OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Lenka Dusilová a skupina Květy vystoupí pod širým nebem na hradě Helfštýn

03.08.2021
Přední česká zpěvačka a devítinásobná držitelka prestižních hudebních cen Anděl Lenka Dusilová spolu s rovněž četně oceňovanou kapelou Květy premiérově představí v pátek 6. srpna od 20:00 hodin na nádvoří hradu Helfštýn v Týně nad Bečvou nový program s názvem ŘEKA LIVE.
Foto: helfstyn.cz
Zpěvačka Lenka Dusilová není na české hudební scéně žádným nováčkem. Je aktivní od svých šestnácti let, kdy na sebe strhla pozornost svojí energií, prožitkem a výtečným hlasem a na přelomu milénia patřila ke skutečným hvězdám českého poprockového mainstreamu.

Ze středního proudu hudební zábavy se ale v letech osobního zrání rozhodla odejít k vrstevnatějšímu stylu. Stal se z ní mimořádný úkaz české hudební scény, kdy z pozice rockové a popové hvězdy putuje k osobnímu vyjádření, jež svobodně přijímá impulzy z nejrůznějších stylů a mimohudebních zážitků. Pro svůj nezaměnitelný vokál byla hostem na řadě desek a koncertů předních muzikantů české scény.

Po devíti letech od předchozího sólového alba Lenka Dusilová vydala na konci loňského roku dlouho očekávané nové album Řeka, za které právem obdržela tři ocenění - v kategoriích album, skladba a interpretka roku. K tvorbě tohoto ceněného alba přizvala producenty z rozdílných hudebních světů: Petra Ostrouchova a beatmakera a elektronického mága Aid Kida, působícího mimo jiné v kapele Zvíře jménem podzim. Mnoho barevných vrstev vzniklo přispěním řady zkušených hudebníků. V jedné z písní s Lenkou zpívají také Monika Načeva a Iva Bittová.

Lenka Dusilová se v současné době spojila s kapelou Květy, držiteli třech Andělů v žánru Alternativní hudba či držiteli cenu Vinyla, jejiž alba jsou vysoce oceňována také v anketách různých rádií (Radio Wave, Proglas), aby vzniklo hudební vystoupení s názvem Lenka Dusilová feat. Květy. Kapela Květy bude Lenku Dusilovou doprovázet a tvořit paralelu vedle jejího sólového projektu.

"Spolupráce s Květy vznikla začátkem tohoto roku díky jedné mé slabé chvilce, kdy se mi nechtělo hrát na předávání hudebních Cen Apollo zcela sama. Vzhledem k nominacím, v kterých byli i mí dlouholetí přátelé - kapela Květy s leaderem Martinem E. Kyšperský, který je též spolutvůrcem textů na albu ŘEKA, mě napadlo požádat celé Květy o hudební doprovod na předávání Cen Apollo. Byli jsme oboustranně natěšení a společné hraní si velice užili. Namíchání našich povah a vlastností při živém hraní mi potvrdilo, že tahle společná synergie by mohla skvěle fungovat, a tak jsem kapelu Květy oslovila k delší společné spolupráci a začali jsme připravovat koncertní program Lenka DUSILOVÁ feat KVĚTY, který stojí na základech mého dosavadního repertoáru," popisuje vznik spolupráce Lenka Dusilová.

"S Martinem jsme vybrali kromě aktuálních nových skladeb z alba ŘEKA i starší songy, které by v jazyku Květů mohly skvěle fungovat a pro mě je to zase vhled z jiného úhlu na moji dosavadní tvorbu. Martina ještě napadlo oslovit ke koncertní spolupráci písničkářku ALEN, která mi úžasně sekunduje doprovodnými vokály a obstarává druhé klávesy. V této osobité hudební a autentické hudební společnosti je mi velice dobře a jsem zvědavá, zda se ve společném čase něco nového z této fúze urodí," dodává zpěvačka.

Premiéra představení Lenka Dusilová feat. Květy - ŘEKA live, ve kterém návštěvníci uslyší výlučně tvorbu Lenky Dusilové, a to jak repertoár z nové desky Řeka, tak průřez starší tvorbou, se uskuteční v pátek 6. srpna od 20:00 hodin na nádvoří krásného hradu Helfštýn v Týně nad Bečvou. Vstupenky jsou k dostání na pokladně hradu nebo v Turistickém informačním centru v Lipníku nad Bečvou (nám. T. G. Masaryka 13).

Lenku Dusilovou však fanoušci budou moci během léta vidět nejen s kapelou Květy, ale i sólově po celém tuzemsku a v prosinci zpěvačka plánuje křest desky.

Autor: Robin Suchánek
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Komerční sdělení: Online přehledný TV program nejlepších stanic. Filmy, seriály, dokumenty, zábava.

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Čtvrtek 25.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes