OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Hypotéky v roce 2021 asi lehce zdraží

09.03.2021
V letošním roce 2021 lze očekávat, že úrokové sazby u hypotéky pravděpodobně mírně porostou.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Koncem roku 2020 se dostaly až na 2 procenta díky nižším zájmu v průběhu roku v důsledku koronakrize. Kvůli nejistotě bank co se týče dalšího vývoje ekonomiky do budoucna, vzhledem k uzavření části ekonomiky a sektoru kultury, gastronomie, hotelnictví, cestovního ruchu, wellness bazénů a jiných, roste i neschopnost lidí splácet své bankovní a nebankovní online půjčky a jejich tzv rizikovost (z hlediska banky). Banky také přikročily k ne zcela fér kroku a to nižší odhadní ceně nemovitosti u hypoték s ručením nemovitostí.

Rekordní zájem o hypotéky v roce 2020


Jak informuje portál Finanční patron, v roce 2020 měli klienti veliký zájem o nové hypotéky (ať už individuální klienti, ale i investoři), ale i jejich refinancování (pro možnost získat výhodnější úrok, než za jaký si půjčku na bydlení sjednali).

Od dubna 2020 začaly sazby hypotečních úvěrů kvůli globálnímu šířní viru a států, které začaly zavírat obchody služba a někdy i hranice, klesat. Snížil se počet zájemců a snažily se získat nové klienty atraktivnějšími úroky. K hranice 2 procent klesly v poslední části roku.

Některé banky nabízely hypotéky dokonce s velmi nízkými sazbami pod 1,5 procenta ročně, v průměru kolem 2 procent.

Další důležitou novinkou pro klienty se stalo opatření ministerstva financí, které zrušilo daň z nabytí nemovitosti, která byla ve výši 4 procent. To se také podepsalo do statistik.

Úrokové sazby hypoték


Pokud si tedy klient sjednal hypotéku ve výši 2 miliony korun, pak po zrušení daně z nabytí nemovitosti mohl ušetřit okolo 80 tisíc korun.

A od čeho se vlastně odvíjí výše úrokových sazeb u hypoték?
1) první vliv je výše základních úrokových sazeb, kterou stanovuje Česká národní banka.
2) druhý vliv má vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu
3) třetím faktorem pak je nastavení úrokových marží bank (kolik si z toho nechají pro sebe)
4) ekonomický odhad, jak se bude vyvíjet česká ekonomika

Česká národní banka ponechala i v prosinci 2020 základní úrokovou sazbu na hodnotě 0,25 procenta. Znovu zasedne v květnu, do té doby tedy zůstanou úroky za poskytnutí hypotéky asi stejné.

Tato základní úroková sazba má vliv i na další typy spotřebitelských úvěrů, ale i půjčky, leasingy a spotřebitelské úvěry.

Dá se očekávat že vzhledem k těžké situaci v ekonomice, společnosti a politice se všemi restrikcemi vlády a zákazem podnikání v mnoha sektorech (ač jak se zjistilo podle vyjádření Ústavního soudu - protiprávních) zůstanou sazby ČNB na poměrně nízkých hodnotách i v dalších měsících a možná i roce.

Roste počet rizikových klientů


Dá se ale předpokládat, že kvůli ztrátě zaměstnání a zavřených sektorech ekonomiky vzroste počet rizikových žadatelů, a proto mohou banky nasadit úroky výš (aby odradily ty klienty, kteří na ně nedosáhnou). Podle odhadů ekonomů se v prvním pololetí roku 2021 budou sazby za hypotéky pohybovat v rozmezí dvou až tří procent.

Ostatní produkty na trhu


Pokud jde o další produkty na trhu, jako jsou spotřebitelské úvěry, nebo půjčky - půjčky pro živnostníky, bankovní půjčky, nebankovní půjčky a jejich rychlé online půjčky do výplaty, tak se jejich úroky pohybují výrazně výše, s ohledem na bonitu klientů.

U bankovních půjček zaplatí klienti okolo 4- 5%, u nebankovních půjček bez registru to mohou být i desítky procent. Proto je třeba dobře zvážit, k čemu se klient upíše, aby byl schopen tyto půjčky splácet a nedostal se do dluhové spirály, exekucí a v krajním případě zabavení majetku nebo nemovitosti. V krajním případě může o svou nemovitost i přijít nejen v rámci dražební vyhlášky. Těmito situacemi se pak zabývá zpětný odkup nemovitosti, který má za cíl dát lidem ještě poslední záchranu, jak o svůj domov nepřijít.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes