OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Děti se v rámci projektu POKOS zúčastnily v Přáslavicích sportovního dne s armádou

20.05.2022
Nejčastěji jezdí vojáci za studenty v rámci projektu POKOS (Příprava občanů k obraně státu) na školy, tentokrát to bylo naopak. Stovka dětí zamířila v úterý 17. 5. na vojenskou základnu k 73. tankovému praporu do Přáslavic. Zástupci odboru komunikace ministerstva obrany jim společně s vojáky připravili devět disciplín, kde si kromě zážitků odvezly i znalosti, které jim jednou mohou pomoci zachránit život.
Foto: army.cz
Propršenou návštěvu plnou zajímavostí, zábavy, soutěží a hlavně praktických ukázek ze života vojáků od 73. tankového praporu si užili žáci z Masarykovy základní školy Velká Bystřice a studenti ze Střední zdravotnické školy Hranice. V posádce děti přivítal velitel praporu podplukovník Vít Ducháček: "Vítejte u jediného tankového praporu naší armády. Jsem rád, že jste se tu sešli v tak hojném počtu. Připravili jsme pro Vás den plný nových informací a zkušeností. Doufám, že se vám u nás bude líbit. Třeba se jednou rozhodnete pro kariéru profesionálního vojáka. Užijte si den u tankistů na 100%."

Devět disciplín, kdy teorie šla ruku v ruce s praxí. Tankistický devítiboj začali studenti přímo na zastávce POKOS. "Na vystavených panelech nasáli studenti co nejvíce informací o historii i současnosti naší armády, krizových stavech či mezinárodních organizacích. Jejich znalosti jsme si hned prověřili v zábavném kvízu," prozradila Eva Zítková z odboru komunikace.

Z teorie rovnou do praxe


Druhou zastávkou bylo přežití. Survival, Evasion, Resistance, Extraction ve zkratce S.E.R.E. Do češtiny ji lze přeložit jako přežití, vyhýbání se zajetí, odolávání nátlaku a záchrana. Zastávka, které deštivé počasí opravdu přálo, například při rozdělávání ohně v dešti. Kromě toho se děti dozvěděly, jak má vypadat přístřešek, aby jim do něj neteklo a hlavně jak zůstat v teple v nepříznivých podmínkách.

Když jste ve svízelné situaci


"Pokud se ztratíte v lese a musíte se spolehnout jen na svoje schopnosti, tak vám orientace v mapě přijde vhod," vysvětlil vojenský topograf z Přáslavic. Topografie je užitečná nejen ve vojenském, ale i v běžném životě. "Orientace v mapě, pomocí hvězd či práce s buzolou vždy usnadní, jak najít ten správný směr, kterým se máte vydat," dodala Zítková.

Největším lákadlem byla vojenská technika


Stanovišti s technikou dominoval tank T-72 M4 CZ. Sednout si přímo do těžké vojenské techniky je neopakovatelný zážitek. Všichni zúčastnění se shodli, že se jedná o jedno z nejlepších stanovišť. "Úsměvy a nadšení spokojených dětí jsou pro nás největší odměnou. Těšíme se na další návštěvu," shodli se tankisté.
Při návštěvě vojenského útvaru nelze pominout ani výstroj a výzbroj vojáků. "Pro děti je vždy připravené stanoviště, na kterém si ji mohou podrobně prohlédnout, osahat a vyzkoušet," přiblížila Zítková. "Vojáci, kteří své vybavení představují, studentům vysvětlí funkce jednotlivých ochranných prvků i technické parametry výzbroje. Velmi často je překvapí, jak moc těžkou výstroj voják má. Od vesty až po batoh to často přesahuje hranici 30 kilogramů," dodává Zítková.

První pomoc a chemická ochrana k projektu POKOS neodmyslitelně patří


Pro studenty zdravotnické školy to je denní chleba. Ale první pomoc na bojišti sebou nese svá specifika. Jak správně vojáka ošetřit se děti dozvěděly přímo od profesionálních vojenských záchranářů. Teď už je nic nepřekvapí.
Jak se zorientovat v zakouřeném prostoru? Jak se pozná, že se nacházíte v prostředí, kde byly použity škodlivé chemické látky? Jak rychle si máte nasadit ochrannou masku? A jak rychle si ji zvládne nasadit profesionál? Takové otázky padaly vojenským chemikům.

Důraz se klade i na fyzickou kondici


Vojenský devítiboj zakončily sportovní stanoviště. Kruhový trénink, lezení na lanovém žebříku, slaňování a uzlování. Žáci si tak vyzkoušeli, jak náročný je trénink a příprava vojáků, aby zvládali unést svou těžkou výbavu a k tomu plnit zadané úkoly.

Autor: Leo Dvořák
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Středa 24.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes