OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Výstava Cyril a Metoděj po stopách strhujícího příběhu - Olomouc

Kdy:
Čtvrtek 17.09.2015 od 14:00 hod až 30.09.2015
Kde:
Přírodovědecká fakulta - Univerzita Palackého, Olomouc
Pořadatel:
Sdílet:

Ve čtvrtek 17. září ve 14:00 hodin proběhne v nové budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci slavnostní zahájení unikátní výstavy k projektu "Cyril a Metoděj - autentický příběh naší země", prostřednictvím kterého přibližuje Centrála cestovního ruchu Východní Moravy veřejnosti život a odkaz slovanských věrozvěstů.

Seznámit se životními osudy světců od jejich narození až do konce života, přiblížit nejen místa, kudy při své cestě putovali, přenést se na chvíli do jejich doby - to vše budou mít až do konce září možnost zažít prostřednictvím výstavy na Přírodovědecké fakultě její návštěvníci.

Putovní výstava zahrnuje velkoformátové snímky úspěšného fotografa Davida Bernarda, knižní publikaci o místech putování světců a zachycuje i pasáže originálního divadelního představení, ale především má detailně seznámit veřejnost s projektem Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Ta připravila k letošnímu výročí 1130 let od úmrtí Metoděje unikátní roadshow po čtyřiceti místech v rámci celé České republiky. ?Během jednotlivých zastávek přibližujeme lidem nejen významné momenty a přínos Slovanských bratrů, ale také atmosféru velkomoravské doby. A to prostřednictvím historických artefaktů, ukázek starých řemesel a zmiňovaného divadelního představení, které má mezi návštěvníky obrovský ohlas - právě pro jeho srozumitelnost a způsob zpracování příběhu? říká Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy a dodává: "Především, ale chceme veřejnosti představit a pozvat je na známá i zapomenutá místa spojená s odkazem Cyrila a Metoděje. A také je pozvat k uvědomění si svých křesťanských kořenů, což v této rozeklané době považuji osobně za nejvýznamnější poselství celého našeho projektu."

Zajímavou motivací právě k výletům do těchto míst je soutěž o unikátní svitek s mapou Velké Moravy vyhotovené na ručním papíře, který mohou lidé získat návštěvou minimálně deseti z nich. Projekt Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země, však přináší kromě poznání a zábavy, také dobrodružství pro zvídavé cestovatele a příznivce geocachingu. Díky speciální aplikaci do mobilního telefonu mohou hledat kešky na významných místech spjatých s odkazem Cyrila a Metoděje podle interaktivní mapy a zapojit se tak do soutěže o atraktivní ceny.

V Olomouci bude unikátní výstava k vidění až do 30. září, a to vždy od pondělí do pátku v době od 9:00 do 17:00 hod.

Mapa:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



31,774997711182