OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Hlavní běžecká sezóna nastala. Vybavte se kvalitními botami

23.05.2022
Konečně nastává hlavní běžecká sezóna. Díky tomu, že dny jsou aktuálně nejdelší, můžete se proběhnout ráno před prací nebo naopak večer, po návratu domů. V obou případech poběžíte za světla a budete vdechovat čerstvý vzduch prosycený slunečními paprsky. Jedná se zkrátka o ideální sportovní zážitek.
Foto: Maria Markevich / Shutterstock.com
Na co byste ale před samotným výběhem neměli zapomínat? Na kvalitní běžecké obutí. Co by měla ideální běžecká bota splňovat a jak by se měla chovat?

Odpružení pro měkké dopady


Zásadní vlastností běžecké obuvi je to, aby byla skvěle odpružená. Díky tomu bude každý dopad tlumen, a to i v případě, že běháte po asfaltu. S kvalitně odpruženou botou také snížíte riziko poranění. Tlumení se u bot rozděluje do tří základních kategorií:

1. nízké,
2. střední,
3. vysoké.

Čím větší je hmotnost běžce, tím více tlumení by mu měla bota poskytovat. Skvělým odpružením disponují například botasky Nike Zoom, které energii z dopadu navrací zpět do následného odrazu. Firma Nike se navíc dlouhodobě drží na žebříčku technologických inovací v oblasti sportovní obuvi.

Zvolte si správnou velikost běžeckých bot, nebudete trpět


Výběr běžeckých bot se řídí jasně danými pravidly. Jedním z nich je výběr správné velikosti, která bývá zpravidla o půl čísla až o číslo větší než velikost, kterou nosíte běžně. Při běhu se totiž vaše chodidlo rozplácne a potřebuje dostatek pohybu, abyste si neodřeli prsty ani paty. Při delším běhu mohou nohy také otékat, takže bota by měla být dostatečně široká, aby vás v takovém případě nikde netlačila.

Po jakém povrchu běháte?


Na výběr vhodných běžeckých bot má vliv také terén, ve kterém běháte. Podle druhů povrchů se totiž běžecké obutí dělí na:

- silniční,
- krosové/terénní.

Silniční boty jsou oproti těm do terénu více měkčené, protože běh po asfaltu znamená pro vaše chodidla mnohem tvrdší dopady než běh v terénu.

S kvalitní běžeckou botou eliminujete riziko zranění


Běhat se dá samozřejmě téměř v čemkoliv, ale pokud se běhání věnujete pravidelně a vybíháte několikrát do týdne, investujte do kvalitní obuvi. Ta vám během pohybu poskytne dostatek pohodlí, zpříjemní každý váš dopad a zmírní riziko úrazů. Širokou nabídku špičkových běžeckých bot najdete ve Footshopu. V nabídce mají jak boty určené pro muže a ženy, tak i pro děti.

Užívejte si hlavní běžeckou sezónu naplno a pořiďte si kvalitní a spolehlivé boty, které utlumí každý váš dopad. Nezáleží na tom, zda běháte po asfaltu nebo v terénu, běžecké boty se dají vybrat s ohledem na terén a poskytnou vám pohodlí v každé situaci. Čím kvalitnější běžecké obutí si pořídíte, tím větší požitek z běhu budete mít. Myslete při nákupu bot na běhání na to, že musí být pohodlné, dostatečně široké a minimálně o půl čísla větší, než si běžně kupujete.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes