OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Věci pocházející z Číny, co používáme dodnes

25.02.2021
Často používáme předměty a ani netušíme, odkud vlastně pochází, kde byly vytvořené. Předměty každodenní potřeby bereme za automatické a ani nás nenapadne přemýšlet o jejich původu. Mnoho vynálezů a objevů se připisuje starověkým Číňanům, kteří byli neuvěřitelně inovativní a odhodlaní objevovat a pátrat. Některé z jejich vynálezů sahají až do paleolitu. Mnozí z nás vědí o jejich nej-slavnějších vynálezech, jakým je střelný prach, papír nebo tisk, ale tím to zdaleka nekončí. Podívej-me se na pár z největších objevů téhle starověké kultury.
Foto: Maxx-Studio, rikur B / Shuttterstock.com

Papír


Začněme tím, co používám snad každý den - papírem. Ještě než měli lidé k dispozici papír, psali na rozlišné materiály jako dřevo, kosti nebo kámen. Ale přesto, že máme spojený papír z egyptským papyrusem, na který se psávalo, nedávný historický výzkum ukazuje, že se papír používal starou čínskou armádou. Ke zlepšení jeho kvality přidávali konopí a netrvalo mnoho let, kdy se rozšířil ve zbytku říše. Později byl přes Hedvábnou stezku převezený i do zbytku světa.

Hedvábí


Vynález tohoto úžasně příjemného materiálu sahá až do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem. Nepoužívalo se jenom na oblečení, ale také na psaní, rybaření nebo výrobu hudebních nástrojů anebo dokonce odměnu pro důstojné občany či vládní úředníky.

Z hedvábí také tvořili draky, vyztužili je lehkou bambusovou konstrukcí. Používali se k testování větru, měření vzdálenosti a vojenské komunikaci. A proto draci patří mezi další čínské vynálezy.

Čaj


Podle pověsti byl čaj objevený poměrně náhodně, jak už to bývá. V roce 2737 jel císař Shennong s armádou, po cestě se zastavil a nechal si uvařit vodu, kterou tak rád pil teplou. Do vody spadl list a ta zhnědla. Císař ji vypil a shledal osvěžující. Později se čaj začal používat jako lék a nápoj při spole-čenských příležitostech.

Porcelán


Nejednalo se o náhlý vynález, jeho forma se vyvíjela už od roku 1 600 před naším letopočtem. Jeho výroba byla brzy úžasně organizovaná a prostřednictvím Hedvábné stezky porcelánové výrobky putovaly do Evropy, Afriky a zbytku Asie.

Poker


Další z věcí nebo aktivit pocházejích ze staré Číny je hra pokeru a její typy a strategie, které nás baví hrát dodnes. Přestože se mnozí domnívají, až do Evropy přišla z perské říše, ukazuje se, že už čínský císař Mu-Tsung hrával tuhle hru už v desátém století. Prý ji nejraději hrál na oslavu nového roku se svoji manželkou.

Kompas


První zmínka o kompasu pochází z devátého století, jednalo se o kus magnetovce, který ploval na dřevěné podložce v nádobě s vodou. Z něho se postupně vyvinul kompas s volně pohyblivou mag-netickou střekou, která se vlivem magnetického pole Země natáčí ve směru magnetického jihu nebo severu.

Alkohol


Pivo se pilo ve starověké Číně údajně už v období neolitu, to je asi před devíti tisíci lety. Na jeho výrobu se používala rýže, hloh, hrozny a med. Dokonce se dochovaly nádoby z bronzu, ze kterých dynastie Shang tenhle mok pila.

Akupunktura


Tahle úžasná forma léčení se praktikovala už v době paleolitu. Namísto kovových jehliček se použí-vali kosti, bambus nebo kamenné nože. Principy akupunktury vychází z konfucionismu a taoismu a nejstarším dochovaným důkazem jsou Zápisky historika z prvního století před naším letopočtem. Léčebná metoda pracuje s harmonií ženského princiupu Jin a mužského principu Jang. Když jsou v rovnováze, životní energie může v těle přirozeně plynout.

Deštník


I taková věc, jako je praktická ochrana před deštěm či sluncem, která nás provází od jakživa, pochá-zí z Číny. Koho by napadlo nad tím přemýšlet, že? První zmínka o skládacím deštníku pochází z roku 21 a byl nejspíš vyvinutý pro slavnostní účely. Nyní se i papírové či hedvábné čínské deštníky používají jako dekorace nebo ochrana před sluncem.

Secí stroj


Čínští zemědělci obecně zasazovali semena ručně, což bylo samozřejmě náročné na čas a dost neú-činné. Velké množství semen kvůli škůdcům nebo nepříznivému počasí ani nevyklíčilo. Během dy-nastie Zhou vynalezli secí stroj. Ten byl později zdokonalený na secí železný stroj, který se skládal z několika trubek, takže mohli farmařit ve větším měřítku.
Jak je vidět, spousty z výše uvedených vynálezů dnes považujeme za samozřejmost a bez jejich pří-tomnosti by svět dnes byl poněkud odlišný.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes