OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Předseda vlády Fiala v Excalibur Army ve Šternberku ocenil projekt modernizace T-72 pro Ukrajinu

10.01.2023
Premiér Petr Fiala navštívil v pondělí 9. ledna závod společnosti Excalibur Army ve Šternberku na Olomoucku. Výrobce vojenské techniky je zapojen do mezinárodního projektu modernizace tanků T-72 pro Ukrajinu, který spolufinancují USA a Nizozemsko a koordinuje Ministerstvo obrany ČR. Premiéra proto při jednání s vedením společnosti a prohlídce výrobního závodu doprovázeli rovněž 1. náměstek ministryně obrany František Šulc a ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.
Foto: mocr.army.cz
Ruská agrese na Ukrajině výrazně zhoršila bezpečnostní situaci ve světě. Česká republika a náš obranný průmysl dokázaly na nastalou změnu poměrů rychle reagovat, navýšit výrobní kapacity a zapojit se do bezpečnostní spolupráce zemí NATO a Ukrajiny. Česko i díky okamžitému zapojení soukromých firem patří k zemím, které dodaly vojenskou pomoc jako vůbec první.

"A právě vojenská pomoc na komerční bázi dnes tvoří velkou většinu dodávek na Ukrajinu. Proto jsem se rozhodl navštívit české firmy, které v této oblasti působí, jako první pak zdejší společnost Excalibur Army, která je zapojena do mezinárodního projektu modernizace tanků T-72 pro Ukrajinu. Rychlá reakce a navýšení výrobních i obchodních kapacit českých firem jednoznačně ukázala, že agilní obranný průmysl je stěžejním prvkem pro bezpečnost státu. Zapojení průmyslu prospívá české ekonomice, protože se stále zvyšuje produkce a vznikají kvalifikovaná pracovní místa," uvedl premiér.

Klíčová pomoc domácího obranného průmyslu


Podle 1. náměstka ministryně obrany Františka Šulce byla podpora domácího průmyslu prioritou ministryně obrany Jany Černochové ještě před jejím nástupem do funkce. "Tato návštěva pana premiéra jen dokazuje nutnost péče o domácí obranný průmysl. Pokud by se Česká republika ocitla v krizi, budou to právě čeští zbrojaři, kteří našemu státu dokážou pomoct," prohlásil.

Excalibur Army je spolu s výrobcem Tatra Defence Vehicles klíčovým výrobcem pozemní vojenské techniky v ČR. Loni firma dodala ukrajinské armádě cca 150 ks těžkých vozidel. Společnost servisuje a modernizuje pozemní techniku východního původu (tanky T-55, T-72, bojová vozidla pěchoty BVP-1 a BVP-2). Rovněž modernizuje starší osvědčené typy zbraní československého původu: samohybné houfnice DANA na podvozku Tatra a raketomety RM-70 na tatrováckém podvozku.

Zřejmě nejvýznamnější zakázkou, na které v tomto směru Excalibur Army pracuje, je dodávka modernizovaných tanků T-72 pro Ukrajinu, kterou společně financují USA a Nizozemsko. Na jeden z tanků, který poputuje na Ukrajinu, premiér napsal i krátký vzkaz: STATEČNÝM OBRÁNCŮM UKRAJINY.

Podle Aleše Vytečky, ředitele agentury AMOS, která projekt za Ministerstvo obrany ČR koordinuje, bylo před koncem minulého roku Ukrajině dodáno již 20 z celkem 90 tanků a firma Excalibur Army pokračuje v plnění měsíčních dodávek dle platných dohod.

"Trilaterální spolupráce mezi Českou republikou, Nizozemskem a Spojenými státy americkými je v zásadě prvním projektem spolufinancování přímé dodávky tanků východní provenience z finančních zdrojů západních států," vysvětlil.

Podle premiéra Fialy je aktivita vzorovým příkladem mezinárodní obranné spolupráce a je plně konzultována s ukrajinskou stranou. "Tato spolupráce má konkrétní přínosy pro všechny zúčastněné - NATO posiluje statečné obránce Ukrajiny, na jejichž úspěchu závisí celosvětová bezpečnost a ČR tím zároveň posiluje kapacity obranného průmyslu na našem území," dodal premiér.

Zdroj: Ministerstvo obrany
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes