OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Mezinárodní hudební festival Karla Ditterse z Dittersdorfu plný jedinečných koncertů

27.09.2016
Jesenicko opět hostí jeden z podzimních hudebních svátků - XXIV. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Karla Ditterse z Dittersdorfu, který se v letošním roce koná pod záštitou ministra kultury a hejtmana Olomouckého kraje. Sdružení Karla Ditterse z Dittersdorfu, z.s. připravilo osm festivalových koncertů, které mohou milovníci hudby navštívit v době od 17.9.2016 do 6.11.2016 na šesti místech jesenického okresu, vždy ve stejném čase - v 17.00 hodin.
Mezinárodní hudební festival Karla Ditterse z Dittersdorfu | Foto: Olomoucký kraj
Prvním místem, kde v letošním roce zazní festivalová znělka je kostel Nejsvětější Trojice v Javorníku v sobotu 17. září. Tam se dle tradice představí Moravská filharmonie Olomouc spolu s dirigentem Petrem Chromčákem v obnovené světové premiéře Symfonie C dur Karla Ditterse z Dittersdorfu, v Koncertu D dur pro trubku a orchestr Johanna Friedricha Fasche, kde sólo na trubku provede jedinečný solotrumpetista Moravské filharmonie Olomouc Ondřej Jurčeka a v Symfonii Es dur Wolfganga Amadea Mozarta.

Na zámku Jánský Vrch se v pátek 7. října již podruhé v historii festivalu představí Musica dolce vita ve složení tria Daniela Demuthová (mezzosoprán), Žofie Vokálková ( flétna), Zbyňka Šolcová (harfa). Nejen 260. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta, ale i nález společné skladby Mozarta a Salieriho inspirovalo toto hudební trio k vytvoření "mozartovského" programu, ve kterém na požádání pořadatelů zazní i Andante cantabile pro flétnu a harfu Karla Ditterse z Dittersdorfu.

Neděle 9. října v Kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní Jeseník bude patřit jazzu - konkrétně jazzovému koncertu s duchovním zaměřením od autora Františka Kopa - Suita for Mr. J. Coltrane v podání František Kop Quartet. Toto jedinečné hudební těleso disponuje v současné době mimořádným hráčským a kompozičním potenciálem, k jehož vysoké úrovni a stabilitě významně přispívá František Kop, ale i další komponující interpret, pianista Petr Malásek. Baskytarista Martin Lehký a bubeník Pavel "Bady" Zbořil pak svou technickou úrovní a muzikálností pomáhají v kvartetu vytvořit atmosféru vyváženého partnerství.

V moderním duchu se ponese i další koncert v Tančírně v Račím údolí v neděli 16. října, kde budeme moci přivítat skupinu Carvin Jones Band ( USA) v neuvěřitelně dynamické kytarové show. Časopis Guitar Magazine ho zařadil mezi 50 nejvlivnějších kytaristů světa, Eric Clapton považuje Carvina Jonese za velký kytarový příslib.

V sobotu 22. října se festivalový program v kostele sv. Jana Křtitele v Písečné opět vrátí k vážné hudbě v provedení Moravia Quintet - Dechové kvinteto Moravské filharmonie Olomouc ve složení Petr Hladík (flétna), Jan Kučera (hoboj), Lukáš Broda ( klarinet) , Jan Dvořák ( fagot) a Oldřich Bártík ( lesní roh). V programu koncertu zazní nádherné skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Johanna Christiana Bacha, Jacquese Iberta a Aleše Pavlorka.

Při dalším koncertu si opět odskočíme od vážné hudby - tentokrát k " Francouzským šansonům od Edith Piaf až po ZAZ" v koncertu Tria Chouette - Eliška Sýkorová ( zpěv), Jindřich Kelíšek ( akordeon) a Jan Janda ( kytara) v Tančírně v Račím údolí v neděli 23.10.2016.

V sobotu 5. listopadu bude festival opět putovat do Kongresového sálu Priessnitzových léčebných lázní Jeseník, kde se setkáme s mužským vokálním kvartetem Q VOX - Petr Julíček ( tenor), Tomáš Badura ( tenor-baryton), Tomáš Krejčí ( baryton, umělecký vedoucí) a Aleš Procházka ( bas) v programu " Spirituály, gospely a perly světové i české pop music". Repertoár tohoto hudebního ansámblu tvoří skladby napříč žánry i staletími od středověku až po současnost. Q VOX pravidelně koncertuje po celé České republice na samostatných koncertech i v rámci hudebních festivalů, v zahraničí vystoupil tento soubor např. v Polsku, Francii, Holandsku, Německu, Estonsku a Izraeli.

Závěrečný koncert festivalu se bude konat v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Bílé Vodě v neděli 6. listopadu. Základem koncertu bude šestihlasá Missa super Sancta Maria, jejíž autorem je Jacobus Handl Gallus. Vokální soubor Octopus Pragensis - Lucie Bártová, Jana Dvořáková ( soprán), Nadia Ladkani, Eva Zbytovská ( alt), Dušan Růžička, Jakub Koš ( tenor), Petr Svoboda, Jan Hannsmann (bas), Pavel Černý (varhany) a Petr Daněk ( umělecký vedoucí) se snaží o osobitý komorní projev při interpretaci hudby minulosti i hudby zcela současné. Těžiště jejich zájmu spočívá v repertoáru vrcholné renesance a raného baroka. Velice často však také interpretují skladby zcela moderní, v některých případech i zkomponované pro tento ansámbl.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Mladý klavírista překlene hudební epochy 15. dubna v Šumperku

Matěj Pinkas v programu představí tvorbu hudebních skladatelů napříč hudební historií, od klasicismu a romantismu až po rané 20. století. Večer zahájí lyrické Impromptu B dur Franze Schuberta a slavná "Valdštejnská" sonáta Ludwiga van Beethovena, ...

Štafeta Nočních běhů pro Světlušku míří do Olomouce

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, se chystá na další Noční běh. Olomouc rozsvítí běžci ve čtvrtek 11. dubna, společně vyběhnou z Pa ...

Nová výstava výtvarníka Jiřího Mášky v Olomouci

Milovníci výtvarného umění mohou zavítat do Olomouce na další výstavu Jiřího Mášky. Hostem této výstavy bude i výtvarnice Jana Volková, která vystudov ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Rok české hudby odstartuje v Moravském divadle světová premiéra inscenace Želary s hudbou Zuzany Lapčíkové

Moravské divadlo Olomouc se zapojuje do oslav Roku české hudby a přispěje hned čtyřmi premiérovými počiny. Jako první představí už 16. února ve světov ...





Pátek 26.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes