OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Podpis memoranda k mimořádnému výstavnímu projektu mezi galeriemi zemí V4

25.04.2017
Jedinečný projekt mapující moderní výtvarnou kulturu v zemích, které vznikly po rozpadu Rakouska-Uherska, chystá Muzeum umění Olomouc společně s dalšími institucemi ze zemí Visegradské čtyřky. Půjde o první syntetizující pohled, jenž protne kulturu a umění ve středoevropském regionu.
Podpis memoranda | Foto: Olomoucký kraj
Projekt vyvrcholí v Olomouci v září 2018 otevřením výstavy Rozlomená doba | Mezi úzkostí a slastí 1908-1928, která v následujících letech navštíví i další evropské země. Tato výstava je součástí Evropského roku kulturního dědictví 2018. Významnou a výraznou podporovatelkou tohoto projektu je europoslankyně Michaela Šojdrová, místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu.

"Bude to poprvé, kdy se ve středoevropském prostoru vedle sebe objeví díla z toho období ze všech čtyř zemí. Bude to skutečná konfrontace v tom dobrém slova smyslu," zdůraznil ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.

Memorandum o vzájemné spolupráci na tomto mezinárodním výstavním projektu podepsali v Olomouci 24. 4. 2017 Jacek Purchla (Międzynarodowe Centrum Kultury Kraków), Ivan Jančár (Galéria mesta Bratislavy), Csornay Boldizsár (Janus Pannonius Múzeum Pécs), Michaela Šojdrová (poslankyně Evropského parlamentu), Martin Souček (Nakladatelství Arbor vitae) a Michal Soukup (Muzeum umění Olomouc).

Od expresionismu po avantgardu
Kurátor z každé zúčastněné galerie doporučí za svou zemi zhruba dvě stovky děl k vystavení. V expozici se jich však ocitne zhruba čtvrtina, protože budou podrobeny diskusi celého týmu. Navíc se v "předkole" objeví i díla z Rakouska a Německa. Kromě obrazů a soch budou vystaveny také fotografie, kresby či grafiky a obálky knih a časopisů.

"Je to vynikající projekt, který se mi líbil hned od chvíle, kdy jsem jej poprvé četla. Za Slovensko tam asi nejvíce patří Košická avantgarda," řekla Zsófia Kiss-Szemán hlavní kurátorka z Galerie města Bratislavy. Sama se těší především na polské umění, které důkladně nezná.

Jednotlivé národní kurátory bude "dirigovat" historik umění Karel Srp mladší, někdejší ředitel Galerie hlavního města Prahy.

Výstava zahrne díla od expresionismu z prvních let 20. století přes kubismus a konstruktivismus až po avantgardu dvacátých let. K výstavě vznikne prestižní publikace ve čtyřech jazykových mutacích, jež připraví vydavatelství Arbor vitae.

Umění napříč střední Evropou
Cílem této rozsáhlé mezinárodní výstavy bude představení vzájemné spolupráce jednotlivých umělců a uměleckých skupin, kteří v oblasti bývalého Rakouska-Uherska a nově vzniklé Evropy působili, osobně se znali a navzájem ovlivňovali. Tyto dlouhodobě se rozvíjející kontakty, podněty a inspirace následně podnítily vznik nových uměleckých forem.

Pro širokou veřejnost pak bude mnohem jednodušší pochopit vztahy a souvislosti vzniku uměleckých děl od takových tvůrců, jako byli například Wassily Kandinsky, Emil Filla, Josef Čapek, František Kupka, Oscar Kokoschka, László Moholy-Nagy, Lajos Kassák, Władysław Strzeminski, Katarzyna Kobro a mnozí další.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Drážní hasiči cvičili v Přerově záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji elektrický proud. Cvičení se uskutečnilo v areálu tamní ...

V Jeseníkách dobrovolníci s ornitology sčítali sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...





Neděle 28.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes