OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Mattoni 1/2Maraton Olomouc přivítá šampiony

14.06.2016
Už za necelé dva týdny se Olomouc na jeden víkend stane hlavním světovým městem běhu. Nejenom, že je kapacita Mattoni 1/2Maratonu Olomouc plná týdny dopředu, rovněž startovní pole nabízí jména vskutku světová. Na Hanou přijedou držitelé rekordů závodu, předchozí vítězové a dvě ze tří nejlepších maratonských běžkyň historie. Na startu nebude chybět ani česká hvězda a olympionička Eva Vrabcová. Mattoni 1/2Maraton Olomouc tak slibuje být v sobotu 25. června závodem nejvyšších kvalit.
Mattoni 1/2Maraton Olomouc přivítá šampiony | Foto: Olomoucký kraj
Olomoucký závod je druhý největší půlmaraton v České republice. Závod oceněný zlatou známkou kvality Mezinárodní asociace atletických federací IAAF při svém sedmém ročníku na startu uvidí 6 200 závodníků. A v čele budou stát ti nejlepší! Diváci, kteří budou závod sledovat přímo v olomouckých ulicích nebo v přímém přenosu na portálu Seznam.cz, se mohou těšit na opravdu velká jména světové atletiky.

"Podařilo se nám zajistit pravé šampiony. V Olomouci poběží předešlí vítězové a držitelé rekordu závodu - Mary Keitany a Geoffrey Ronoh. To ale není zdaleka všechno, na start se postaví také loňský šampion Josphat Kiptis a skupina skutečně výjimečných žen," říká prezident organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo.

"Tak silné ženské startovní pole, jaké se objeví na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc, Česká republika ještě neviděla. Na startu máme čtyři ženy z top desítky historicky nejlepších půlmaratonských časů, je to skutečně startovní listina snů," usmívá se manažerka elitních atletů Jana Moberly.

V čele ženského startovního pole se nejvíce vyjímá jedno jméno - Mary Keitany. Čtyřiatřicetiletá Keňanka se loni v Olomouci časem 1:06:38 postarala o rekord závodu. Její osobní rekord je přitom ještě o 48 vteřin lepší a dělá z ní druhou nejrychlejší ženu půlmaratonské historie. Pouze o vteřinu za ní je její krajanka Violah Jepchumba, která časem 1:05:51 zazářila na dubnovém Sportisimo 1/2Maratonu Praha, kdy dokonce dlouho atakovala světový rekord. Do top desítky patří rovněž Worknesh Degefa (1:06:14 a osmé místo) a Joyce Chepkirui (1:06:18 a deváté místo). Jak chutná vítězství z Olomouce, pak také ví Betelhem Moges, která zde triumfovala v roce 2014.

Pozadu však nehodlají zůstat ani elitní muži. Hned šest z nich už běželo pod magickou hodinu, která v Olomouci stále odolává. Nejvíc se k ní přiblížil Geoffrey Ronoh v roce 2014. Ten tehdy do závodu vstupoval coby vodič, ale nakonec za sebou nechal všechny hvězdy a prvním místem v čase 1:00:17 se postaral o prvotřídní senzaci.

"Jsem nesmírně rád a překvapený, že se mi podařilo porazit ostatní. Vůbec jsem to nečekal," přiznal tehdy v cíli keňský běžec. Letos už mezi favority patřit bude. A ne sám.

Startovní číslo jedna na hrudi ponese loňský olomoucký šampion Josphat Kiptis. A běžec RunCzech Racing Teamu si na obhajobu triumfu brousí zuby i letos. O vítězství se popere jistě také Cybrian Kotut, Robert Chemosin, Richard Mengich, David Kogei a především Stanley Biwott.

"Stanley zazářil druhým místem na dubnovém londýnském maratonu a z celého startovního pole má nejrychlejší osobní rekord právě na půlmaraton. Rovněž vyhrál newyorský maraton a kvalifikoval se do keňského maratonského týmu na letošní Olympijské hry," představuje jednoho z favoritů Moberly.

Z českých běžců se diváci mohou těšit na Evu Vrabcovou, která se kvalifikovala na olympijský maraton a v Olomouci bude útočit na český půlmaratonský rekord. Ten má hodnotu 1:11:02 a od roku 1994 jej drží Alena Peterková. Eva Vrabcová se jí na Sportisimo 1/2Maratonu Praha přiblížila na čtyři vteřiny, takže od ní v Olomouci můžeme očekávat velké představení!

Olomoucké publikum nezůstane ochuzené ani o domácí běžkyni Petru Kamínkovou, která letos slavila vítězství na půlmaratonech v Karlových Varech a Českých Budějovicích. A do Olomouce se již těší.

"Je krásné, když slyším od povzbuzujících lidí "to je ta naše". A ten pocit na stupních vítězů v mém rodném městě na krásném náměstí a k tomu česká hymna...," usmívá se Kamínková. Z českých běžců se v Olomouci představí Pavel Dymák, Robert Míč, David Vaš nebo ultramaratonec Daniel Orálek.

Sedmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc odstartuje z Horního náměstí v sobotu 25. června v 19 hodin, u letošního pátého závodu RunCzech běžecké ligy nebude chybět plných 6 200 závodníků. Dalších 3 300 běžců se postaví na start dm rodinného běhu, Olomoucí se tak v jeden den prožene bezmála deset tisíc běžců!

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes