OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.03.2024 [e]
Nové připady:
14
Ukončená očkování:
6 982 235
Hospitalizovaných:
16
Vyléčení:
4 715 259
Aktivní případy:
298
Úmrtí celkem:
43 518

Stát uzavřel hranice, šíření koronaviru je nově trestným činem se sazbou až 12 let

13.03.2020
Čeští občané a v ČR žijící cizinci nesmějí od půlnoci z neděle na pondělí 16. března až na výjimky opustit republiku. Současně začne platit i obdobný zákaz pro cizince, kteří by chtěli přijet do České republiky a nemají zde trvalý či dlouhodobý přechodný pobyt. Rozhodla o tom spolu s dalšími preventivními opatřeními proti šíření koronaviru vláda Andreje Babiše na mimořádném zasedání v pátek 13. března 2020.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
Zákaz vstupu do České republiky, který nabude platnosti od 16. března, 00.00 hodin, platí pro všechny cizince s výjimkou osob, které mají v ČR trvalý pobyt nebo přechodný pobyt delší 90 dnů, a osob, jejichž vstup na české území je v zájmu České republiky. Od stejného termínu platí zákaz pro Čechy a v ČR žijící cizince vycestovat do zahraničí. Výjimku z těchto opatření může udělit ministr vnitra, dostanou ji například řidiči nákladních automobilů, strojvůdci a vlakové čety či posádky dopravních letadel a také občané, kteří do zahraničí nebo do ČR dojíždějí za prací, pokud se jedná o lokalitu do 100 kilometrů od státních hranic. Podrobnosti naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra.

"Dnešní zasedání vlády jsem svolal, abychom přijali další důležitá opatření s cílem zabezpečit zdraví našich občanů a s cílem, aby se koronavirus u nás skutečně nešířil," uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Vláda proto rozhodla, že nařízení o povinné čtrnáctidenní karanténě po návratu ze zahraničí se bude kromě Itálie od 13. března 12.00 hodin nově vztahovat i na další vybrané rizikové země, jimiž jsou v současné době Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Dánsko a Francie.

Karanténa se bude týkat dospělých i dětí, kteří jsou občany České republiky, a cizinců s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území ČR. Stejně jako v případě návratu z Itálie jsou tyto osoby povinny obrátit se bezkontaktním způsobem na praktického lékaře či pediatra a ti jsou povinni jim obratem vystavit rozhodnutí o karanténě v délce 14 dnů.

Toto opatření se opět netýká řidičů nákladních vozidel a autobusů, posádek dopravních letadel, strojvedoucích, vlakových čet a vozmistrů, lodních kapitánů a členů posádek plavidel a posádkám vozů správce komunikace, kteří přes riziková území tranzitují nebo zajišťují přepravu. Mají se ale chovat s maximální obezřetností.

Ministři upravili i pravidla pro kamionovou dopravu. Do odvolání se ruší nedělní zákaz jízdy kamionů nad 7,5 tuny na českých silnicích.

Vláda rovněž doplnila už platné mimořádné opatření o zákazu přítomnosti veřejnosti ve vybraných provozovnách. Nově se zákaz s účinností od 14. března 2020 od 6.00 hodin týká i bazénů a turistických informačních center. Vnitřní a venkovní sportoviště je možné využít jen za podmínky, že se na nich nebude v jednu chvíli pohybovat více než 30 osob. K 14. březnu 2020, 6.00 hodin je zakázán také maloobchodní prodej na tržnicích a tržištích.

Vláda se zabývala také situací ve věznicích a rozhodla, že s účinností od 14. března 2020 od 00.00 hodin zakáže po dobu vyhlášení nouzového stavu ve věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence návštěvy obviněných, odsouzených i chovanců. Výjimku bude moci povolit ministryně spravedlnosti. Zároveň ale vláda umožní vězňům a chovancům přijímat více balíčků a častěji telefonovat.

Vláda rovněž v rámci vyhlášeného nouzového stavu uložila studentům v denní formě studia vyšších odborných a vysokých škol v oborech vzdělání zaměřených na sociální práci a sociální pedagogiku, sociální pedagogiku, sociální a humanitární práci, sociální práci, sociálně právní činnost, charitní a sociální činnost nebo v programu zaměřeném na sociální práci, sociální politiku, sociální pedagogiku, sociální péči, sociální patologii, právo nebo speciální pedagogiku pracovní povinnost s cílem zajistit poskytování péče v zařízeních sociálních služeb. Případné konkrétní nasazení studentů bude vláda vyhlašovat operativně v součinnosti s hejtmany a primátorem hlavního města Prahy.

Ministři schválili také novelu nařízení vlády, kterým se pro účely trestního zákoníku stanoví, co se považuje za nakažlivé lidské nemoci, nakažlivé nemoci zvířat, nakažlivé nemoci rostlin a škůdce užitkových rostlin. Na seznam byl nově doplněn koronavirus SARS-CoV-2. To znamená, že se riziku trestního stíhání vystavuje každý, kdo by koronavirus úmyslně šířil.

Vláda schválila také uvolnění 500 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch Ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo tyto finanční prostředky použije na zajištění operativního nákupu nezbytných ochranných prostředků a dalšího vybavení nutného ke zvládání epidemie nemoci COVID-19. "Dlouho jsme diskutovali s ministrem zdravotnictví o prioritách. Je potřeba definovat, kdo potřebuje respirátory, je potřeba zavést krizovou distribuci. Jsou nakoupeny roušky a my v pondělí o tom budeme velice podrobně jednat. Ministr zdravotnictví dostal za úkol nás podrobně de facto on-line informovat. Jde v první řadě o záchranky a o čtrnáct klíčových nemocnic, které mají infekční oddělení," konstatoval premiér Babiš.
Zdroj: Úřad vlády ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Související:

Další články z rubriky Zprávy

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

Obnova kanalizace uzavře v Jeseníku Lipovskou ulici

V první polovině dubna bude zahájena důležitá investiční akce Vak Jesenicka. Technicky náročné stavební práce na obnově kanalizace si vyžádají úplnou ...

Přerov hledá moderní logo, které bude vystihovat minulost i současnost města

Město Přerov bude mít své logo. O jednotném vizuálním stylu, kterým by se město prezentovalo, se už mluví několik let, až teď ale přichází odvaha ho z ...

Mikrobiologové z šumperské nemocnice připravili výstavu pro veřejnost, k vidění bude ve vlastivědném muzeu

Jak to vypadá, když se z neviditelných mikroorganismů stanou pouhým okem viditelné kolonie v Petriho misce? Jak se bakterie brání antibiotikům a jak p ...





Čtvrtek 28.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes