OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Svátky města Olomouc opět v plné kráse. Letos i s tradičním průvodem ke cti sv. Pavlíny

31.05.2022
Olomouc čekají v pátek a o víkendu její netradičnější oslavy - Svátky města. Velká část oslav věnovaných patronce města, sv. Pavlíně, se kromě Horního náměstí odehraje také ve Smetanových sadech.
Foto: olomouc.eu
Velkým lákadlem bude určitě tradiční průvod ke cti sv. Pavlíny, zábavně-naučný festival pro děti i rodiče, open air koncert Moravské filharmonie Olomouc nebo třeba Zahradní slavnost v překrásných kulisách jedinečně nasvícené Rudolfovy aleje. Budete-li o víkendu v Olomouci, nenechte si Svátky města ujít!

Po poměrně dlouhé pauze, kdy se kvůli covidu nemohly konat celé oslavy nebo loni tradiční průvod, budou moci Olomoučané opět doprovodit ostatky sv. Pavlíny do chrámu sv. Mořice. Historický průvod ke cti patronky města bude vycházet v pátek 3. června v 19 hodin z Horního náměstí. Po tomto tradičním zahájení Svátků města bude určitě stát za to vydat se do Smetanových sadů, kde se od 20:30 odehraje open air koncert Moravské filharmonie.

"Open air představení Moravského divadla nebo koncerty Moravské filharmonie pod širým nebem bývají fenomenální. Jsem přesvědčený, že i tento koncert plný skladeb Wolfganga Amadea Mozarta diváky nadchne," věří v hluboký hudební zážitek primátor Mirek Žbánek.

A právě Smetanovy sady budou letos svědkem velké části programu Svátků města. "Hlavním tématem letošních Svátků města budou světla. Snad všichni Olomoučané mi dají za pravdu, že slavnostní nasvícení Olomouci zkrátka sluší. Chceme ale lidem ukázat, že krásnými světelnými efekty nemusí ožívat pouze památky, ale že stejně krásné mohou být po setmění i parky. V pátek i v sobotu bude od 20 do 24 hodin překrásně nasvícená Rudolfova alej, která bude také dějištěm sobotní zahradní slavnosti. Bude to krásné, určitě přijďte. Bude hrát hudba, bude se tančit a těšit se můžete určitě i na dobré jídlo," zve do Smetanových sadů náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská.

V pátek i v sobotu najdete ve Smetanových sadech také festival pojmenovaný "Olomouc dětem". Zábavně-naučný festival pro rodiny s dětmi nabídne veletrh volnočasových aktivit a kroužků pro děti, bohatý program nabitý vzdělávacími aktivitami a spoustu zábavy, hudby i dobrého jídla. A koho bude lákat spíše klidnější zábava, může se projít do sbírkových skleníků Výstaviště Flora na výstavu masožravých rostlin Živé pasti.

Horní náměstí bude během pátku i soboty patřit zejména koncertům, knižním a antikvariátním trhům a Flerjarmarku. O pátečním podvečeru odtud můžete také vystoupat na radniční věž a v sobotu třeba zachraňovat Olomouc v originální městské hře.

Nedělní program Svátků města už pak najdete pouze ve Smetanových sadech. Od 10 hodin si Nadace Bezpečná Olomouc pro malé i velké návštěvníky připravila rodinný den plný her s dopravní a bezpečnostní tematikou. Program bude koncipovaný jako malá olympiáda a účastníci se mohou těšit na zajímavé odměny.

"Jak se říká, něco končí a něco začíná. Nedělí sice Svátky města skončí, zároveň ale zahájí další dva festivaly, které nás budou provázet po celé léto a na které všechny srdečně zveme," říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. V 16 hodin zazní v hudebním altánu ve Smetanových sadech koncert Stanley´s Dixie Street Band jako první ze série promenádních koncertů. V 19:30 pak stand up Děláme to ve třech zahájí program open air scény Moravského divadla na Floře.

Podrobný program Svátků města Olomouce 2022 najdete na webových stránkách svatkymesta.olomouc.eu.

Zdroj: Město Olomouc
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Úterý 16.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes