OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Montík - klubík pro rodiče s dětmi v Hranicích

13.12.2018
HRANICE - Již 4. rokem organizujeme v Hranicích pod záštitou ZŠ a MŠ Spálov interaktivní programy pro rodiče s dětmi ve věku od 1 do 4 let. Tyto programy probíhají za finanční podpory Olomouckého kraje a města Hranice.
Ilustrační snímek | Foto: Radka Otáhalová
V současnosti Montík funguje 5 x týdně, a to v pondělí, úterý a středu vždy dopoledne (od 8:30 do 11:30) a v úterý a středu odpoledne (od 15:00 do 18:00). Dle další poptávky jsme schopní rozšířit program o další skupinu v pondělí odpoledne.

Každou skupinu navštěvuje v průměru 13 dětí s rodičem / prarodičem, tzn. že nyní tyto programy navštěvuje 62 dětí z Hranic a přilehlého okolí. Kromě těchto dětí máme ještě další desítku čekatelů, kteří se pravděpodobně přidají od ledna 2019. Zaznamenali jsme oproti loňskému roku velký nárůst zájmu hranické veřejnosti, což nás velice těší. Vzrůstající tendenci má také účast tatínků a prarodičů, kteří přijdou jako oficiální doprovod dítěte nebo se jen na chvíli podívat, co všechno ratolest zvládá.

V tomto školním roce provozujeme Montík v komunitním prostoru Karnola na adrese Třída Čs. armády 211, který nám pronajímá neziskový spolek Zvěř, z.s. Prostor, ve kterém klubík probíhá, je rozdělen podle aktivit na část se smyslovým materiálem, celotělovými aktivitami, originál Montessori pomůckami a odpočinkovým koutkem s dětskými knihami. Oddělená je pak menší místnost se skluzavkou, trampolínou a stanem, kde se děti mohou odreagovat fyzicky, a přitom nenarušovat průběh programu. Během celého dopoledne/odpoledne mohou rodiče s dětmi využít prostor kavárny, kde jsou stoly jak pro dospělé, tak i pro děti.

K rozvoji motorických a mentálních schopností využíváme Montessori pomůcky, výtvarné potřeby i předměty každodenní potřeby, pohybové, hudební a mluvené prvky (v českém a anglickém jazyce). Průběh každé lekce je řízen 2 lektory, kteří jsou účastníkům průvodci v použití pomůcek a v účasti na aktivitách, které se obměňují v závislosti na ročních obdobích a tématech. Harmonogram dne je vždy uzpůsoben potřebám dětí. Představujeme rodičům prvky podle Montessori filozofie, ale necháváme na jejich uvážení, zda se chtějí při vzdělávání svého dítěte ubírat touto cestou nebo ne.

Naší prioritou zůstává vytvoření bezpečného prostředí, kde spolu účastníci tráví smysluplně čas, osvojují si základní hodnoty, jako je vzájemná úcta, důležitost rodiny atd., učí se novým dovednostem s lehkostí a radostí, nabývají informace prožitkovou formou. V klidu a pohodě!

Letos na podzim se nám podařilo zorganizovat I několik akcí pro širší veřejnost - festival Zažít město jinak, Podzimní slavnost, poslední z nich - "Uspávání lesa" - konané v městském parku značně překročila naše očekávání co do množství participujících. 27. 11. jsme uspořádali logopedickou přednášku o vývoji řeči v dětském věku, 10.12. výchovně-vzdělávací seminář a další akce budou následovat v novém roce.

Zprovoznili jsme také Facebookovou stránku, na které uveřejňujeme fotky, aktivity a jiné zajímavosti. Najdete nás na www.facebook.com/Montik.Hranice.

To vše díky finanční podpoře Olomouckého kraje a města Hranice. Děkujeme také ZŠ a MŠ Spálov, že tato smysluplná činnost může i nadále fungovat.


Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes