OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Olomoucký kraj i letos podpoří rozvoj cestovního ruchu v regionu

12.07.2016
Téměř deset a půl milionu korun vloží Olomoucký kraj v roce 2016 do rozvoje cestovního ruchu na svém území. V porovnání s ostatními kraji jde o jednu z nejvyšších částek a jeden z nejkomplexnějších systémů podpory. Zájemci mohli o peníze žádat v pěti dotačních titulech.
Olomoucký kraj i letos podpoří rozvoj cestovního ruchu v regionu | Foto: Olomoucký kraj
"Počet přijatých žádostí, struktura projektů i více než dvojnásobný převis požadovaných prostředků potvrdil, že subjekty v regionu jsou připraveny na svém rozvoji významně zapracovat. Vzhledem k požadované spoluúčasti ve výši minimálně 50 procent tak díky dotacím bude v kraji proinvestováno více než dvacet milionů korun. Přínosy budou ovšem mnohem vyšší, protože s investicemi souvisí i nárůst pracovních míst či útraty od většího počtu turistů," řekla Yvona Kubjátová, náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje.

V rámci programu bylo 800 tisíc korun vyčleněno pro turistická informační centra a jeden milion na podporu kinematografie. Další peníze pro subjekty, které se vymykaly dotačním titulům, pak byly schváleny na základě individuálních žádostí.

V roce 2016 se návštěvníci i obyvatelé Olomouckého kraje mohou těšit na množství novinek.

Kontrola a obnova značení na turistických trasách je velmi důležitá a Česká republika je v této oblasti právem řazena mezi světovou špičku. Obnoveno bude značení na Cyklostezce Bečva nebo Moravské cyklostezce. Vybudována bude naučná stezka v Hynčicích pod Sušinou tzv. "Modrá turistická trasa" a v Rapotíně naučná stezka "Bukový kopec". Vyznačeny jsou nové okruhy na Jesenicku s názvem JesCyklo. Celkem na značení pěších i cyklo tras a budování související infrastruktury vydá kraj částku 1 695 000 korun.

K turistickým trasám patří rozhledny a zázemí pro cyklisty. Částkou 700 tisíc korun kraj podpoří výstavbu rozhledny Kopaninka u Repech. Cyklisté se mohou těšit na rozšířené Rychlebské stezky, cyklosruby v kempu Černý potok či nové zázemí s pumptrackem a skills centrem v Hynčicích pod Sušinou. Zlepšení nabídky pro cyklisty kraj podpoří částkou 1 700 tisíc korun.

Svoji nabídku rozšiřují i stávající oblíbené turistické areály. V areálu Kraličák návštěvníky přivítá tubingová dráha, Park sportu Hrubá Voda přichystal podzemní labyrint s vodními atrakcemi a v areálu Kaste Petříkov pak hosty přivítá nové multifunkční hřiště. Díky celkové podpoře kraje ve výši 1 milion korun budou moci uvedené areály rozšířit svoji nabídku i mimo krátící se zimní sezonu.

Turisté a cyklisté často využívají stále bohatší nabídku kempů. Na podporu projektů AMK kempu Hranice a spolku Krásná Morava - provozovatele olomouckého kempu vynaloží kraj částku 300 000 korun.

Olomoucký kraj rozdělí část alokovaných prostředků i na projekty zaměřené na rodiny s dětmi. Celkovou částkou 1 105 000 korun přispěl k vybudování brouzdaliště a Lanáčku na koupališti v Lošticích a vytvoření Háje víly Ozdravy v Priessnitzových léčebných lázních.

Mezi další úspěšné žadatele, kteří obdrží podporu celkem ve výši 1 100 000 korun, patří zámek Plumlov, Levandulový statek, Muzeum Olomoucké pevnosti či spolek Řeka Morava pro Olomouc - provozovatel oblíbených atrakcí Ološlap a Plavby Olomouc.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Pestrá krajina 2023 - pět farem, které si zaslouží pozornost

Na zemědělské přístupy, které propojují ekonomickou prosperitu a šetrný vztah k přírodě, upozorňuje program Pestrá krajina organizovaný Asociací soukromého zemědělství ČR. V rámci slavnostního vyhlášení 23. ledna v aule České zemědělské univerzity v ...

Horská služba zasahovala v létě nejčastěji v historii

Horští záchranáři mají za sebou dosud nejnáročnější letní sezonu, kdy zasahovali v průměru 14krát denně. Díky rozsáhlé obměně techniky, rekonstrukcím, ...

ČSÚ: Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné ...

Zaměstnavatelé budou v roce 2024 zvyšovat mzdy o 5 až 10 procent

Po několikaměsíčních propadech reálných mezd se karty začínají obracet. Zaměstnavatelé již letos zvyšovali mzdy a budou v tom pokračovat i v roce 2024 ...

Výdělky ICT odborníků vloni vzrostly o desetinu, přesáhly hranici 70 tisíc korun

V roce 2022 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků o 10 % a poprvé přesáhla hranici 70 tisíc korun. Nejlépe placeni byli řídící pracovníci ...





Čtvrtek 28.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes