OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Podzimní Flora Olomouc se odehraje v říši ovoce a zeleniny

13.10.2021
Přímo do říše ovoce a zeleniny přenese návštěvníky letošní podzimní etapa výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex. Uskuteční se od 14. do 17. října na olomouckém Výstavišti Flora, připomene význam ovoce a zeleniny pro člověka a zdravé způsoby jejich pěstování.
Foto: flora-ol.cz
Na hlavní expozici, jež nese název "... v říši ovoce a zeleniny", se v pavilonu A již tradičně podílí Zelinářská unie Čech a Moravy, Ovocnářská unie Moravy a Slezska a také Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky.

"Podzimní etapa Flory Olomouc - Hortikomplex coby tradiční přehlídka zemědělských výpěstků poskytne prostor pro prezentaci českých a moravských producentů ovoce a zeleniny," uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc.

To se letos tematickým laděním podzimní etapy připojilo k celosvětové iniciativě Organizace spojených národů (OSN), jejíž Valné shromáždění vyhlásilo rok 2021 jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny.

Vlastní expozici pro podzimní etapu připravuje i Český zahrádkářský svaz. Letos je nazvaná "U nás v sadu". Její součástí bude v přízemí přístavby pavilonu A kromě inspirativních expozic třinácti územních organizací ČZS také oblíbená pěstitelská poradna a prezentace starých odrůd ovoce. Chybět nebude ani hojně navštěvované posezení u vína.

Zahradnické trhy i festival gastronomie Olima s hvězdami české cukrařiny


Součástí podzimní etapy Flory Olomouc jsou i oblíbené Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků, nářadí pro kutily a zahradnických či domácích potřeb.

Na programu ani letos nechybí festival gastronomie a nápojů Olima, na který se návštěvníci mohou těšit na galerii pavilonu A a v pavilonu E.

V jeho rámci se uskuteční soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup, mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt či soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem. Návštěvníci se budou moci zúčastnit i slavnostního vyhlášení letošních držitelů certifikátu Regionální potravina Olomouckého kraje.

Účast na festivalu Olima přislíbily hvězdy české gastronomie. Významný cukrář Josef Maršálek známý z pořadu Peče celá země a vítězka první řady této soutěže Petra Burianová. Oba navíc návštěvníky potěší autogramiádou přinesených knih, a to v sobotu 16. a v neděli 17. 10. vždy od 13 do 14 hodin.

Své místo v programu podzimní etapy výstavy Flora Olomouc má tradiční Dýňodlabání - soutěž pro žáky základních škol Olomouckého kraje ve vyřezávání dýní. Uskuteční se na venkovní scéně Samba ve Smetanových sadech naproti Palmovému skleníku. Výtvory soutěžících budou poté vystaveny v části pavilonu G.

Galerii pavilonu A pak obohatí prezentace středních odborných škol Olomouckého kraje, lidé zde najdou také mykologickou poradnu a expozici podzimních hub.

V pavilonu H bude připravena prezentace včelařských potřeb a včelích produktů Hanácká včela. Návštěvníci se zde mohou těšit i na zajímavé přednášky, workshopy a program pro děti.

V oranžerii mohou lidé navštívit výstavu Nadace Partnerství Strom roku - Stromy s nejsilnějším příběhem 2019 - 2021. Další výstava s názvem České zahradní umění renesance a baroka v kontextu evropského vývoje (1550-1720) pak bude k vidění venku u oranžerie v části parku zvané platanový bosket.

Pestrý doprovodný program je naplánovaný i na podiu v pavilonu A. Půjde o atraktivní floristické show v podání předních českých floristů, floristickou soutěž ČZS či přednášky zaměřené na pěstování ovoce a zeleniny a také na mykologii.

Na další populárně-naučné workshopy a přednášky se návštěvníci podzimní etapy mohou spolu s hudebním a zábavným programem těšit na venkovní scéně Samba ve Smetanových sadech naproti Palmovému skleníku (vedle platanového bosketu).

Podzimní Flora Olomouc - Hortikomplex se uskuteční od čtvrtku 14. do neděle 17. října na olomouckém Výstavišti Flora. Jeho brány se návštěvníkům otevřou vždy v 9 hodin ráno. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu se uzavřou v 17 hodin, v neděli již v 16 hodin.



Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Čtvrtek 18.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes