OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Chcete ozvláštnit své bydlení? Bude vám stačit jedna jediná pečlivě zvolená dekorace

04.08.2021
Nepatříte právě mezi fanoušky častých přeměn domu či bytu, protože bývají ve vašich představách spojeny s příliš vysokými náklady? Ale i tak máte dojem, že vašemu obývacímu pokoji, předsíni nebo třeba pracovně stále něco chybí? Pak vsaďte na náš dnešní tip.
Foto: Myloview
Tím je obraz přírody. Ale nenechte se mýlit, i když to zní na první pohled fádně, ve skutečnosti se před vámi otevírají opravdu netušené možnosti. Snadno si tak vyberete dekoraci pro každou příležitost i do jakéhokoliv prostoru a dodáte tak svému interiéru žádaný ráz a atmosféru. A jak na to?
Je to vcelku jednoduché.

Patříte-li mezi fanoušky minimalismu, dbejte na správná kritéria


Minimalismus si obvykle spojujeme se strohostí, leckdy až neosobitostí - a přitom jeho původním úkolem byla spíše oslava elegantních jednotných linií a důraz na detail. Takže i v minimalistických interiérech se vždy nějaký ten obraz objevuje, nebo by se tedy alespoň objevovat měl. A na co sázet v případě obrazů přírody?

Rozhodně na jednoduchost. Vybírejte takové, na kterých najdete spíše méně ústředních motivů - tedy třeba jedno koťátko v košíku místo celé smečky, osamělý strom uprostřed polí místo lesa, detail rozkvetlého keře místo pohledu na celý park apod. Pak se idejím minimalismu zaručeně nezpronevěříte a přitom svůj domov báječně zútulníte.

Aby nová dekorace nenadělala více škody než užitku


Připravte se na to, že jakmile si domů svůj nový obraz pořídíte, ochotně se ujme vůdčí role ve vašem interiéru. Strhne na sebe pozornost, navodí perfektní atmosféru - zkrátka a dobře se postaví na piedestal, kam právem patří. Ovšem my ho leckdy nechtěně velmi rychle opět srazíme do vod průměrnosti. A přitom to vůbec nemyslíme špatně.

Jen chceme kýženou atmosféru ještě maličko podbarvit a podtrhnout a místnost tak doslova zahltíme nejrůznějšími drobnými dekoracemi na poličkách, stolcích, komodách apod. A to je právě ona chyba, které se dopouštíme. Lidské oko se pak v tomto chaosu jednoduše nevyzná a bývá zmatené, což se samozřejmě podepíše na prvním dojmu. A jak si s tím poradit?

Neradíme vám, abyste se svých oblíbených maličkostí vzdali, jen je nevystavujte všechny najednou. Najděte si na ně dostatečně velký box a na poličku vždy postavte maximálně dvě nebo tři. A až se vám okoukají, jednoduše je vyměníte. Uvidíte, že si je tak užijete mnohem víc, než kdy se na vás z vašeho okolí neustále dívaly všechny.

Ponořte se do nabízené atmosféry


Každý dobře provedený obraz na plátně s přírodou má jednu velkou výhodu - nikdy na první pohled neprozrazuje vše. Téměř vždy se na něm ukrývá nějaké to křoví, kout nebo jeskyně, odkud se na vás při troše představivosti mohou dívat další páry nepoznaných očí. Tím vás vlastně velmi ochotně pozvou přímo do středu dění - nabídnou vám pohled do svých útrob a nechají zcela na vás, jak se ho rozhodnete využít. A to mívá velmi nečekané efekty.

Především takový obraz podpoří vaši kreativitu a dodá vám lepší náladu. Stačí, když se na něj jen na pár minut soustředěně zadíváte. Není náhodou, že obrazy lesa, oceánu nebo třeba hvězdné oblohy bývají tak často umístěny v pracovnách velkých firem. Mají tu totiž svůj přesně daný psychologický efekt. Ten stejný efekt, kterého můžete bez obav využít i vy.

Dokáží zmírnit pocit osamělosti, který možná při práci tak často zažíváte a jako bonus zkrátka vypadají dobře. Není divu, že je jejich nabídka v obchodech tak pestrá. Patří totiž mezi velmi žádané zboží - a to z opravdu dobrých důvodů.

Na co si dát pozor při výběru


A co si pohlídat, abyste od svého obrazu dostali přesně to, co očekáváte? Soustřeďte se zejména na barvy. Měly by být syté a jasné. Kontury chtějte výrazné, nikoli rozmazané. I když máte dojem, že to na první pohled nebude vidět, naše oči tuto disharmonii vnímají a dobrý dojem v nich bohužel právě nevyvolává. A barvy musí být také dotaženy až k okrajům, nesmí končit tzv. v prostoru (ledaže by šlo o záměr). Na takový obraz byste si totiž museli nutně pořídit i rám a ne všem kompozicím takové řešení prospívá. To je zkrátka fakt.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes