OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Olomouci a Kroměříži se o víkendu uskuteční XXVI. mezinárodní festival vojenských hudeb

23.08.2022
Ve dnech 26. až 28. srpna se v Olomouci a Kroměříži uskuteční XXVI. mezinárodní festival vojenských hudeb. Zahraniční orchestry letos přijedou ze Slovenska, Maďarska a Polska. Představí svůj tradiční i nevšední repertoár odkazující na jejich národní kulturu, ale i barvitá exhibiční vystoupení.
Ústřední hudba AČR | Foto: acr.army.cz
Festival bude zahájen v pátek 26. srpna v 16:00 hod. na Horním náměstí v Olomouci tanečně-hudebním vystoupením Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Následovat bude chrámový koncert Vojenské hudby Olomouc v katedrále sv. Václava a koncert Ústřední hudby AČR se sólisty Martinem Chodúrem a Lucií Silkenovou.

Oficiálně celý festival odstartuje v sobotu 27. srpna v 10:00 hod. na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníci se mohou těšit na sérii exhibičních vystoupení zahraničních orchestrů, společné exhibiční vystoupení Ústřední hudby AČR a Vojenského uměleckého souboru Ondráš, i společné exhibiční vystoupení Vojenské hudby Olomouc a Čestné stráže AČR. Celý program festivalu doplní i vystoupení motocyklové čety Velitelství Vojenské policie Olomouc, ukázka techniky Pozemních sil AČR a vystoupení mažoretek z Holešova.

Kroměříž


Festival v Kroměříži zahájí Vojenská hudba Ozbrojených sil SR na Velkém náměstí svým promenádním koncertem 27. srpna 2022 od 17:00. Následovat budou promenádní koncerty vojenské hudby z polského Bytomu a vojenské hudby z maďarského Kaposváru. Od 20:00 hod. vystoupí Ústřední hudba AČR se sólisty Martinem Chodúrem a Lucií Silkenovou.

Oficiální zahájení festivalu v Kroměříži se uskuteční v neděli 28. srpna v 14:00 hod. na Velkém náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na totožný program, jaký bude představen v sobotu dopoledne v Olomouci.

Mimořádné setkání českých i zahraničních vojenských hudeb se koná pod záštitou prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajora Iva Střechy, primátora statutárního města Olomouc Miroslava Žbánka a starosty města Kroměříž Jaroslava Němce.

"Mezinárodní festival vojenských hudeb se letos v Olomouci navíc poprvé pojí se zcela novým konceptem, kterým je Týden vojenské historie. Tradičně zavedená akce se tak snoubí s novinkou, která odkazuje na to, že jsme nejvýznamnějším vojenským i hudebním městem v zemi. Věřím, že program obou akcí Olomoučany i návštěvníky města příjemně naladí. Zkrátka, když vojáky, tak dnes už jenom ty s hudebními nástroji," uvádí primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek s odkazem nejen na aktuální dění ve světě.

Na co se mohou návštěvníci festivalu nejvíce těšit, vysvětluje plukovník Radek Šíba, velitel Posádkového velitelství Praha: "Po loňském ročníku festivalu, který byl komornější a pouze na národní úrovni, bude letošní XXVI. ročník opět s mezinárodní účastí. Jedná se o akci velkého formátu, proto ji vždy pečlivě připravujeme a těšíme se na nové hudební zážitky. Letos poprvé bude možné na festivalu také vidět showprogram naší Vojenské hudby Olomouc společně s exhibiční jednotkou Čestné stráže AČR, který poprvé s velkým úspěchem prezentovaly v červenci tohoto roku na International Tattoo v Eksjö ve Švédsku. V tomto exhibičním vystoupení se propojuje bouchání čestňáckých pušek s tóny téměř 50 hudebníků, a to vše za pohybu obou celků. Velmi zajímavé bude zhlédnout také vystoupení Ústřední hudby AČR s VUS Ondráš, které bylo zlatým hřebem festivalu Royal Edinburgh Military Tattoo. Tam byly Ústřední hudba AČR a VUS Ondráš pozvány u příležitosti stého výročí vzniku Československa."

Mezinárodní festival vojenských hudeb se opakovaně koná v Olomouci a Kroměříži, vždy poslední srpnový víkend, letos je svázán i s akcí Týden vojenské historie v Olomouci.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Středa 17.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes