OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rok 2020 bude pro Správu železnic ve znamení vysokého tempa rekonstrukcí tratí a nádražích budov

23.01.2020
Správa železnic akceleruje v letošním roce přípravu desítek investičních akcí. Další desítky projektů postoupí do realizační fáze. Intenzivně pokračuje i projekt přípravy pilotních úseků vysokorychlostních tratí (VRT) a rekonstrukce nádražních budov. Dokončí se podrobnější diagnostika a statické posouzení železničních mostů. K prioritám se nadále řadí bezpečnost na železničních přejezdech.
Ilustrační snímek | Foto: SŽDC
V tomto roce Správa železnic počítá s realizací více než 75 investičních akcí. "Úspěšně pokračuje další příprava významných investičních akcí. Řadí se k nim například stavby projektu železničního spojení Prahy, Letiště Václava Havla a Kladna, kde jsme u některých postoupili k přípravě dokumentací pro stavební povolení," uvádí generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a dodává: "Do realizace se dostane očekávaná modernizace uzlu Pardubice nebo rekonstrukce stanice Vsetín, začnou i první investiční akce financované z nástroje Blending Call."

Nejvýznamnější investiční akce s předpokládaným zahájením realizace v roce 2020
Ve fázi výběru zhotovitele jsou i dvě první stavby financované z nově koncipovaného nástroje Evropské unie nazvaného Blending Call, který kombinuje příspěvek Nástroje pro propojení Evropy (CEF) s úvěrem od Evropské investiční banky. Konkrétně půjde o rekonstrukci traťových úseků Velim - Poříčany a Dětmarovice - Petrovice u Karviné - státní hranice s Polskem. Samotné stavební práce by měly začít již letos na jaře. V roce 2020 uvede Správa železnic do provozu 48,9 km modernizovaných tratí a zahájí stavby na 106,8 km tratí. Díky modernizaci nádraží se zvýší počet stanic, zastávek a výpravních budov přístupných pro osoby se zdravotním postižením.

Nádražní budovy, doplnění přístupů a zajištění bezbariérové přístupnosti železničních stanic:
- Rekonstrukce výpravní budovy České Budějovice
- Rekonstrukce výpravní budovy Plzeň hl. n.
- Rekonstrukce výpravní budovy Beroun
- Rekonstrukce výpravní budovy Veselí nad Lužnicí
- Rekonstrukce výpravní budovy Písek
- Rekonstrukce výpravní budovy Tábor
- Prodloužení podchodů ve stanici Praha hl. n.
- Rekonstrukce nástupišť a zřízení bezbariérových přístupů v Roudnici nad Labem
- Zajištění bezbariérového přístupu na nástupiště v Kolíně
- Rekonstrukce nástupišť a zřízení bezbariérových přístupů v Lovosicích
- Zajištění bezbariérového přístupu na nástupiště v Roztokách u Prahy


Celkové rekonstrukce traťových úseků a železničních stanic:
- Velim - Poříčany, BC
- Ústí n. O. - Brandýs n. O. - původní stopa, BC
- Dětmarovice - Petrovice u K. - státní hranice PR, BC
- Optimalizace traťového úseku Mstětice (mimo) - Praha-Vysočany (včetně)
- Elektrizace trati vč. PEÚ Brno - Zastávka u Brna, 1. etapa
- Rekonstrukce traťového úseku Křižanov - Sklené nad Oslavou
- Rekonstrukce Sklené nad Oslavou
- Kolejové úpravy ve Žďáru nad Sázavou
- Modernizace železničního uzlu Pardubice
- Rekonstrukce stanice Vsetín
- Rekonstrukce stanice Bohosudov
- Rekonstrukce mostu v km 41,791 trati Tábor - Písek


Technologické stavby:
- GSM-R Pardubice - Hradec Králové - Jaroměř
- GSM-R Ústí nad Labem - Chomutov
- GSM-R Chomutov - Cheb
- Zvýšení trakčního výkonu TNS Rostoklaty
- Doplnění redundantního napájení základnových radiostanic GSM-R
- ETCS Beroun - Plzeň

Pokročí předprojektová příprava VRT
Správa železnic v roce 2020 dále pokročí v územní a předprojektové přípravě VRT. Dokončeny budou studie proveditelnosti na rameni Praha - Brno - Ostrava. Pokračovat bude proces aktualizace Zásad územního rozvoje jednotlivých krajů, který umožní získat územní rozhodnutí, a zahájí se zpracování dokumentací pro územní rozhodnutí prvních úseků VRT. Aktuálně běží tendr na zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí u prvního úseku Praha-Běchovice - Poříčany, ke kterému přibudou ještě minimálně úseky Přerov - Ostrava a Modřice - Vranovice.

V předprojektové přípravě se plně využijí výsledky spolupráce Správy železnic se SNCF, tedy tzv. Manuál Správy železnic pro projektování VRT ve stupni DÚR. VRT tak budou v ČR projektovány až na rychlost 320 km/h. Naplno se rozběhne spolupráce Správy železnic a DB Netz v projektové přípravě přeshraničního tunelu v Krušných horách. Dojde ke společnému zadávání veřejných zakázek souvisejících s realizací tohoto velkého společného evropského projektu obou manažerů infrastruktury.

Zvyšování bezpečnosti na železničních přejezdech
Zvyšování bezpečnosti drážního provozu a stále lepší zabezpečení železničních přejezdů zůstává jednou z hlavních priorit i v roce 2020. Je připraveno doplnění kamerových systémů na 14 vybraných železničních přejezdech o software pro detekci dopravních přestupků a jejich předávání Policii ČR. Zároveň Správa železnic zahájí přípravu realizace kamerových systémů s detekcí dopravních přestupků na dalších 16 vybraných přejezdech. V oblasti zabezpečovací techniky bude Správa železnic pokračovat v ověřování dalších možností ke zvyšování bezpečnosti provozu na železničních přejezdech. Ověřovací provoz se zahájí také u hliníkových závorových břeven.

Dokončí se podrobnější diagnostika a statické posouzení železničních mostů, a to především v programu pro diagnostiku a přepočty mostů s předpjatými nosnými konstrukcemi. Speciální diagnostice, popř. statickým přepočtům budou ale podrobeny i další mosty.

V souvislosti se zaváděním ETCS Správa železnic vypíše zakázku na doplnění mobilní části systému ETCS do vybraných speciálních hnacích vozidel a následně dojde k realizaci zástavby ETCS. V roce 2020 se předpokládá výběr dodavatele a zahájení výroby šesti nových speciálních hnacích vozidel pro údržbu trakčního vedení. Začne také provozní ověřování výhybek pro rychlost 160 km/h do odbočky ve stanici Prosenice.

V roce 2020 bude pokračovat zvýšené tempo realizace komplexních opravných akcí, a to na celostátních i regionálních dráhách. Cílem je eliminovat existující propady rychlosti a předcházet vzniku pomalých jízd. K nejvýznamnějším patří:

- Oprava úseku Přerov - Chropyně
- Oprava trati v úseku Rakovník - Domoušice
- Oprava trakčního vedení v úseku Praha-Vršovice os. n. (mimo) - Praha-Vršovice seř. n. (mimo) - Praha-Krč (mimo) - Praha-Radotín (mimo)
- Oprava úseku Petrohrad - Kryry (zahájeno 2019)

Vzhledem ke schválení koncepce cyklické údržby bude v roce 2020 zahájena realizace pilotních projektů cyklických obnov na prvním koridoru v úseku Děčín-Prostřední Žleb - Dolní Žleb - státní hranice SRN.

Zapojování dalších úseků do CDP v Praze a Přerově
SŽDC připravuje zapojování dalších traťových úseků do dálkového řízení z Centrálních dispečerských pracovišť (CDP). V roce 2020 se do CDP Praha zapojí ovládání uzlu Plzeň a úseku Ústí nad Orlicí (mimo) - Lichkov. Do CDP Přerov se připravuje zapojení ovládání úseku Dětmarovice (mimo) - Mosty u Jablunkova.

V oblasti Tabulek traťových poměrů (TTP) Správa železnic spustí na vybraných tratích v únoru ověřovací provoz TTP v novém formátu. Spuštění rutinního provozu je plánováno na 2. pololetí letošního roku.

Při plánování a koordinaci výlukové činnosti se bude pokračovat ve vloni nastaveném modelu projednávání výlukové činnosti s důrazem na aktivní zapojení dopravců se zaměřením zejména na výlukovou činnost velkého rozsahu, jako jsou například akce typu Blending Call i při přípravě ročního výlukového plánu. Zástupci Správy železnic se budou setkávat s dopravci osobní a nákladní dopravy v pravidelných čtvrtletních cyklech.
Autor: SŽDC
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

Obnova kanalizace uzavře v Jeseníku Lipovskou ulici

V první polovině dubna bude zahájena důležitá investiční akce Vak Jesenicka. Technicky náročné stavební práce na obnově kanalizace si vyžádají úplnou ...

Přerov hledá moderní logo, které bude vystihovat minulost i současnost města

Město Přerov bude mít své logo. O jednotném vizuálním stylu, kterým by se město prezentovalo, se už mluví několik let, až teď ale přichází odvaha ho z ...

Mikrobiologové z šumperské nemocnice připravili výstavu pro veřejnost, k vidění bude ve vlastivědném muzeu

Jak to vypadá, když se z neviditelných mikroorganismů stanou pouhým okem viditelné kolonie v Petriho misce? Jak se bakterie brání antibiotikům a jak p ...





Čtvrtek 28.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes