OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Šumperk půjde na kafe

24.05.2016
V místo zaslíbené znalcům i milovníkům kávy se tento týden promění Šumperk. Místní kavárníci připravili druhý ročník festivalu Dny kávy. Program začíná už v pondělí 23.května - zahrnuje koncerty, výstavy, workshopy, přednášky, letní kino a další aktivity. Během hlavního festivalového dne v sobotu 28. května se představí více než patnáct kaváren a pražíren z celé republiky.
Šumperk půjde na kafe | Foto: Olomoucký kraj
Zatímco před pár lety to bylo víno, už několik let je módním nápojem číslo jedna káva. Kdo chce být in, musí vědět nejen, jak se správně připravuje a servíruje espresso, ale také, co to je cold brew či cupping.

S myšlenkou uspořádat v Šumperku Dny kávy přišli před dvěma lety dva kavárníci, Jirka Giesl z Pikoly a Martin Matějček z Kavalérie. "Chceme tady pozvednout kávovou kulturu a ukázat Šumperákům aktuální trendy v pití i přípravě kávy," říká k tomu Jiří Giesl.

Za rostoucího zájmu veřejnosti proběhl nultý i první ročník festivalu, na druhém regulérním ročníku se už podílí také nově vzniklý Šumperský okrašlovací spolek.

Program začne v pondělí a postupně graduje směrem k hlavnímu festivalovému dni, k sobotě 28.května. Na všech akcích bude samozřejmostí dobře připravená káva a určitě nebude chybět nějaké překvapení.

V pondělí 23.května se kávičkáři sejdou u kávového baru Kavalérie, kde proběhne vernisáž výstavy malíře Michala Navrátila. Neformální, ale oficiální zahájení festivalu doplní žívá hudba, grilování i vinný bar. Návštěvníci si budou moci koupit výrobky žáků centra Pomněnka.

V úterý 24.května program pokračuje v Kozím krámku kávovým workshopem pro děti i rodiče. Zatímco dospělí se naučí, jak oslnit návštěvu skvělou kávou, kde a jak ji kupovat a skladovat, děti se naučí vyrábět originální kávové podšálky, které servírování kávy doplní k dokonalosti. Kapacita je omezená, nutná je tedy rezervace.

Ve středu 25.května je na programu přednáška o architektuře a urbanismu. Člen rady spolku Petra Parléře architekt Tomáš Vích přijede přednášet a diskutovat o tom, jak architektura ovlivňuje život obyvatel města, o citlivých i necitlivých zásazích do tváře měst.

"Ambicí Šumperského okrašlovacího spolku je najít odpověď na otázku, zda by Šumperku pomohla autorita městského architekta," říká k přednášce za spolek Radek Auer. "Chtěli bychom, aby se do diskuze zapojili všichni, kdo mají k danému tématu co říci i ti, kdo drží rozhodovací pravomoce. Proto cíleně zveme jak zastupitele, tak místní architekty."

Přednáška s následnou diskuzí se uskuteční v bývalém domě dětí u radnice, jehož budoucí využití Šumperský okrašlovací spolek považuje za klíčové téma vzhledem k postupnému úpadku historického centra města.

Ve čtvrtek 26.května čeká Šumperáky dýchanek v zahradě knihovny. Dvacet let fungování na něm oslaví svým vystoupením šumperský kroužek nevidomých bubínkářů. Prezentaci místní Organizace nevidomých a slabozrakých doplní také prodej výrobků z jejích dílen. Na zahradní party vystoupí ještě kapely Trocha klidu, Obzzor, David Invalid i Jednička - kapela žáků 1. ZŠ.

Páteční večer 27. května bude patřit letnímu kinu. Přímo v centru města na Hlavní třídě, na náměstíčku lidově zvaném Točák promítne Biograf Láska skvělou britskou komedii Pride. Na promítání nebude chybět kávový bar Colts & Rebels i vinný bar Les Vins dAuer. Po promítání ještě následuje Světová afterparty v Kavárně Svět s DJs.

To hlavní ale přijde v sobotu 28.května. Už od rána se do Klášterního Kostela Zvěstování Panny Marie a v přilehlém parku sjedou české pražírny. Všechny budou mít vlastní prezentace a některé se předvedou také na otevřeném festivalovém coffee baru. Nebudou chybět přednášky o kávě a její přípravě pod vedením zkušených baristů jako je Petra Veselá (autorka Knihy o kávě, porotkyně na mezinárodních kávových soutěžích), Gwilym Davies ( World Barista Championship 2009), Petra Střelecká (Czech Brewers Cup Champion 2014, 2015), Adam Obrátil nebo Jaroslav Slámečka (365 Cups Of Coffee). Návštěvníci se mohou těšit také na cupping, ochutnávky i cestopisy z kávových cest.

Sobotní program bude umocněn prostředím, do kterého se návštěvník jen tak nepodívá. Areál klášterního kostela navazuje na přilehlý park, kde budou dětské atrakce, chill out zóna s djem Makovcem (Lážo Plážo Chill Combo). Samozřejmostí bude bohaté občerstvení od Industra Coffee, Bistra Jarabáček nebo cukrárny Pikola.

Po celý festivalový týden bude také v centru města zřízen info point - kavárna s galerií s fotkami z kávových plantáží a prezentací fairtrade obchodu s kávou.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes