OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

MMR: České knihovny a depozitáře čeká díky IROP modernizace za 746 milionů

11.03.2021
Díky Integrovanému regionálnímu operačnímu programu (IROP), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, získala péče o krajské knihovny a písemné památky významnou podporu. Celkem krajské knihovny dostanou více než 746 milionů korun z evropských peněz.
Severočeská vědecká knihovna - vila Velká Hradební | Foto: mmr.cz
"Knihy v současné pandemické situaci, kdy se nemůžeme věnovat mnoha našim zájmům, hrají u spousty lidí významnou roli. Prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu jsme proto pro potřeby našich krajských knihoven uvolnili 746 milionů korun, aby se jejich služby mohly i nadále zkvalitňovat," říká náměstek Sekce evropských a národních programů Ministerstva pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

Ústecká knihovna propojuje Čechy se sousedy

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem je jednou z velkých investicí do paměťové kultury. V rámci dvou projektů IROP už byla dokončena rekonstrukce historické vily ve Velké Hradební a do konce roku 2021 by měla stát i nová budova depozitáře Evropské knihovny. "Knihovna se zabývá ochranou a uchováváním evropského kulturního bohatství, je otevřená i mezinárodní spolupráci, snaží se navazovat užší vztahy s knihovnami v sousedním Sasku a spolupracovat na přeshraničních projektech," vysvětluje evropské označení knihovny Hana Pateliotisová z odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Nový depozitář budovaný za více než sto milionů korun pojme knihovní fond roztříštěně uložený v budovách na okraji města, což zefektivní správu fondu a kromě rychlejšího vyřizování požadavků uživatelů i sníží náklady na provoz knihovny. I zde bude veřejnosti přístupná studovna a čítárna.

Za bezmála osmatřicet milionů korun z evropských fondů prošla rekonstrukcí historická vila v centru města. Budova nyní splňuje prostorové požadavky na moderní knihovnu, včetně bezbariérového přístupu. "Došlo ke zkrácení doby od rezervace k výpůjčce," říká Hana Pateliotisová; v minulosti totiž byly knihy skladovány roztříštěně v několika objektech a čtenáři na ně museli čekat.

Ve zrekonstruované vile byl umístěn fond cizojazyčné literatury, fond oddělení časopisů a novin a byla sem přesunuta knihařská a grafická dílna. Knihovna návštěvníkům nyní nabízí studovny, čítárny, multifunkční sál a dokonce i posezení v kavárně Knihomolka. Kovidová situace bohužel komplikuje rozjezd znovuotevřené knihovny, podle Hany Pateliotisové přišlo do knihovny o čtyřicet procent méně návštěvníků. Na druhou stranu vzrostl zájem o online služby ‒ téměř o desetinu se zvýšil celkový počet virtuálních návštěvníků a víc než dvousetkrát narostl zájem o vstup do databází a dalších elektronických zdrojů.

Olomoucká knihovna získala čtyřicet kilometrů regálů

Na zelené louce vyrostl za sto milionů korun nový depozitář Vědecké knihovny v Olomouci. Ta ještě před výstavbou nového objektu na konci roku 2015 schraňovala knižní fond čítající 2 188 930 svazků. "Polovina knižního fondu byla umístěna v nevyhovujících prostorách," říká Pavlína Vašínová z odboru investic Krajského úřadu Olomouckého kraje. Knihy přitom byly uloženy v sedmi různých budovách, což znamenalo, že byly dostupné čtenářům až druhý den po objednání. Navíc v nevyhovujících objektech nevládly vhodné klimatické podmínky.

Nový depozitář má téměř čtyřicet tisíc metrů regálů, což představuje kapacitu na zhruba 25-30 let. Po otevření sem knihovna přestěhovala zhruba milion a čtvrt svazků, takže jí zbývá volný prostor ještě na zhruba patnáct až dvacet roků. Součástí nového depozitáře je i restaurátorské, mikrofilmovací a digitalizační pracoviště, kde se restaurují archiválie, zhotovují jejich černobílé a barevné reprodukce a digitalizují archivní dokumenty. Olomoucká knihovna už od roku 1807 disponuje právem povinného výtisku z území celé Moravy ‒ což znamená, že každý rok se její knižní fond rozroste zhruba o třicet tisíc jednotek.

IROP pomohl i městské knihovně v Žatci

Zhruba dvanáct evropských milionů přispělo k rekonstrukci Městské knihovny v Žatci, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO a byla podpořena v rámci výzvy IROP na obnovu památek. Historická památka se nacházela v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu, z mykologického hlediska dokonce ve stavu havarijním. Některé části krovu byly vážně narušené působením dřevokazných škůdců. Kromě opravy krovu a stropu, výměny oken, nové fasády i vnitřních omítek, žlabů, podlah a světel se knihovna dočkala i novinek, které zpříjemňují služby čtenářům. Jednou z nich je rozšíření prostoru na hradbách, který slouží k posezení, další vymožeností je bibliobox před knihovnou, do kterého mohou čtenáři vracet výpůjčky i po uzavření knihovny.

Kvůli covidu mají zavřeno, fungují ale online

I v době proticovidových opatření pořádají knihovny zajímavé akce pro veřejnost. V ústecké Severočeské vzdělávací knihovně například od 5. března na blogu dětského oddělení běží výtvarná Březnová dílna pro děti nebo 15. března seminář Jak zvládat mimořádné období a krizové situace. Vědecká knihovna v Olomouci plánuje na dnešek 10. března online výpravu na Balkán.

IROP v rámci výzvy určené krajským knihovnám podpořil 12 projektů deseti krajských knihoven celkovou částkou 746,6 mil. Kč. 5 projektů je již ukončeno, zbývající projekty se postupně realizují.

Zdroj: MMR ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Středa 17.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes