OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Spolupráce s Kunmingem bude mít mnoho podob

29.11.2015
Zářijovou návštěvu delegace z čínského Kunmingu, se kterým město Olomouc nově pojí memorandum o porozumění týkající se vzájemných vztahů, nyní opětovali členové vedení města Olomouce společně s vedením výstaviště Flora a olomoucké fakultní nemocnice.
Spolupráce s Kunmingem bude mít mnoho podob | Foto: Magistrát města Olomouce
Na zhruba týdenní cestě se nejen seznámili s naším novým partnerským městem, ale zejména pokračovali v rozvíjení těch oblastí, na kterých se dohodli s partnery z Kunmingu již v září v Olomouci.

"S partnery z Kunmingu jsme jednali o rozvoji zejména čtyř základních témat. Jsou jimi podpora cestovního ruchu, podpora fakultní nemocnice v myšlence propagace a uplatnění některých forem tradiční čínské medicíny, dále potom podpora Výstaviště Flora Olomouc a možnosti spolupráce v oblasti výstavnictví a tou čtvrtou oblastí je spolupráce a výměna na úrovni univerzity," představil hlavní účel cesty primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Olomoucká delegace se v Čínské lidové republice v rámci svého programu zúčastnila i mezinárodního veletrhu cestovního ruchu, kde se Olomouc také představila. "Naše prezentace na tomto veletrhu byla velice úspěšná. Ačkoli jsme měli rozměry poměrně maličký stánek, patřili jsme k těm velice navštěvovaným, což nás samozřejmě moc potěšilo. S sebou do Kunmingu jsme přivezli dokonce mobilní aplikaci v čínské mutaci, díky které si mohli návštěvníci veletrhu ihned prohlédnout některé památky a krajinné hodnoty v Olomouci a okolí. Zájem o tuto aplikaci nám jen potvrdil, že Česká republika má velmi dobré jméno a zájem o naše historické památky je skutečně velký," uvádí náměstek primátora Pavel Urbášek, který má cestovní ruch ve své gesci. Zároveň věří, že se podaří i dále rozvíjet již navázané vztahy s čínskými cestovními kancelářemi, které mají zájem kromě Prahy nabízet turistům také další zajímavá místa České republiky.

Již na 5. prosince je plánovaná první návštěva zástupců dvou cestovních kanceláří a dvou médií v Olomouci, a to za doprovodu ředitele zastoupení agentury Czech Tourism v Šanghaji, Františka Reisemüllera. Ten byl také jedním z klíčových spolupracovníků při přípravě stánku za město Olomouc v Kunmingu. Město se pyšní taktéž vydáním nového propagačního letáku o Olomouci v čínské verzi, který byl na veletrhu velmi žádaný a bude využitý i pro další spolupráci a pro potřeby v olomouckého informačního centra pro čínské turisty.

Jako velmi nadějná a perspektivní se ukazuje také spolupráce v oblasti výstavnictví. Zástupci města Olomouce na své cestě navštívili několik menších firem, které se zabývají pěstováním květin, pěstitelů i ekologických zahrad podobného typu, jako je například Sluňákov. "Předpokládáme, že už na jarní etapě výstavy Flora by se mohli představit první vystavovatelé z Číny a v roce 2017 by mohla být velká hlavní výstava v pavilonu A věnována právě čínským zahradám," dokládá prozatímní úspěchy navázané spolupráce ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř. "Určitě je tady i šance, že by například v rámci rozária nebo zahrady národů mohla vzniknout také zahrada čínská, což je zase velmi zajímavá myšlenka," dodává primátor.

Oblast spolupráce ve zdravotnictví sledoval během svého pobytu zejména ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Zajímal se především o úroveň tamní zdravotnické péče a také o možnosti vzájemné výměny zkušeností mezi velkými nemocnicemi v Kunmingu a olomouckou fakultní nemocnicí. "Navštívil jsem dvě největší nemocnice a několik menších zařízení v Kunmingu a musím říct, že jsem byl velmi překvapen úrovní tamní zdravotnické péče. Vybavením i spektrem výkonů jsou obě velké nemocnice plně srovnatelné s tou naší. U některých diagnóz praktikují tamní lékaři moderní metody západní medicíny v kombinaci s tradiční čínskou medicínou. S řediteli obou zdravotnických zařízení jsme se dohodli na tom, že bychom si navzájem mohli předávat zkušenosti. Projevili velký zájem navštívit naši nemocnici. Určitě bych se osobně nebránil ani výměnným stážím," uvedl po návratu z Číny ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

"Oblast tradiční čínské medicíny propojíme s partnerskými aktivitami v rámci univerzity a Konfuciovy akademie. Čínská strana projevila zájem poslat do Olomouce své odborníky a profesory, aby mohli přednášet našim studentům medicíny a lékařům, kteří se o "celostní" lékařství zajímají. Zároveň se otevírá možnost výměnných studentských pobytů, a to nejen pro studenty univerzity, ale také pro studenty středních škol. Cílevědomost, skromnost, pracovitost a soudržnost rodin jsou hodnoty, kterým se od našich čínských přátel můžeme učit, a zároveň je to příležitost více si vážit našich evropských hodnot, které nám časem zevšedněly," doplnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Cenné poznatky si olomoučtí zástupci s partnery z Kunmingu vyměnili také v problematice odpadového hospodářství. "Kunming je krásné zelené město, které si, zejména v těch nových částech města, zachovává perfektní pořádek v ulicích. Mimo jiné jsme proto otevřeli diskusi o tom, jak ve kterém městě probíhá separace a třídění odpadu. Navštívili jsme také spalovnu odpadů, která disponuje nemodernějšími technologiemi západní Evropy," vysvětlil radní a ředitel Technnických služeb města Olomouce Miroslav Petřík.

"Město Kunming jako centrum jihozápadní Číny a hlavní město provincie Yunnan se 7 miliony obyvateli patří dnes mezi nejvýznamnější historická města Číny. Je zároveň dynamicky se rozvíjejícím městem a branou do jihovýchodní Asie," charakterizoval na zářijové návštěvě Olomouce metropoli jeho starosta Li Wenrong s tím, že ročně Kunming navštíví 50 milionů turistů.

Kunming, který je nazýván městem věčného jara, je domovem několika univerzit, muzeí, galerií a dalších významných ekonomických, kulturních a vzdělávacích institucí i sídlem velkých průmyslových podniků. Kunming má smlouvu o partnerství podepsanou s 36 městy po celém světě.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování fotovoltaických panelů na památkově chráněné budovy a navštívil obec Slatinice, která jde cestou ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...

Tendr na poradce k dostavbě dálnice D35 metodou PPP postupuje do další fáze

Výběr transakčního poradce v rámci projektu dostavby 35 kilometrů dálnice D35 metodou PPP postoupil do další fáze. Ministerstvo dopravy odeslalo účast ...

Olomoucký kraj dokončil rekonstrukci silnice mezi Troubelicemi a Uničovem

Olomoucký kraj oznámil úspěšné dokončení rozsáhlé rekonstrukce silnice III/31548, která spojuje obce Troubelice a Uničov. Po půlroční intenzivní práci ...





Sobota 20.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes