OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

České dráhy od začátku května znovu navýší v regionech rozsah vlakové dopravy

29.04.2020
Vzhledem k nižšímu počtu cestujících v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 je podle požadavků krajských úřadů dočasně omezena regionální vlaková doprava ČD. Na začátku května některé samosprávy uvolní přijatá omezení a znovu navýší rozsah regionálního provozu. Změna se bude týkat od 1. května Pardubického a Olomouckého kraje a od 4. května pak také kraje Moravskoslezského. Opatření v dalších krajích budou postupně aktualizována v průběhu května podle požadavků jednotlivých objednatelů. Omezení se i nadále týkají zejména vlaků v okrajových částech dne (tj. ráno a večer), některých posilových spojů v pracovní dny, víkendových a také rekreačních vlaků.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
Vnitrostátní regionální doprava

Praha a Středočeský kraj - od 1. května obnovení plného provozu na některých regionálních tratích, zahájení provozu víkendových vlaků Praha - Ledeč n. S.

Od víkendu 21. - 22. března je omezen provoz víkendových nočních vlaků. Počínaje nocí 20. / 21. března jsou zrušené tzv. rozjezdy vlaků z Prahy hl.n. ve 2:30 na linkách S1 až S9 do středočeského Kolína, Milovic, Mělníka, Kralup nad Vltavou, Kladna, Berouna, Čerčan a Benešova. Zároveň nejedou ani návratové vlaky k těmto spojům ve směru do Prahy. Každodenní popůlnoční rozjezd vlakových linek S zůstává zachován. Až do odvolání nejedou výletní a rekreační spoje ČD, které měly zahájit sezónu v sobotu 28. března (Cyklo Brdy, Cyklohráček a Český ráj).

Od pátku 3. dubna je omezen provoz vlaků na dalších linkách S. Největší změny se týkají linky S7 v úseku Řevnice - Praha - Český Brod a S9 v úseku Lysá nad Labem - Praha. Na těchto linkách jsou zrušeny vložené spoje, které zkracují základní půlhodinový interval na 10 - 15 minut (vložené vlaky v pracovní dny dopoledne a v poledne mezi Prahou a Říčany nejedou už od pondělí 30. března). Na většině hlavních linek z Prahy do středních Čech (S1, S2+S22, S7 a S9) je po 22. hodině omezen provoz. Ostatních železničních tratí v Praze a Středočeském kraji se změny dotýkají pouze okrajově.

Od 1. května bude obnoven plný provoz na trati 212 v úseku Čerčany - Ledeč n. S. a v souvislosti se změnami v Pardubickém kraji bude také obnoven provoz zrušených regionálních vlaků na trati 010 mezi Kolínem a Pardubicemi a na trati 236 mezi Čáslaví a Třemošnicí. Ke stejnému datu bude také zahájen provoz víkendových turistických vlaků do horního Posázaví: Os 9211 (Praha hl.n. 08:22 - Ledeč n. S. 11:35), Os 9216 "Posázaví" (Ledeč n. S. 14:33 - Praha hl.n. 17:35) a Sp 1598 "Želivka" (Zruč n. S. 16:04 - Praha hl.n. 18:36).

Pardubický kraj - na většině tratí od 1. května obnovení plného provozu

Na základě rozhodnutí Rady Pardubického kraje bude od 1. května 2020 na většině tratí v regionu obnovena doprava v původním rozsahu. Stávající omezení regionálních vlaků ČD tak platí jen do 30. dubna. Od 1. května budou platit omezení už jen na tratích 031 v úseku Pardubice - Hradec Králové (zde ale bude rozšířen provoz spěšných vlaků ve špičce pracovních dnů), 238 v úseku Hlinsko v Čechách - Havlíčkův Brod a 260 v úseku Česká Třebová - Svitavy - Březová nad Svitavou - Letovice, dále u několika spojů na tratích 010 v úseku Pardubice - Kolín a 017 v úseku Česká Třebová - Moravská Třebová. I nadále také pokračují omezení na tratích 020 Choceň (- Hradec Králové - Velký Osek) a 021 Týniště nad Orlicí - Letohrad stanovená sousedním Královéhradeckým krajem. K dalším změnám dojde v návaznosti na chystané zmírnění omezení ze strany Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

Na základě požadavku Královéhradeckého kraje je od 23. března 2020 do odvolání omezen provoz regionálních spojů, od 30. března došlo k dalšímu omezení rozsahu regionální dopravy. Vzhledem k nízkému využití regionálních spojů v době mimořádných opatření a snaze minimalizovat počet zaměstnanců nutných pro zajištění jejich provozu je provoz spěšných a osobních vlaků v regionu podstatně omezen. Počet spojů dálkové dopravy na linkách R10 Praha - Hradec Králové - Trutnov a R14 Pardubice - Hradec Králové - Liberec zůstává prozatím zachován. Vzhledem k velkému rozsahu změn v pracovní dny i o víkendech doporučujeme cestujícím ověřit si spojení ve vyhledávačích spojení. V souvislosti s ukončením odstávky v závodu Škoda Auto v Kvasinách je od 27. dubna obnoven provoz vlaků do Solnice. Od 1. května bude obnoven provoz spěšných vlaků mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, které jedou ve špičce pracovních dnů. K dalším změnám by mělo dojít v průběhu května.

Liberecký kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

Od 21. března 2020 do odvolání je omezen rozsah dopravy na vybraných linkách v Libereckém kraji. Jsou zrušeny noční vlaky s odjezdem z Liberce kolem 0:35 hod. Dále je zrušením vybraných vlaků prodloužen taktový interval na tratích 034 Smržovka - Josefův Důl a 036 Liberec - Tanvald z původního půlhodinového na hodinový. Od 28. března je na trati 036 omezen provoz vlaků v úseku Desná-Riedlova vila - Harrachov, spojení tu zajišťují jen dva páry vlaků. K prodloužení intervalu dochází od 30. března také u vlaků jedoucích do sousedního Královéhradeckého kraje: mezi Starou Pakou a Jaroměří a také mezi Turnovem, Jičínem a Hradcem Králové. Žádné vlaky až do odvolání nejedou v úseku Lomnice nad Popelkou - Mladějov v Čechách.

Ústecký kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

Na vybraných linkách ČD v Ústeckém kraji je od 20. března 2020 do odvolání omezen rozsah regionální dopravy.Omezené jsou zejména vlaky v okrajových částech dne a turistické spoje. V koordinaci s krajským úřadem platí od 1. dubna další změny. Omezené jsou zejména sedlové a vložené posilové spoje a také rekreační vlaky. V pracovní dny tak nejedou některé posilové vlaky v úsecích Ústí nad Labem západ - Litoměřice město, Ústí nad Labem - Chomutov nebo Litoměřice hor.n. - Úštěk. Mezi Mikulášovicemi a Rumburkem, resp. Krásnou Lípou nepojedou žádné rekreační vlaky. Od 1. dubna je z důvodu navýšení přepravní kapacity obnoven provoz vlaků v úseku Děčín hl.n. - Dolní Žleb.

Plzeňský kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

V koordinaci s Plzeňským krajem je od 30. března 2020 do odvolání omezen rozsah regionální dopravy v regionu. Na tratích je ve většině případů zachována páteřní síť regionálních vlaků. K větší změně dochází na trati 182 Staňkov - Poběžovice,kde jsou o sobotách, nedělích a svátcích zrušeny vlaky ve stávajících časových polohách a jsou nahrazeny novými spoji v odlišných časech. Tyto nové vlaky mají návaznost na spoje na trati 180 Plzeň hl.n. - Domažlice. Je také zrušenavětšina vlaků tzv. "Plzeňské linky",tj. vlaků Os 7271 -7283 jedoucích v úseku (Pňovany -) Kozolupy - Blovice a zpět.

Karlovarský kraj - obnovení vnitrostátní regionální dopravy v plném rozsahu od 15. května 2020

Od 1. dubna 2020 platí na základě rozhodnutí rady Karlovarského kraje a po dohodě s ČD redukované jízdní řády na většině tratí v regionu. Výjimkou jsou tratě 161 Bečov nad Teplou - Rakovník a 144 Loket předměstí - Nová Role. Celkově došlo na Karlovarsku ke snížení rozsahu regionální vlakové dopravy ČD o cca 20 %. Zůstaly zachovány ranní a večerní spoje pro zajištění cest do práce a z práce, k lékaři a na úřady. Omezení se týkají dopoledních a školních spojů. Od 25. dubna dočasně nejedou víkendové rekreační vlaky (Karlovy Vary -) Krásný Jez - Horní Slavkov-Kounice. Od pátku 15. května 2020 od 00:00 hod. bude na základě objednávky Karlovarského kraje obnoven provoz vlaků v regionu v původním rozsahu, do odvolání nepojedou pouze přeshraniční spoje na tratích 142 v úseku Potůčky - Johanngeorgenstadt, 147 v úseku Plesná - Zwickau, 148 v úseku Aš - Hof a 179 v úseku Cheb - Marktredwitz.

Jihočeský kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

Od 30. března 2020 do odvolání je v Jihočeském kraji omezena regionální železniční doprava ČD v rozsahu cca 21 % spojů. Víkendového provozu se změny téměř netýkají. V pracovní dny jsou omezeny zejména vlaky v sedlových časech, tedy v době mimo návozy do a ze zaměstnání. Zcela zrušeny jsou spěšné vlaky Tábor - Strakonice a většina osobních vlaků Tábor - Písek. Nahrazují je ale původně víkendové zastávkové osobní vlaky Tábor - Ražice, které jezdí denně. Dále jsou omezeny některé přímé vlaky České Budějovice - Písek, stejně jako část zastávkových vlaků na trati České Budějovice - Horní Dvořiště. Ty však nahrazují nové osobní vlaky, které jedou v trasách expresních spojů, takže je zachován základní dvouhodinový interval na trati. Na trati Tábor - Bechyně je mimo ranní období nabídka redukována na dvouhodinový takt. Některé spěšné vlaky České Budějovice - Jindřichův Hradec jedou pouze v úseku Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec a zpět. Na lince České Budějovice - Strakonice jsou zrušeny některé doplňkové úsekové vlaky, které nejezdí v celé trati, např. v úseku České Budějovice - Dívčice. Ostatních tratí se redukce dotýká jen v menší míře.

Jihomoravský kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

S platností od pondělí 23. března platí na základě požadavku Jihomoravského kraje na všech regionálních linkách IDS JMK včetně vlaků letní prázdninové jízdní řády. Upravené jízdní řády platí na linkách S 2 Křenovice - Brno - Březová nad Svitavou, S 3 (Žďár n. S. -) Tišnov - Brno - Břeclav, S 6 Brno - Kyjov - Veselí n. Mor. - Uherské Hradiště - Staré Město u Uh. H. a S 8 Břeclav - Mikulov na Mor. - Znojmo. Od 28. března nejedou některé víkendové večerní vlaky a dočasně nevyjedou ani víkendové rekreační spoje (Expres Pálava - Podyjí, Pernštejn a další spoje do Mikulova, Nedvědice a Vlkova u Tišnova). Od 3. dubna nejede pár spěšných vlaků mezi Brnem a Vlárským průsmykem (linka R 56) a také pár osobních vlaků mezi Brnem a Zastávkou u Brna (linka S 4). Od 6. dubna pak je omezen provoz vlaků na linkách S 21 v úseku (Skalice n. S. -) Boskovice - Velké Opatovice, S 52 v úseku Hodonín - Čejč - Kobylí na Moravě, S 6 v úseku Veselí n. M. - Kyjov a S 9 v úseku Břeclav - Hodonín. Dočasně nepojedou ani nostalgické vlaky mezi Břeclaví a Lednicí, které měly začít jezdit od 1. května.

Kraj Vysočina - obnovení některých vlaků Havlíčkův Brod - Hlinsko v Č., ostatní omezení vlaků ČD platí do odvolání

V koordinaci s Krajem Vysočina je od soboty 28. března do odvolání omezen provoz vybraných regionálních vlaků v Kraji Vysočina. Omezení se ve většině případů týká pracovních dnů, kdy jsou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův Brod - Světlá nad Sázavou - Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod - Jihlava nebo Havlíčkův Brod - Telč - Dačice. O víkendu také nejedou spěšné vlaky mezi Jihlavou a Znojmem. Na trati 238 Havlíčkův Brod - Hlinsko v Čechách - Pardubice budou od 1. května zrušena omezení v sousedním Pardubickém kraji, v úseku Havlíčkův Brod - Hlinsko v Čechách i nadále některé spoje až do odvolání nepojedou.

Moravskoslezský kraj - navýšení rozsahu dopravy, návrat k prázdninovým jízdním řádům od 4. května 2020

Na základě požadavku Moravskoslezského kraje se regionální doprava od 4. května 2020 vrátí k letním prázdninovým jízdním řádům (tj. bude zajištěna v rozsahu z první vlny omezení od 19. do 25. března 2020). Do 3. května jedou regionální vlaky po celý týden podle nedělních jízdních řádů a nad rámec nedělního provozu jsou v pracovní dny zajištěné další spoje zejména pro cesty do a ze zaměstnání. V souvislosti s přechodem na prázdninové jízdní řády budou některé nyní zrušené spoje z oběhových důvodů v provozu už během neděle 3. května. Od 4. května pak bude rozsah provozu navýšen a oproti běžnému jízdnímu řádu pro rok 2020 nepojedou jen vybrané spoje na linkách S1 v úseku Ostrava-Svinov - Havířov, S2 v úseku Bohumín - Návsí, S5 Frýdlant n. O. - Ostravice, S6 Ostrava - Frýdlant n. O. - Valašské Meziříčí, S10 v úseku Opava východ - Krnov, S11 v úseku Dolní Benešov - Opava východ, S15 Krnov - Jindřichov ve Slezsku, S16 Třemešná ve Slezsku - Osoblaha a S21 Dětmarovice - Petrovice u Karviné. V sobotu a neděli se také po celý den ruší provoz linky R61 v úseku Ostrava-Kunčice - Ostrava hl.n.

Olomoucký kraj - obnovení plného provozu v úsecích Zábřeh na Moravě - Šumperk - Velké Losiny a Dzbel - Moravská Třebová od 1. května 2020

Na základě požadavku Olomouckého kraje je od pondělí 30. března do odvolání omezen provoz regionálních vlaků na Olomoucku. Nejedou zejména tzv. školní vlaky (ranní a odpolední spoje v pracovní dny), zachovány naopak jsou spoje, které slouží k zajištění přepravy do a ze zaměstnání. Osobní vlaky Jeseník - Mikulovice - Zlaté Hory jsou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu je denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 - 1447. Od 1. května bude obnoven plný provoz vlaků v úsecích Zábřeh na Moravě - Šumperk, Zábřeh na Moravě - Velké Losiny a vlaky znovu pojedou také v úseku Dzbel - Chornice - Moravská Třebová.

Zlínský kraj - omezení vlaků ČD do odvolání

Od 24. března 2020 do odvolání jsou na základě požadavku Zlínského kraje zrušené některé spoje zejména na tratích Otrokovice - Zlín střed - Vizovice a Kroměříž - Hulín - Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm. V některých případech došlo k časovým posunům nebo je v souvislosti se změnou oběhu vozidel nutné přestoupit v části trasy do jiné soupravy. Toto opatření platí do odvolání.
Zdroj: ČD
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle ...

AOPK: Ve Velké kotlině v Jeseníkách letos sjely už tři laviny

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostl ...

Obnova kanalizace uzavře v Jeseníku Lipovskou ulici

V první polovině dubna bude zahájena důležitá investiční akce Vak Jesenicka. Technicky náročné stavební práce na obnově kanalizace si vyžádají úplnou ...

Přerov hledá moderní logo, které bude vystihovat minulost i současnost města

Město Přerov bude mít své logo. O jednotném vizuálním stylu, kterým by se město prezentovalo, se už mluví několik let, až teď ale přichází odvaha ho z ...

Mikrobiologové z šumperské nemocnice připravili výstavu pro veřejnost, k vidění bude ve vlastivědném muzeu

Jak to vypadá, když se z neviditelných mikroorganismů stanou pouhým okem viditelné kolonie v Petriho misce? Jak se bakterie brání antibiotikům a jak p ...





Čtvrtek 28.3.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes