OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Rekvalifikační kurzy: TOP 5 otázek, které vás zajímají

16.10.2020
Rekvalifikace vám umožňuje znovu najít nebo úplně změnit práci. Co byste o rekvalifikačních kurzech určitě měli znát a jakých 5 otázek jsme pro vás vybrali? Také vám představíme výhody rekvalifikačních kurzů. Proč by pro vás mohly být tou pravou volbou?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Jak na rekvalifikační kurzy? 5 otázek a odpovědí, které vás zajímají


Jestliže vás potkala ztráta práce nebo o obor, který jste vystudovali, během let přestal být zájem, může pro vás být vhodným řešením absolvování rekvalifikace. S tím je spojeno spoustu otázek, které uchazeče zajímají. Pojďme se podívat na některé z nich.

Jak dlouho trvá rekvalifikační kurz?


Mezi nejčastější dotazy o rekvalifikačních kurzech patří: "Jak dlouho trvá rekvalifikační kurz?" Odpověď na tuto otázku je přitom jedna z těch nejsložitějších a nejméně jednoznačných.

Každý kurz trvá totiž jinak dlouho. Některé se počítají na hodiny a absolvují se několik dní v týdnu - více intenzivně, další pak probíhají jen jednou za týden a mají menší počet hodin.

Nejvíce se od sebe liší délka teoreticky zaměřených rekvalifikačních kurzů a rekvalifikací, kde se spojuje teorie s praxí. Ty druhé jsou logicky časově náročnější. Obecně by se však dalo říct, že během tří až šesti měsíců získáte znalosti, případně i dovednosti, z úplně nového oboru, což je poměrně krátká doba. Zvlášť pokud vezmeme v úvahu, že na tyto obory lidé studují i několik let.

Mezi nejkratší kurzy pak jednoznačně patří rekvalifikační kurzy účetnictví a to i v případě, že jste v tomto oboru nováčky a nemáte žádné předchozí zkušenosti.

Jaká je cena rekvalifikačních kurzů?


I v případě ceny za rekvalifikační kurzy se hodnoty liší. Podezřele nízká cena pak může značit nekvalitní službu, kterou si hodláte zaplatit. Na kvalitě kurzu opravdu záleží. Přímo se odrazí ve vašich znalostech a dovednostech, které získáte.

Porovnejte si ceny jednotlivých kurzů s konkurenčními společnostmi. Pokud se příliš neliší pak se rozhodujte dle kvality a pověsti společnosti, lektorů apod.

Má absolvování kurzu nějaké výhody?


Jednu z výhod už jsme lehce nastínili u první otázky a to, že získáte celé vzdělání v jedné oblasti za poměrně krátkou dobu. Tím zvýšíte své šance na sehnání práce. Díky absolvování kurzu si také budete jistější při shánění nového pracovního místa a získáte větší sebevědomí pro případné pohovory.

Můžete se také zaměřit na širší okruh nabídek práce, než jen v oboru, který jste vystudovali. Uvádí se, že na rekvalifikační kurzy chodí častěji ženy než muži. Až 60 % všech absolventů kurzů zastupuje ženské pohlaví. Velmi často jsou to ženy v produktivním věku mezi 35 až 39 lety nebo také studenti hned po škole, kteří volí cestu prohloubení znalostí.

Budu mít po absolvování kurzu stejné šance jako ti, co obor vystudovali?


Dá se očekávat, že lidé, kteří se oboru věnují už od školy mají větší šance než rekvalifikovaní jedinci. Na druhou stranu se podle průzkumů až 60 % absolventů dostane na novou pozici během jednoho roku a méně.

Na absolventech rekvalifikace zaměstnavatelé oceňují jejich odvahu pustit se do nového oboru, sebekázeň a také často ocení schopnost naučit se nové informace pomocí samostudia s podporou lektora.

Mezi vaše plusy byste měli zařadit ochotu získat co nejdříve praxi v oboru a zajímat se o něj už v průběhu konání kurzu. Zkuste si najít brigádu, stáž nebo zaměstnání již během vašeho studia na kurzu a projevit tak zájem o novou práci.

Podpořit tuto vlastnost můžete také pomocí motivačního dopisu, který některé firmy vyžadují. Zkuste do něj zahrnout váš zájem o pozici i oblast, ve které se vzděláváte a dejte zaměstnavatelům najevo, že pro vás byla rekvalifikace něčím víc, než pouhým nutným řešením. Dejte najevo, že obor, který jste si vybrali, skutečně chcete vykonávat.

Co bych měl/a o rekvalifikačním kurzu vědět dopředu?


Na internetu jistě najdete mnoho informací o rekvalifikačním kurzu, který jste si vybrali. Mezi informace, které byste si neměli zapomenout zjistit, patří:
- Místo konání kurzu
- Termín a počet hodin
- Informace o vzdělávací společnosti
- Reference jednotlivých lektorů
- Případně i nějaké novinky z oboru

Jeden tip na závěr


Lidé často volí rekvalifikační kurzy v oblastech jako jsou zdravotní a sociální oblast, účetnictví, svářečské kurzy, personalistika apod. Zaměřte se na obory, které vás budou bavit a naplňovat a zároveň disponují dobrou vyhlídkou do budoucna. Mají před sebou slibnou budoucnost, rozvíjí se a neohrožuje je ekonomická krize? Patří mezi stálice a jistoty na pracovním trhu?

Pokud je to možné, nezaměřujte se pouze na jeden rekvalifikační kurz a vzdělávejte se komplexně. Příbuzné obory se velmi dobře kombinují a pro zaměstnavatele budete ještě hodnotnějším přínosem do firmy. Skvělým příkladem je takové účetnictví, které nabízí mnoho podkategorií, kterým se lze věnovat - podvojné, mzdové apod. Dobře se také kombinují moderní obory jako marketing s personalistikou.

Autor: Daniela Adamová
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Pestrá krajina 2023 - pět farem, které si zaslouží pozornost

Na zemědělské přístupy, které propojují ekonomickou prosperitu a šetrný vztah k přírodě, upozorňuje program Pestrá krajina organizovaný Asociací soukromého zemědělství ČR. V rámci slavnostního vyhlášení 23. ledna v aule České zemědělské univerzity v ...

Horská služba zasahovala v létě nejčastěji v historii

Horští záchranáři mají za sebou dosud nejnáročnější letní sezonu, kdy zasahovali v průměru 14krát denně. Díky rozsáhlé obměně techniky, rekonstrukcím, ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...

Výdělky ICT odborníků vloni vzrostly o desetinu, přesáhly hranici 70 tisíc korun

V roce 2022 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků o 10 % a poprvé přesáhla hranici 70 tisíc korun. Nejlépe placeni byli řídící pracovníci ...





Pátek 29.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes