OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Profesionální hasiči ze Šumperku mají novou stanici

18.10.2016
V pondělí 17. října 2016 byla v Nemocniční ulici v Šumperku slavnostně otevřena nová stanice Hasičského záchranného sboru.
Profesionální hasiči ze Šumperku mají novou stanici | Foto: Olomoucký kraj
"Profesionální hasiči získali budovu s odpovídajícím zázemím pro jednotku požární ochrany, garáže pro požární techniku, dílny speciálních služeb, prostory pro výkon státní správy, sklad materiálu humanitární pomoci a další. Doufám, že se jim v nové stanici bude dobře sloužit ve prospěch občanů města a přilehlého okolí," řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík.

"Olomoucký kraj s profesionálními hasiči vždy úzce spolupracoval. Například tento projekt region podpořil částkou 1,2 milionu korun. Byl bych velmi rád, kdyby na tuto spolupráci navázalo i nové vedení regionu," sdělil Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje.

Příprava výstavby nové stanice a sídla územního odboru byla zahájena už v roce 2013. Smlouva o dílo byla podepsána na konci června roku 2015 a 14. července téhož roku bylo zhotoviteli předáno staveniště, na kterém proběhla nejdříve demolice staré stanice a následně stavba nového objektu. Jednotka profesionálních hasičů se před rokem a půl odstěhovala do náhradních prostor. Nová stanice vyrostla na místě té původní za třináct měsíců.

Celkové náklady na výstavbu požární stanice v Šumperku činily 124,5 milionů korun.

"Za posledních patnáct měsíců jsme úplně přetvořili prostor, na kterém se stanice nacházela. Strhli jsme původní, nevyhovující budovu a na jejím místě jsme postavili novou stanici, která odpovídá všem současným standardům a normám," zmínil Tomáš Hadwiger ze společnosti Hochtief.

Historie požární stanice v Šumperku
Požární stanice v Šumperku byla umístěna v budově, která původně sloužila jako měšťanská střelnice. Doklady o existenci tohoto objektu sahají až do roku 1861.

Hasiči užívali budovu od roku 1954. Pro umístění techniky byla v roce 1958 zahájena výstavba garáží požární stanice. Z důvodu nedostatečné kapacity budovy byly v 80. a 90. letech minulého století vybudovány další doplňkové stavby pro umístění materiálu, techniky a pro zázemí odborných služeb. Zásadní rekonstrukce bývalé měšťanské střelnice však provedena nebyla.

V garážích požární techniky chybělo odsávání, moderní výjezdová technika se do nízkých garáží vešla jen s obtížemi, historická budova nesplňovala současné požadavky na tepelně technické parametry stavby. Nevyhovovalo víceúrovňové uspořádání objektu, chybělo potřebné odvětrávání, případně klimatizování prostor pro zázemí jednotky a místo pro komunikační a informační technologie.

Z tohoto výčtu vyplývá, že stará požární stanice nemohla splnit požadavky současného profesionálního hasičského sboru s ohledem na obrovský vývoj technologií, strojního vybavení a moderní mobilní požární techniky používané na požární stanici 21. století.

Vzhledem k tomu, že ani rozsáhlou rekonstrukcí by nebylo možné dosáhnout stanovených parametrů podle současných norem, bylo rozhodnuto, že se postaví zcela nová požární stanice.

Pro veřejnost bude nová stanice Hasičského záchranného sboru Šumperk otevřena 10. listopadu 2016 od 14.00 do 18.00 hodin.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes