OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Třetí z akademií na Moravě otevírá Olomouc

20.09.2016
Počínaje novým školním rokem začínají fungovat další Regionální fotbalové akademie (RFA) především na Moravě. Tradiční líheň talentů se rozhodl podpořit také Olomoucký kraj, který bude soustřeďovat do své akademie talentované fotbalisty z celého kraje a přilehlého okolí.
Třetí z akademií na Moravě otevírá Olomouc | Foto: Olomoucký kraj
Slavnostní akt otevření akademie probíhá ve chvíli, kdy už vybraní hráči polykají první tréninkové dávky a absolvují také pravidelný stravovací a vzdělávací režim. Stejně tak, jako v dalších osmi krajích České republiky.

"Těší mě, že se projekt rozjel takhle rychle a také kraj i město v olomouckém regionu přispěly k přípravě podmínek pro talentované sportovce. Věřím, že se opět dočkáme nových výjimečných hráčů v české nejvyšší soutěži, kteří budou pocházet z této akademie," uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Olomouc byla vždy známá velmi dobrou prací s mládeží a především v české nejvyšší soutěži se v dresu Sigmy objevila řada odchovanců. Totéž platilo i o dalších týmech z olomouckého regionu, a proto se předpokládá rychlý návrat k efektivnímu rozvoji fotbalového talentu v regionu.

"Podpora sportujících dětí a mládeže je dlouhodobě v hledáčku vedení kraje. Peníze z rozpočtu hejtmanství pomáhají ve všech sportovních odvětvích na různých soutěžních úrovních. Věřím, že Regionální fotbalová akademie, kterou zatím kraj podpořil částkou 600 tisíc korun, pomůže vychovat novou a úspěšnou generaci fotbalistů. Rovněž věřím, že odchovanci akademie časem zvýší dobrou pověst tohoto populárního sportu," doplnil Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Olomouc je v pořadí třetí akademií, která na Moravě slavnostně zahájila své fungování. Minulý rok byl projekt spuštěn v Jihlavě a před 14 dny také v Brně. Olomouc ideálně zapadá do mozaiky pokrytí fotbalové mapy v ČR.

"Výběr areálu ZŠ Heyrovského, kde se bude tým trenérů věnovat mladým talentům, nebyl náhodný. Právě tato olomoucká základní škola se totiž specializuje na sport a žáci zde mají možnost rozvíjet své sportovní nadání ve třídě specializované na tělesnou výchovu se zaměřením na fotbal. Areál tak jistě poskytne přípravě mladých hráčů velmi dobré zázemí," uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk. "Před čtyřmi lety škola prošla rozsáhlou rekonstrukcí, v rámci níž byl zcela zrekonstruován právě i sportovní areál," zdůraznil primátor s přesvědčením, že sportovní úspěchy fotbalových talentů z Regionální fotbalové akademie přispějí k dalšímu zviditelnění školy a města.

V olomoucké RFA se od začátku září věnuje kolektiv trenérů a vychovatelů 45 hráčům ve dvou kategoriích U14 a U15, které se připravují v areálu ZŠ Heyrovského. Více o akademiích si můžete přečíst na www.fotbal.cz .

REGIONÁLNÍ FOTBALOVÉ AKADEMIE FAČR
Akademie pro hráče do 14 a 15 let si kladou za cíl sjednocení výchovy nejtalentovanějších hráčů v dané lokalitě a zahájení jejich systematické práce pod dohledem špičkových odborníků. V akademiích jsou pak pro hráče zajištěny společné tréninkové a vzdělávací procesy od pondělí do pátku, preventivní programy péče o zdraví s důrazem na komplexní rozvoj mladého člověka jako hráče i osobnosti.

Samozřejmostí na půdě akademií je servis v podobě stravovacího a pitného režimu, v případě potřeby také ubytování internátního typu. Právě každodenní možnost porovnání se s nejlepšími vrstevníky a zdravá rivalita v akademiích, může hráče posunout v jejich vývoji dál. Hráči se po týdnu stráveném v akademii vrací zpět do svých klubů, v nichž absolvují soutěžní zápasy.

Na území ČR fungují od loňského roku zatím RFA v Plzni a na Vysočině v Jihlavě. V průběhu roku 2016 pak byla podepsána také memoranda o vzniku RFA v Jihočeském, Olomouckém, Ústeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Se začátkem školního roku 2016/17 tak bude v provozu již osm akademií. Ty fungují díky vzájemné spolupráci FAČR, krajských a městských samospráv a také místních fotbalových klubů.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Parku Flora ve 21.00. Registrace na místě bude probíhat už od 19.00. Světluška pro letošní kampaň ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...

Klášterní hudební slavnosti čerpají z českých luhů a hájů

ŠUMPERK - V Roce české hudby se také Klášterky připojí k oslavám výročí českých hudebních velikánů. Celkem 21 koncertů se uskuteční od června do září ...





Čtvrtek 28.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes