OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Příprava hranických vojáků na Mali vrcholí. Do Afriky se vydají už potřetí

10.09.2021
Demonstrace davů, náhlý výbuch, ale také nenápadný dron vznášející se přímo nad základnou. Takových a dalších hrozeb, ať už zřejmých či skrytých, mohou čeští vojáci zažít desítky. Minulý týden, v rámci takzvané kontroly sladěnosti, jich museli úspěšně vyřešit hned několik. Už v listopadu totiž vyrazí do afrického Mali, kde budou mít na starosti ochranu a obranu velitelství mise EUTM v Bamaku.
Foto: acr.army.cz
Hraničtí - tentokrát jako 6. úkolové uskupení Armády ČR - nebudou v této západoafrické zemi žádnými nováčky, jedou sem už potřetí. Přípravu ale musí podstoupit stejně pečlivou, jako kdyby vyráželi poprvé. Začala před osmi měsíci a vyvrcholila v uplynulých dnech kontrolou sladěnosti, kterou řídili velitelé nadřízené 7. mechanizované brigády.

"Kontrola sladěnosti je vlastně posledním testem a možností, jak vylepšit postupy a reakce na všemožné scénáře, které mohou naši jednotku v misi potkat," vysvětluje kapitán Tomáš Křížek, velitel 6. úkolového uskupení.

Hrozby nápadné i nenápadné

Autoři zkoušky připravili ve spolupráci s vojáky, kteří se z Mali nedávno vrátili, různé modelové situace a testovali vybrané vojáky 71. mechanizovaného praporu, jak si s nimi poradí.

"Jednou z nich byla dopravní nehoda, kdy v nabouraném autě byl zraněný civilista a okolo zvětšující se a sílící dav, který se dožadoval pomoci a nerespektoval zasahující zdravotníky. Mezi vojáky a lidmi se strhl povyk, který vyřešil až varovný výstřel do vzduchu a rázný zákrok jednotky, která prostor zajistila," popisuje Tomáš Křížek.

Další incident, který po tom prvním následoval v bezprostředním sledu, pak vojáky překvapil výbuchem. Museli bleskurychle zajistit prostor a kvůli vážným zraněním přivolat MEDEVAC (letecká zdravotnická evakuace) a EOD tým (pyrotechnici).

"Hrozby ale nemusí být jen otevřené, ale také skryté a nenápadné," upozorňuje Křížek. Takovými může být nenápadný dron vznášející se nad vojenskou základnou či zprvu poklidná demonstrace obyvatel před vstupem. "Ani mentoring malijské národní gardy nemusí být bez rizika. I při něm může dojít k potyčce, která vyžaduje rozvážný a zároveň rozhodný zásah."

Psychika jednotlivce ovlivní celý tým

Téměř stovka vojáků bude v africkém Mali společně nejen pracovat, ale také trávit volný čas. Musí proto fungovat po všech stránkách. "Musí najít společnou řeč nejen během ostrých akcí, ale i v relativním bezpečí základny. Tak jako vycvičenost a fyzická kondice, i vyrovnaná psychika jednotlivce určí, jak úspěšně zvládne misi celá jednotka," zdůrazňuje její velitel.

Příprava 6. úkolového uskupení bude pokračovat i na podzim. Uzavře se závěrečnou certifikací jednotky, během níž musí bez zaváhání, podobně jako při této kontrole sladěnosti, prokázat schopnost plnit veškeré úkoly v místě nasazení.

Kromě ochrany a obrany velitelství mise EUTM v Bamaku a výcvikové základny v Koulikoru, budou vojáci také zajišťovat doprovody příslušníků mise EUTM, tým rychlé reakce a v neposlední řadě se budou podílet na výcviku a přípravě malijských vojáků.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Drážní hasiči cvičili v Přerově záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji elektrický proud. Cvičení se uskutečnilo v areálu tamní ...

V Jeseníkách dobrovolníci s ornitology sčítali sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...





Pátek 26.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes