OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Co všechno zohlednit při výběru tažného zařízení?

28.07.2022
Pokud pravidelně přepravujete větší náklady, ovšem nemáte k dispozici dodávku, tak vám v takovém případě přijde vhod vozík. Nicméně pro jeho připojení potřebujete tažné zařízení, kterým však nedisponují všechna motorová vozidla. V následujících řádcích vám prozradíme, jak tažné zařízení vybrat, aby vám vyhovovalo po všech stránkách a abyste neprohloupili.
Ilustrační snímek | Zdroj: tazne-rameder.cz
Tažné zařízení nachází uplatnění v mnoha situacích. Připojíte na něj totiž nejen vozík jako takový, ale klidně i karavan, nosič kol a podobně. Pořizovací cena není až tak vysoká, stačí se podívat na této webové stránce.

Důležité informace o tažném zařízení


První možností je, že máte tažné zařízení od výroby, což je uvedeno i v samotném technickém průkazu. V opačném případě je nezbytné poohlédnout se po dodatečné alternativě.

Předtím, než se pustíte do výběru tažného zařízení, měli byste myslet na několik zásadních informací. Každé tažné zařízení by totiž mělo splňovat českou a evropskou homologaci, což je upraveno normou 94/20/EHK 55. Zmíněné označení by se mělo nacházet i na konkrétním tažném zařízení, které plánujete namontovat na svůj osobní automobil.

Stejně tak potřebujete typový list, který představuje potvrzení o tom, že vám montáž provedlo odborné pracoviště. V typovém listu je zapsáno objednací číslo, dále pak i podrobnější informace o vozidle, parametry tažného zařízení a osvědčení o montáži.

V případě, že se rozhodnete namontovat si tažné zařízení svépomocí, je to také možné, ale poté je nezbytné navštívit stanici technické kontroly, kde se provede příslušná kontrola. Na základě kontroly se potom provede na dopravním úřadě zápis o tažném zařízení do technického průkazu.

Hmotnost přípojného vozidla


Zákon stanovuje i maximální možnou hmotnost přípojného vozidla, přičemž v případě řidičského oprávnění skupiny B může hmotnost přípojného vozidla dosahovat až 750 kilogramů.

Druhy tažného zařízení


Tažná zařízení se rozdělují na tři hlavní kategorie, a to podle toho, jak se upevňují. Setkáte se tedy s pevnými čepy, odnímatelnými čepy a zařízením pro nosiče kol.

Pevné čepy, jak už samotný název napovídá, se připevňuje k osobnímu automobilu natrvalo. Tažné zařízení v tomto provedení je charakteristické nízkou pořizovací cenou. Odnímatelné čepy umožňují tažné zařízení v případě potřeby nasadit, jinak ho musíte mít odejmuté. Specifickou skupinou jsou zařízení pro nosiče kol, která jsou určená jen k tomuto konkrétnímu účelu.

Zajímejte se u tohoto produktu o maximální zatížení, svislé zatížení a D-hodnotu. Tak neváhejte a investujte do kvalitního provedení, které vám bude vyhovovat po všech stránkách. Tažné zařízení není nedostupné, jen stačí vědět, na koho se obrátit.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Pátek 26.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes