OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Festival Vyznání růžím přinese bohatý program i oslavy výročí olomouckého rozária

14.06.2022
Bohatý program pro všechny generace, dílničky i zážitky pro děti, koncerty, gastrozóny, degustace vín, trhy či floristické show a aranžmá. To vše je mimo jiné součástí festivalu a výstavy Vyznání růžím, jenž se od pátku 24. do neděle 26. června koná v olomouckém rozáriu na třídě 17. listopadu. Jeho součástí bude i oslava 50. výročí tohoto výjimečného areálu.
Foto: flora-ol.cz
Ten budou během akce zdobit tisíce keřů růží v plném květu, návštěvníci se tak mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru, která doplní skutečně bohatý program festivalu. Snadno si v něm vyberou zástupci všech věkových kategorií. Na akci mohou navíc všichni strávit opravdu celý den, o zábavu bude v pátek i v sobotu postaráno až do 22. hodiny.

"Připraveny budou i floristické show předních českých floristů. K vidění budou květinová aranžmá znázorňující v návaznosti na výročí rozária jednotlivé dekády posledních pěti desetiletí a také dva mimořádné exponáty. A to Zlatá růže Hradce Králové 2022 a růže odrůdy "Libuše Šafránková"," uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Na programu je mimo jiné vystoupení loutkového divadla DAMDAM s interaktivním představením pro děti či autogramiáda Marky Míkové, držitelky Ceny Magnesia Litera 2022 za knihu pro děti a mládež a také představitelky hlavní role princezny Růženky z klasické filmové pohádky režiséra Václava Vorlíčka "Jak se budí princezny".

"Podstatná část programu je určená pro rodiny s dětmi. Na místě budou mimo jiné připraveny experimenty a výroba parfémů z dílny Pevnosti poznání či stánek Brick4kidz se záplavou kostek stavebnice LEGO. Zkušení lektoři z pohybové přípravky Svišti v pohybu pro malé návštěvníky připraví řadu stanovišť s nejrůznějšími úkoly, v sobotu si děti budou moci vyzkoušet i tvorbu graffiti díky projektu Street Art festival," uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc.

Při Vyznání růžím, které letos vzhledem k výročí rozária nese podtitul "Jubilejní", se představí také dětský pěvecký sbor Campanella Olomouc, páteční večerní atmosféru si návštěvníci mohou vychutnat při grilování za poslechu olomoucké kapely Marshall Malinovsky.

V rámci slavnostního večera, jenž se bude konat v sobotu od 20 hodin, vystoupí herečka a zpěvačka Marka Míková s legendární kapelou Zuby nehty.

Areál olomouckého rozária bude během festivalu Vyznání růžím otevřený v pátek od 13 do 22 hodin, v sobotu od 9 do 22 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin.

Ozdobou festivalu bude i samotné rozárium. Tento unikátní areál se nachází na třídě 17. listopadu, milovníci růží jej vyhledávají už od roku 1972. Nyní tu díky péči zahradníků z Výstaviště Flora Olomouc najdou téměř 3 500 keřů, které reprezentují zhruba 900 odrůd růží. Díky této unikátní sbírce je olomoucké rozárium druhým největším rozáriem v České republice.

A právě v červnu si jeho krásu mohou návštěvníci vychutnat naplno. Areál, jenž zabírá rozlohu tři a půl hektaru, je tento měsíc plný květů nejrůznějších barev, velikostí, tvarů a také vůní.

Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit i na komentované prohlídky rozária, řadu hudebních vystoupení, workshopy i kreativní dílny, trhy s handmade výrobky a s rostlinami a také na přednášky s tematikou růží.

K dispozici budou také gastrozóny s kvalitním občerstvením, degustace vín a v neposlední řadě expozice věnovaná historii rozária. Cenově zvýhodněné vstupenky na festival jsou již v prodeji na webu Výstaviště Flora Olomouc.

Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Středa 24.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes