OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Mladá móda zahalena do baroka: Fashion Event Dotek se poprvé dotkne Olomouce

08.03.2019
OLOMOUC - Moravskou metropoli zahalí do pláště mladé módy Fashion Event Dotek. Již sedmý ročník této charitativní události se uskuteční 13. 4. 2019 a bude se nést v duchu subkultur. Jako již v uplynulých ročnících se i letos Fashion Event zaměří na módu, ale také design a nevšední autorskou uměleckou tvorbu. Vše se odehraje v Dotekem dosud netknutých prostorách barokní budovy bývalého jezuitského konviktu v Olomouci. Patronkou letošního ročníku je módní kritička Františka Čížková. Vstupenky jsou již v předprodeji na stránce goout.net. Výtěžek z události poputuje na podporu organizace Mamma HELP.
Řečníci z odvětví uměleckého a sociálního, kteří se určitým způsobem subkulturám věnují v jejich životě. Sami totiž svým bytím vystupují z davu a tvoří si svou vlastní skupinu s identickými spřízněnými dušemi. "Chceme nahlížet na subkultury jako na zdroj identity člověka, zdroj inspirace pro umění a žití jako takové. Protože nejsou to právě subkultury, které uvádí do reality ono klišé "umění žít?" Chceme lidem ukázat, jak subkultury ovlivňují obecné trendy ve společnosti a mění vnímání normálnosti, jak posouvají její hranice," osvětlují téma subkultur manažerky projektu Nathalie Lacigová a Tereza Hadravová.

Polská kritička a novinářka Agáta Pyzik, která svými názory přispívá do britského deníku The Guardian, hudebního časopisu The Wire a dalších titulů. Studentka audiovizuální tvorby a dokumentaristka Hannah Saleh, která se zabývá tématem udržitelnosti. Vizuální umělec a zakladatel agentury New Aliens Jakub Ra. Tato a další jména jako střípky námi vybraným subkultur, která posouvají hranice. Své názory chtějí osvětlovat a šířit dál mezi osoby nimi dosud nepolíbené, a proto se o své životní zkušenosti veřejně podělí na přednáškách v rámci letošním ročníku Doteku.

Večerní Performance představí kolekce od českých i zahraničních designérů. Svojí přítomností Dotek poctí rakouský designér Ilja Milicic. Jedinou ženskou zahraniční zástupkyní bude Srbka Milica Vukadinovic, jejíž kolekce se pravidelně objevují v zemích jako je Nizozemí, Itálie či Slovinsko. Svoji tvorbu na Doteku vykreslí i italský návrhář Matteo Carlomusto, jehož kolekce byla uvedena v i berlínském Berghainu v rámci Berlin Alternative Fashion Week.

Z českých a slovenských zástupců se představí Matej Grznár, který vytvořil kolekci BE A BODY. Ta je inspirovaná barokním sochařem Gianom Berninim. Naopak hračkami se ve své tvorbě inspirovala Kristína Danieličová a její kolekce nese název PRIVATE PROTECTOR. Touha po kráse a luxusu byla hlavní inspirací pro Tomáše Višňovského při ztvárnění kolekce TAKE THE GLOVES. Modely z jedinečných kolekcí nejen od těchto autorů se pronesou po mole umístěném v impozantních barokních prostorách kaple Božího Těla. Historický nádech kaple spolu se střípky české i zahraniční fashion scény vytvoří divákům nevšední módní a kulturní zážitek.

Vyvrcholením celého dne, po večerní Performance, bude dražba modelů z kolekce od brněnského SALONč4, kterou návrháři vytvořili speciálně pro letošní ročník Doteku. Nově se budou dražit i designové produkty a fotografie z dílny studentů ateliéru Designu obuvi, Designu skla, Prostorového designu a Reklamní fotografie. Produkty budou k vidění také v rámci výstavy a to nejen v den události, ale již dva dny předem v prostorách Konviktu.

Výtěžek z aukce pak poputuje do neziskové organizace Mamma HELP, která pomáhá ženám s onkologickým onemocněním prsu a jejich rodinám. Každá koruna, kterou se podaří vydražit tak půjde na dobrou věc.

V rámci doprovodného programu bude celý den doplněn o projekce dokumentárních filmů, animace a experimentální instalace mladých umělců napříč nejrůznějšími obory. Vystaveny budou i produkty studentů z uměleckých oborů.

Součástí události bude i workshop prsakoule, který se zaměří nejen na prevenci rakoviny prsu a varlat, ale také na prevenci gynekologické oblasti, prostaty, střev a kůže. Letošní ročník Doteku spolupracuje i se společností Pragulic, která umožňuje veřejnosti poznat a zažít svět lidí bez domova. Návštěvníci se tak budou moci zúčastnit této tematické procházky městem. Samozřejmostí je i celodenní hudební program, jehož tóny budou znít i noční ambientní procházkou a doznívat budou až v brzkých ranních hodinách.

Celý projekt pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letošní ročník spolupracuje i s Uměleckým centrem Univerzity Palackého v Olomouci. Další novinky a informace o celém programu sledujte na webu www.fashioneventdotek.cz a na sociálních sítích Facebook a Instagram.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

Obnova kanalizace uzavře v Jeseníku Lipovskou ulici

V první polovině dubna bude zahájena důležitá investiční akce Vak Jesenicka. Technicky náročné stavební práce na obnově kanalizace si vyžádají úplnou ...

Přerov hledá moderní logo, které bude vystihovat minulost i současnost města

Město Přerov bude mít své logo. O jednotném vizuálním stylu, kterým by se město prezentovalo, se už mluví několik let, až teď ale přichází odvaha ho z ...

Mikrobiologové z šumperské nemocnice připravili výstavu pro veřejnost, k vidění bude ve vlastivědném muzeu

Jak to vypadá, když se z neviditelných mikroorganismů stanou pouhým okem viditelné kolonie v Petriho misce? Jak se bakterie brání antibiotikům a jak p ...





Pátek 29.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes