OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Bylinky a koření pro snížení cukru

26.10.2023
Počet lidí s diabetem celosvětově se za posledních čtyřicet let zvýšil čtyřnásobně. Současné údaje nejsou jen alarmující, ale přímo děsivé - diabetes je skutečnou civilizační chorobou. Mezi bylinkami a kořením lze nalézt ty, které přispívají ke snižování krevního cukru. Je dobré je zařadit do své stravy.
Ilustrační snímky | Zdroj: www.zdravoslav.cz

V tomto článku najdete:


- Přirozené snižování krevního cukru - co jíst?
- Bílá moruše
- Aloe vera
- Červený ženšen
- Jitrocel
- Česnek
- Šalvěj
- Rozmarýn
- Skořice
- Kurkuma
- Pískavice (fenugrek)
- Gymnéma lesní (gurmar)
- Ostropestřec mariánský
- Zázvor
- Listy kari
- Hřebíček
- Zelený čaj
- Hořká tykev
- Kopřiva

Přirozené snižování krevního cukru - co jíst?


Bílá moruše

Bílá moruše se nedostala na čelo seznamu nejlepších bylinek a koření na snižování krevního cukru náhodou. V jejím složení se nachází alkaloid DNJ, jehož účinkem je zpoždění rozkladu škrobu přítomného v potravě na jednoduché cukry. Díky tomu po jídle nedochází k prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi. Jejími vlastnostmi by se měly zajímat i osoby, které se snaží zhubnout. Můžete si také vybrat ovoce: bílá moruše nebo černá moruše.



Aloe

Studie ukazují, že šťáva nebo doplňky vyrobené z listů aloe mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1c u lidí s diabetem 2. typu. Některé studie na myších také ukazují, že Aloe Vera může stimulovat produkci inzulínu v buňkách slinivky.

Ženšen

Kořen červeného ženšenu je používán po staletí v tradiční čínské medicíně. Je to jedna z nejsilnějších bylin pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Prokázalo se, že červený ženšen zajišťuje kontrolu glykémie a zlepšuje funkci buněk slinivky. Také snižuje hladiny HbA1C.

Psyllium

Psyllium pochází z semenné slupky plantáže velkolisté. Je přítomna v mnoha doplňcích stravy s vlákninou pro léčbu zácpy, průjmu a dalších střevních problémů, jako je dráždivý střevní syndrom. Plantáž velkolistá pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, stejně jako hladinu cukru, což vede k menší potřebě inzulínu. Psyllium zpomaluje a zpožďuje trávení potravy, snižuje vstřebávání cukru a tím minimalizuje hladinu cukru v krvi. Některé studie také ukázaly, že vysoký příjem stravové vlákniny zlepšil kontrolu glykémie, snížil hladinu inzulínu v krvi a snížil koncentraci lipidů v plazmě u pacientů s diabetem 2. typu.

Česnek

Obsahující více než 400 silných chemických složek, česnek je vysoce ceněn pro svou schopnost léčit mnoho zdravotních potíží a fyzických problémů. Složky v něm obsažené zvyšují uvolňování inzulínu z beta buněk slinivky a také zvyšují jaterní metabolismus. Česnek reguluje hladinu glukózy v krvi, podporuje průtok krve a zvyšuje hladinu inzulínu podporou jater.

Šalvěj

Šalvěj obsahuje mnoho antioxidantů a protizánětlivých látek. Podle studií publikovaných v British Journal of Nutrition je šalvěj známá svými účinky podobnými metforminu a je považována za protidiabetickou rostlinu. Studie také ukázaly, že nálevy ze šalvějového čaje mohou být stejně účinné jako metformin při cukrovce 2. typu, zvyšují účinek inzulínu a snižují produkci glukózy v játrech.

Rozmarýn

Rozmarýn má vysoký obsah antioxidantů, jako je rozmarýnová kyselina, gallusová kyselina a eugenol. Účinek rozmarýnu je dvojí: stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje hubnutí.

Skořice

Studie ukazují, že skořice má pozitivní vliv na kontrolu glykémie a lipidový profil u pacientů s diabetem 2. typu. Obsahuje 18% polyfenolů. Skořice může pomoci buňkám těla lépe reagovat na inzulín, což dodatečně pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi.

Kurkuma
Nejdůležitější složkou kurkumy je kurkumin - látka, která kurkumě dodává její charakteristický oranžový odstín. Díky svým protizánětlivým a antioxidantním vlastnostem tento kořen pomáhá léčit oba typy diabetu a také předchází vzniku diabetu.

Pískavice

Pískavice je úžasná léčivá rostlina - používaná jak v ájurvédské medicíně, tak v tradiční čínské medicíně. Díky aminokyselině 4-hydroxyisoleucin, která je v této rostlině obsažena, semena pískavice zmírňují metabolické příznaky spojené s diabetem 1. a 2. typu: snižují hladinu glukózy v krvi nalačno, zpomalují vstřebávání sacharidů, snižují hladinu cholesterolu a zlepšují toleranci glukózy. Studie publikovaná v European Journal of Clinical Nutrition ukázala, že pacienti s diabetem 1. typu byli schopni zlepšit toleranci glukózy, snížit hladinu cukru v krvi nalačno a snížit produkci glukózy v moči o 54% užíváním semen pískavice.



Gymnéma lesní(gurmar)

Gymnéma lesní - známý také jako gurmar - je nezbytnou bylinou pro snižování hladiny cukru v krvi a léčbu cukrovky. Je schopen léčit jak cukrovku typu 1, tak i typu 2, a dokonce se ví, že obnovuje buňky beta v pankreatu. Gymnemové kyseliny obsažené v této bylině zpomalují transport glukózy z střev do krevního oběhu.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec se především používá k léčbě problémů spojených s játry a žlučníkem, ale ve skutečnosti je to skvělý bylinný lék na různé potíže. Tato rostlina má antioxidační vlastnosti, které snižují zánětlivé stavy, a obsahuje látku nazývanou silymarin - flavonoidový komplex složený z více než 7 sloučenin. Tato sloučenina souvisí se snižováním oxidačního stresu v těle a tím i snižováním poškození a účinků cukrovky.



Zázvor

Různé studie prokázaly, že extrakt ze zázvoru má významný protihyperglykemický účinek. Sníží celkový cholesterol v séru, triglyceridy a zvyšuje hladinu cholesterolu HDL.

Listy kari

Listy kari pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a ovlivňují metabolismus sacharidů. Bylo také zjištěno, že úžasné antioxidantní vlastnosti listů kari mohou zvýšit produkci pankreatických buněk, čímž se zlepšuje funkce inzulínu.

Hřebíček

Podle studií a testů provedených na krysách, hřebíček chrání srdce a játra s diabetem. Hřebíček obsahuje asi 30% antioxidantního fenolu spolu s anthokyaninovými anthokyaniny a kvercetinem, což mu dává antiseptické a baktericidní vlastnosti.

Zelený čaj

Hlavním antioxidantem v zeleném čaji je epigalokatechin galát (EGCG). Má mnoho zdravotních výhod, včetně prevence diabetu typu 2, zlepšení kontroly glukózy a zvýšení aktivity inzulínu.

Hořká tykev

Hořká tykev obsahuje látku podobnou inzulínu nazývanou polypeptid p nebo inzulin p, který přirozeně kontroluje diabetes. Podle studie z roku 2011, publikované v časopise Ethnopharmacology, čtyřtýdenní klinická studie ukázala, že 2000 mg hořké tykve při pravidelném užívání výrazně snížilo hladinu glukózy v krvi u pacientů trpících diabetem typu 2.

Kopřiva

Bylina kopřivy snižuje hladinu cukru v krvi díky flavonoidům. Obsahuje také soli chromu, které ovlivňují regulaci metabolismu sacharidů.

Tato bylina eliminuje sekreci pankreatických enzymů, což má také význam v terapii diabetu.

Zdroj: www.zdravoslav.cz
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Čtvrtek 9.5.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes