OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Chřipkové období ve školách se blíží. Jaká je nejlepší prevence u dětí a co pomáhá na první příznaky

12.10.2022
Podzim je obdobím chřipky, u dětí je přitom riziko nakažení ještě vyšší než u dospělých. Děti jsou totiž v úzkém kontaktu, mnohdy si půjčují hračky, sdílí svačinu, či si jen zapomenou dát ruku před pusu při kašlání či kýchání. Šíření viru je tak opravdu jednoduché. Proto je důležité dbát na prevenci a v případě onemocnění co nejrychleji zasáhnout.
Ilustrační snímek | Foto: gorillaimages / Shutterstock.com

Podpora imunity


Velmi účinnou prevencí různých onemocnění je posílení imunity. Právě imunita totiž slouží jako ochrana před patogeny. Zejména v období podzimu je proto důležité podpořit imunitní systém. Základem je vyvážená strava plná vitamínů a dalších důležitých látek. Ovšem dostupné jsou také vitamíny pro děti v podobě doplňků stravy. Ty nabízí jednoduchý způsob, jak zajistit dostatečný zdroj potřebných vitamínů. Ideální jsou multivitaminy pro děti, jelikož obsahují širokou škálu vitamínů a účinně tak podporují imunitní systém.

Imunitu dítěte můžete podpořit také homeopatickými léčivými přípravky. Ty lze užívat preventivně během chřipkového období, či ve chvíli, kdy se vyskytnou první příznaky chřipky. Organismus se tak dokáže lépe vypořádat s onemocněním.

Prevence chřipky


Mnohdy ani silný imunitní systém nedokáže odolávat náporu virů. Proto je důležité snažit se předejít nakažení. Ve školách jsou děti ve větším kolektivu, vyhnout se tedy kontaktu mnohdy nejde. Je však důležité dítě naučit základní pravidla prevence. Klíčové je časté mytí rukou mýdlem, případně může pomoci desinfekční gel. Děti by si neměli půjčovat mobilní telefony, láhve s pitím a podobně. Na předmětech totiž ulpívají kapénky, kterými se onemocnění šíří. Je vhodné se také vyhnout kontaktu s nemocnými lidmi a minimalizovat tak riziko nákazy.

Zdravá životospráva


Pro silný imunitní systém je velmi důležitá zdravá životospráva. Dítě by mělo jíst pestrou stravu, která tělu poskytne potřebné vitamíny a minerály. Neméně důležitý je pravidelný pohyb, s podporou imunitního systému pomůže také otužování. Měli byste také dohlížet na spánek dětí. Kvalitní spánek umožňuje posílení imunitního systému. S nedostatkem spánku přichází oslabení imunity. Dbejte proto na to, aby dítě dostatečně odpočívalo.

Symptomatická léčba


Vzhledem k tomu, že chřipka je virové onemocnění, nelze nasadit léky, které by ji vyléčily. Zbývá jen symptomatická léčba, tedy mírnění příznaků. To platí také pro nachlazení, které je na podzim stejně časté jako chřipka.

Mezi typické příznaky nachlazení patří:
- bolest hlavy,
- bolest v krku,
- ucpaný nos,
- suchý kašel.

Nejlepším tipem, jak na suchý kašel u dětí, jsou antitusika - léky tlumící kašel. Horečka a kašel u dětí mohou být příznakem běžného virového onemocnění. Je však důležité rozlišovat mezi nachlazením a chřipkou.

Jak poznat chřipku u dětí?


Zatímco u nachlazení je nástup příznaků postupný, u chřipky symptomy přicházejí náhle. Chřipka u dětí je provázena horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů a běžná je také únava. Horečka u dětí může být velmi nebezpečná, proto je důležité ji rychle srazit. Dostupné jsou léky na snížení horečky v podobě tablet, čípků a sirupu. Kašel u dětí nepatří mezi typické příznaky chřipky, může se však objevit v pozdějších fázích onemocnění jako následek celkového oslabení organismu.

Zamezit šíření nachlazení a chřipky je v dětském kolektivu velmi těžké. Dbejte proto hlavně na prevenci a posílení imunitního systému. Při objevení prvních příznaků nepodceňujte léčbu dostupnými léky. Zmírníte tak příznaky a průběh onemocnění. Léčbu můžete samozřejmě doplnit i čaji, zábaly a známými tipy, mezi které patří cibulová šťáva s medem, poctivý vývar či bylinky.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Sobota 27.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes