OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nemocnice Šumperk kompletně obměnila své operační nástroje, jako první v Česku si je pořídila na leasing

20.02.2020
Lékaři Nemocnice Šumperk operují pacienty s novými chirurgickými nástroji. Místo jejich koupě si je ale nemocnice jako první v Česku a ve střední Evropě pronajala od jednoho dodavatele - společnosti B. Braun Medical. Po dobu šesti let tak budou mít její operatéři k dispozici téměř 3 500 chirurgických nástrojů špičkové kvality.
Foto: nemocnicesumperk.cz
Žádný operační zákrok se neobejde bez chirurgického instrumentária. Nástroje přitom musí být v perfektním stavu, tak aby se během operace minimalizovalo riziko komplikací. Nemocnice Šumperk teď přistoupila k neobvyklému kroku. Své staré operační nástroje kompletně vyměnila a 3 483 kusů instrumentária si jako první nemocnice v Česku pronajala od jednoho dodavatele. "Jsme první nemocnicí v zemi, která se rozhodla jít cestou pronájmu operačních nástrojů. Důvodů je několik. Od optimalizace instrumentária a jeho špičkovou kvalitu, přes významnou finanční úsporu až po kvalitní pravidelný autorizovaný servis, který nám firma po dobu pronájmu garantuje. Zajistí tak, že bez jakéhokoliv administrativního zatížení nemocnice a personálu, budou mít naši operatéři nástroje vždy v perfektním stavu," říká předseda představenstva Nemocnice Šumperk JUDr. Martin Polach.

Pokud má nemocnice všechny operační nástroje v perfektním stavu, snižuje se tím jak riziko přenosu nozokomiálních nákaz, tak potenciální riziko chyb operatérů. "Navíc díky tomu, že budeme mít míň nástrojů, snižují se nám významně náklady na provoz," dodává Martin Polach s tím, že pronájem instrumentaria od jednoho dodavatele, včetně autorizovaného servisu, přinese nemocnici roční úsporu nákladů asi o 30 procent.

Zásadní pro nemocnici je, že se jedná o flexibilní a dlouhodobé řešení, nikoli o jednorázovou dodávku. "Při změně počtu či skladby operačních výkonů zrealizujeme navýšení či vyřazení jednotlivých nástrojů nebo celých operačních sít. Jednoznačně jde o změnu myšlení. Nemocnice totiž neřeší pouze a výhradně cenu nástrojů, ale i dlouhodobost a udržitelnost v souvislosti s dalšími přidanými hodnotami jako je autorizovaný servis, odborné proškolení personálu a další služby na míru potřebám nemocnice," říká MUDr. Alan Munteanu, člen vedení Skupiny B. Braun.

Celkem 3 483 kusů operačních nástrojů si nemocnice pronajala od společnosti B. Braun Medical. České nemocnice si doposud operační nástroje výhradně vždy nakupovaly, v západní Evropě model pronájmu úspěšně funguje už několik let. Samotné dodávce nových nástrojů a chirurgických sít (ucelené sety nástrojů pro operaci) předcházela podrobná a náročná inventarizace. "Ukázalo se, že řada operačních nástrojů už podléhala opotřebení. Je jasné, že pokud s nástroji denně operujete mnoho let, vystavujete je náročnému sterilizačnímu procesu, tak svoji funkci na sále sice splní, ale na jejich kondici je to znát. Je to podobné, jako se zahradnickým náčiním. S více než deset let starými zahradnickými nůžkami taky ustřihnete, co potřebujete, ale občas musíte stříhnout několikrát a vyvinout třeba větší sílu, než když si koupíte nůžky nové, třeba ty nejlepší na trhu," vysvětluje biomedicínský inženýr šumperské nemocnice Ing. Matěj Šťastný.

Jeho slova potvrzují i lékaři z ortopedického oddělení, kteří dnes jako první začali s novými nástroji operovat. "Je to jako když starší octavii vyměníte za mercedes," říká s nadsázkou manažer operačních oborů a bývalý primář ortopedie MUDr. Zdeněk Štěpán.

"Inventarizace" starých operačních nástrojů také ukázala, že jich nemocnice zdaleka tolik nepotřebuje a řadu z nich už v chirurgických sítech lékaři třeba ani nevyužili. Celkem 5 144 kusů instrumentária kupovaných v minulosti, nebo průběžně dokupovaných, nemocnice nakonec vyměnila za 3 483 úplně nových nástrojů a zredukovala tak jejich počet o 40 procent. "Jsem rád, že naši lékaři i sestry nakonec přijali myšlenku, že v nemocnici nemusí být jedno obrovské chirurgické síto pro "všechny případy", ale že je dobré ho rozdělit, najít společné nástroje a následně specifikovat síta dodatková na specializované operace se specializovanými nástroji," dodává Matěj Šťastný. Podle něj se nemocnici podařilo sjednotit velice podobné nástroje s totožným využitím. "Díky tomu se zjednoduší situace pro personál na operačních sálech a uleví se i personálu centrální sterilizace, protože denně nebudou muset sterilizovat takové množství operačních nástrojů," objasňuje biomedicínský inženýr. Díky tomu, že chirurgická síta nebudou zbytečně přeplněná operačními nástroji, zvýší se i bezpečí personálu při manipulaci s nimi a zároveň se sníží riziko pracovního úrazu způsobené přetíženými nástrojovými kontejnery.

To, že budou mít lékaři neustále k dispozici operační nástroje ve špičkové kvalitě, zajistí i pojistná zásoba v příručním skladu na centrální sterilizaci. Díky ní bude moci nemocnice okamžitě vyměnit opotřebené nebo poškozené nástroje za nové.

Nemocnice Šumperk změnila majitele před pěti lety. MUDr. Martin Polach masivně investuje jak do rozvoje nemocnice, tak do nákupu nové přístrojové technologie. Nemocnice otevřela nová pracoviště, vybudovala nový superaseptický operační sál a zateplila pavilony. V roce 2017 postavil majitel nemocnice v jejím areálu nový moderní radiodiagnostický pavilon, ve kterém byl nově zahájen také provoz magnetické rezonance. Šlo o doposud největší investici v historii nemocnice, která stála i s pořízením přístrojové technologie více než 160 miliónů korun. Další významnou investicí bude otevření pavilonu dlouhodobé intenzivní a následné ošetřovatelské péče. Nový pavilon, který vznikne rekonstrukcí budovy "staré chirurgie", otevře nemocnice letos na jaře.

Autor: Ing. Hana Hanke
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Pátek 19.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes