OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Armáda dostane v prosinci první německý tank Leopard. Výcvik osádek začne příští týden

11.10.2022
Zástupci Ministerstva obrany ČR dnes podepsali s německými partnery sérii smluv, které se vztahují k dodávce tanků Leopard pro Armádu ČR. Předmětem je rovněž mj. dohoda o výcviku českých vojáků. Čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel získala ČR od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny.
Tank Leopard 2A4 | Foto: Krauss-Maffei Wegmann
Celkem byly v úterý 11. října podepsány čtyři dokumenty. Mezi Ministerstvy obrany ČR a SRN šlo o Memorandum o porozumění, Implementační dohodu k výcviku a Administrativní ujednání. Dohodu o dodávce tanků s českou stranou podepsala firma Rheinmetall. Signatáři byli velitel pozemních sil generálmajor Ladislav Jung, ředitel sekce logistiky MO plukovník Róbert Bielený, národní ředitel pro vyzbrojování Vice Admiral Carsten Stawitzki a za firmu Rheinmetall předseda představenstva divize taktických vozidel Björn Bernhard a viceprezident divize prodeje Oliver Mittelsdorf.

Na daru 15 tanků Leopard se ministryně obrany Jana Černochová dohodla se svým německým protějškem Christine Lambrechtovou letos v květnu. Součástí dodávky je kromě tanků (14 bojových a jednoho vyprošťovacího) počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků. Hodnota daru činí necelé čtyři miliardy Kč.

Starší tanky, jež jsou ale plně funkční, původně pocházejí z výzbroje ozbrojených sil Švýcarska a právě SRN. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall. "Ta už nyní pracuje na jejich plném zprovoznění a úpravách, které budou vyhovovat specifikacím, které očekává Armáda ČR," upřesnil náměstek pro řízení sekce vyzbrojování Lubor Koudelka.

Tyto úpravy jsou podle armády již součástí Dohody o dodávce tanků a společnost Rheinmetall je bude provádět v Německu. "Tanky byly vybírány ze zásob firmy tak, aby byly v co nejlepším technickém stavu. Následně všechny stroje projdou výrobním závodem a budou uvedeny do technického stavu tak, aby byly schopny operačního nasazení. Největší úpravy budou provedeny v oblasti spojovacích prostředků, kde komunikační systém bude upraven dle potřeb Armády ČR," vysvětlil plukovník gšt. Petr Milčický, ředitel sekce rozvoje sil MO.

Podle plukovníka Jána Kerdíka z této sekce by mělo být první vozidlo dodáno podle harmonogramu do konce letošního roku. Poslední bojový tank pak do konce roku příštího. "Nejmodernější obrněné vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel, jež je namontováno na vylepšeném podvozku Leopard 2, bude dodáno do poloviny roku 2024," doplnil.

Výcvik čeká řidiče, osádky i instruktory


Již příští týden začíná první kurz řidičů ve výcvikovém středisku německé armády v Münsteru. Jde o jeden ze dvou pro osm příslušníků Armády ČR. "Prioritně jsou do něj vybráni ti, kteří se podílí na přípravě řidičů a instruktoři z vyškovského Velitelství výcviku - Vojenské akademie. Druhý kurz řidičů pak proběhne v první polovině příštího roku," prozradil Ján Kerdík.

Výcvik absolvují rovněž osádky. Ty jej zahájí po dodání dostatečného počtu vozidel v přáslavické posádce pod vedením tzv. Mobilního výcvikového týmu (MTT) německé armády. "Součástí bude výcvik v obsluze tanku s důrazem na střeleckou část a bojové použití tanku Leopard 2A4," konstatoval Kerdík. Souběžně bude probíhat také příprava instruktorů, kteří budou následně využíváni v dalším kurzu vedeném MTT jako instruktoři, až nakonec sami převezmou roli instruktorů a povedou poslední kurzy za podpory Mobilního výcvikového týmu.

Stávající stroje T-72M4 CZ čeká technické zhodnocení


Tanky T-72 M4 CZ, jež má 73. tankový prapor Přáslavice ve výzbroji, čeká podle plukovníka gšt. Petra Milčického plánované technické zhodnocení a ve výzbroji útvaru zůstanou do té doby, než budou nahrazeny novými hlavními bojovými tanky. "Pořízení tanků Leopard 2A4 pomůže Armádě ČR získat zkušenosti s provozováním této techniky a tím vytvořit podmínky pro přechod na nový typ tanku odpovídající standardům NATO," zdůraznil.

Zdroj: MO ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes