OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Strojař projde průzkumem. Technickým i názorovým

27.09.2016
Někdejší hotelový dům Strojař, který město Přerov koupilo za 40 a půl milionu korun z obavy, aby zde nevznikla sociální ubytovna, projde v následujících dnech dvěma průzkumy - stavebně-technickým a také názorovým. První zajistí technici, kteří objekt důkladně prozkoumají. Druhý průzkum - anketní - bude probíhat mezi lidmi a měl by dát odpověď na otázku, jestli by mezi Přerovany byl zájem Strojař využívat coby seniorské bydlení.
Strojař projde průzkumem. Technickým i názorovým | Foto: Olomoucký kraj
Technici projdou hotel, restauraci i kryt
Stavebně technický průzkum zjistí, v jaké stavu jsou tři budovy - samotný devítipodlažní Strojař, navazující restaurace a kryt civilní obrany.

"Až budeme mít v ruce posudek od odborníků, můžeme se konkrétněji vyjádřit k využití budovy. Posouzení přijde na 300 tisíc korun a bude hotové do konce roku 2016," uvedl radní Petr Vrána.

I když se po celou dobu, kdy se zvažoval nákup nemovitosti od Ministerstva obrany, mluvilo jen o ubytovně se 144 pokoji a 359 lůžky, bylo jasné, že součástí majetku města se stane i objekt kdysi oblíbené restaurace a také kryt CO.

"Areál sestává ze tří vzájemně propojených budov s odlišným způsobem využití a postavených z odlišných konstrukčních systémů. A my musíme vědět, v jakém jsou stavu," doplnil radní Vrána.

Hlavní budova ubytovny, která byla postavena v roce 1969 pro mladé zaměstnance Přerovských strojíren, má vstup z ulice velká Dlážka.

"Jedná se o podélnou, železobetonovou, montovanou, nepodsklepenou stavbu. Na ploché střeše jsou dvě strojovny výtahů. V rozšířeném přízemí se kromě vlastní vstupní haly a podélné chodby původně nacházely provozní místnosti jako zdravotní středisko, holičství či prádelna. V posledních letech z těchto místností byly kanceláře," doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Jak dále uvedla, propojovacím krčkem v zadní části je hlavní budova propojena s dvoupodlažní a nepodsklepenou restaurací Strojař. V přízemí se nachází nezbytné technické zázemí, v patře pak vlastní restaurace se salonkem, dále pak kuchyně a obslužné prostory.

"Třetím samostatným objektem je objekt civilní obrany s výměníkovou stanicí. Jedná se o přízemní, podsklepenou stavbu s plochou střechou. Ta byla využívána jako sezónní provizorně zastřešená terasa s posezením," podotkl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil, který je součástí týmu, jenž hledá pro Strojař využití.

Areál Strojaře byl postaven v místě proluky, která vznikla asanací a demolicí zchátralých budov. Pamětníci ještě vzpomínají, že tu po druhé světové válce stály rodinné domy a také pivovar, který patřil rodině Šilhavých. A právě původní sklepní prostory pivovaru jsou součástí krytu civilní obrany.

Anketa se zeptá, zda by lidé chtěli žít ve Strojaři
Zástupci města chtějí mít do konce roku k dispozici také informace o tom, zda vůbec mezi lidmi seniorského věku je zájem využít Strojař jako místo, kde by chtěli strávit svůj podzim života. Popřípadě za jakých podmínek by se jim tam líbilo žít.

"Anketní průzkum se uskuteční v úterý 4. října od devíti hodin ráno do pěti odpoledne v předsálí Městského domu. V tento den se tam koná symposium seniorů - a my požádáme účastníky akce, aby se naší ankety zúčastnili. Vítáni budou i další lidé, kteří přijdou z ulice - nemusí jít jenom o seniory, chceme znát názor všech věkových skupin," uvedl náměstek Navrátil.

Kromě tohoto průzkumu bude ve středu 5. října spuštěna anketa Přerovského rádce, kde se ke Strojaři budou moci vyjádřit všichni zaregistrovaní rádci. Ti budou mít možnost napsat svůj názor do ankety až do pátku 11. listopadu.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Úterý 23.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes