrana kulturního dědictví a kontroly hasičů
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje se již dlouhodobě věnuje problematice ochrany kulturního dědictví před požáry a jejich účinky. Plní tím kontrolní úkol zadaný centrálně z generálního ředitelství a jehož plnění má pokračovat až do poloviny roku 2019. Hasiči tak kontrolují dodržování předpisů o požární ochraně.

V roce 2015 bylo v Olomouckém kraji zkontrolováno celkem 12 památkových objektů. Hrady a zámky byly prozkoumány od půdy až po sklepy, byly prohlédnuty návštěvnické okruhy, příjezdové komunikace, vybavení objektů přenosnými hasicími přístroji, zkontrolovány zdroje vody určené pro hašení požárů, označení únikových východů a nechyběla ani kontrola dokumentace požární ochrany.

Po jednotlivých prohlídkách objektů následovalo vyhodnocení. Při prohlídkách byly v některých objektech zjištěny drobné nedostatky, které bylo doporučeno v co nejkratší době odstranit. Jednalo se o problémy v označování únikových východů a označení rozvodných zařízení elektřiny a plynu.

Cílem takovýchto požárních kontrol ve vytipovaných národních kulturních památkách je řádně zajistit hrady, zámky a sídla z hlediska požární ochrany, najít optimální a vzájemně akceptovatelná řešení požární ochrany mezi hasičským záchranným sborem a Národním památkovým ústavem, skloubení moderního protipožárního vybavení s památkovou ochranou historických budov a původních interiérů a především uplatňování nových trendů a vývoje v ochraně kulturních památek.

Požáry historických objektů
Požární riziko v památkových objektech je velmi vysoké. Roli totiž hraje složitý a členitý charakter stavby, množství uchovávaných předmětů z hořlavého materiálu, nepřístupnost objektů pro požární techniku, nedostatek hasiva a další.

Pokud totiž například na hradě nebo na zámku vypukne požár, rychle se šíří a hašení je obtížné. Včasný zásah hasičů často komplikuje nepřístupnost terénu k hradu či zámku, úzké chodby, točitá schodiště apod.

Základním úkolem tedy zůstává minimalizovat rozvoj požáru, jeho šíření a snížení škod v takovémto objektu. Nejefektivnější způsob je instalace moderního protipožárního vybavení, jako jsou kouřová čidla, protipožární dveře, okna.

Do popředí se v posledních letech dostává i estetické provedení těchto prvků požární ochrany. Již samotná instalace požární signalizace, stabilních hasicích zařízení a dalších prvků požární ochrany je v historických objektech velmi obtížná, a pokud je realizována necitlivě a nepromyšleně, působí pak v interiérech rušivě, neesteticky a v horším případě může způsobit i nedozírné materiální a historické škody.

V Olomouckém kraji za posledních deset let vzniklo 9 požárů v historických objektech se škodou 2 263 000 Kč.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Drážní hasiči cvičili v Přerově záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji elektrický proud. Cvičení se uskutečnilo v areálu tamní ...

V Jeseníkách dobrovolníci s ornitology sčítali sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...





Čtvrtek 25.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes