OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Rosacea neboli růžkovka je častější u žen, u mužů mívá ale závažnější průběh

30.09.2022
Mnoho lidí o onemocnění kůže jménem rosacea asi neslyšelo. Co to vlastně rosacea je, jak ji rozpoznat? Je tato nemoc dědičná? Čemu se vyvarovat a jak ji léčit? Více tuto nepříliš známou kožní nemoc přibližuje v rozhovoru interní školitelka Lékárny AGEL Rita Smolková.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Co to je rosacea a jak se projevuje?


Rosacea neboli růžovka je běžné chronické zánětlivé kožní onemocnění, které se projevuje zčervenáním kůže, pocity pálení nebo štípání a drobnými rozšířenými cévkami zejména v oblasti obličeje.

Zpočátku je toto začervenání pouze přechodné, později je rozšíření cév trvalé. V další fázi se často objevuje otok a hnisavé puchýře. Na nose a tvářích může také dojít ke zbytnění mazových žláz, čímž se zvyšuje riziko vzniku houbovitého ztluštění kůže. V některých případech se zánět rozšíří i do oblasti očí, kde způsobuje zarudnutí, suchost a pálení očí a zvýšenou citlivost na světlo.

Koho může onemocnění postihnout a jaké jsou jeho příčiny? Je rosacea dědičná?


Rosacea může postihnout kohokoliv, častěji se však vyskytuje u lidí se světlou pletí, s modrýma očima a se světlými či hnědými vlasy (fototyp I a II). Přestože postihuje více ženy, závažnější průběh bývá u mužů. Vrchol výskytu rosacey se pohybuje mezi 30. a 60. rokem života, klinické příznaky se však mohou objevit v každém věku včetně dětského.

Přesné příčiny vzniku nemoci nejsou dosud zcela známy, svou roli ale hraje i genetika. Vedle genetické predispozice se jedná zejména o poruchy vrozené imunity, vaskulárního a nervového systému a poruchu kožní bariéry. Mezi další významné faktory patří ultrafialové záření, volné kyslíkové radikály a přemnožení kožních mikrobů. Nemoc není infekční, není tedy přenosná.

Čemu se při onemocnění vyvarovat?


Zhoršení nemoci způsobují tzv. spouštěcí faktory, mezi které patří např. sluneční záření, extrémní teploty, strava, používání nevhodných kosmetických přípravků, stres a nedostatek spánku, užívání některých léčiv a přidružená onemocnění jako je např. vysoký krevní tlak. Všechny tyto provokační faktory je nutné minimalizovat nebo se snažit o jejich úplné vyloučení.

Chcete-li tedy maximálně snížit riziko zhoršení rosacey, je důležité omezit pobyt na slunci a chránit se před slunečním zářením, omezit například horké koupele, pobyt v sauně a dát si pozor také na klimatizaci. Dále je vhodné omezit konzumaci horkých nápojů, kořeněných, ostrých jídel a alkoholu. Vyhýbat se dráždivým kosmetickým a hygienickým přípravkům s obsahem alkoholu, fluoridů, acetonu a kyseliny sorbové. Stav mohou zhoršovat peelingové přípravky a nadměrná fyzická aktivita spojená s pocením. Redukujte ve svém životě stres a pečujte o dostatek kvalitního spánku.

A jak rosaceu léčit?


Rosacea je chronické onemocnění, kdy léčba patří výhradně do rukou lékaře. Toto onemocnění nelze definitivně vyléčit, avšak léčivé přípravky a moderní metody jako je např. používání laserů a pulzního světla dokáží rosaceu držet pod kontrolou.

Vhodná je i doplňující léčba, především příslušná dermokosmetika, která splňuje ty nejpřísnější požadavky farmaceutického průmyslu a může výrazně zlepšit a stabilizovat toto onemocnění. V lékárně najdete několik různých značek dermokosmetiky určené pro jeho léčbu. Patří sem základní čištění pleti - gely a micelární vody, krémy a lehké zabarvené krycí fluidy a také přípravky s UV filtrem, které by se měly stát každodenní kosmetickou rutinou u pacientů s rosaceou. Podstatné je zahájit včasnou léčbu a dodržovat všechny zásady terapie i po zhojení zjevných projevů choroby.

Zdroj: AGEL - Olomouc
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začátečník nebo zkušený, je důležité vědět, jak správně sázet a na co si dát pozor. V tomto článku se ...

Prověřený recept proti jarní únavě - půlhodinka chůze denně a postupné dávkování zátěže

Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Každoročně na přelomu zimy a jara po ...

Starfish Prime: Američané v roce 1962 odpálili atomovku ve výši 400 kilometrů nad povrchem

Dne 9. července 1962 se odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí v historii jaderných zkoušek. Americká raketa Thor, nesoucí hlavici o síle zhruba 1 ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Peníze do výplaty nabídnou rychlou odpověď na složenky

Potřebujete urgentně malý finanční obnos, protože jste ve své poštovní schránce objevili novou zprávu? Složenka, která dorazila během dnešního dne, vy ...





Pátek 29.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes