OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Šumperk poprvé zažije Dny architektury, potřetí PechaKuchu

27.09.2016
Šestý ročník celorepublikového festivalu Den architektury se koná ve více než šedesáti městech a je souborně propagován na www.denarchitektury.cz. Letos poprvé se do něj zapojí i Šumperk, a to díky spolupráci místních mladých architektů se Šumperským okrašlovacím spolkem. Procházky do jinak nepřístupných míst, přednášky, workshopy, odborné diskuze a filmové projekce doplní třetí šumperská PechaKucha Night i návštěva spoluautora seriálu Šumných měst a Šumných stop architekta Davida Vávry. Program v Šumperku je největší po Praze a Brnu, Šumperk čeká pět nabitých dnů - od 28. 9. do 2. 10.
Šumperk poprvé zažije Dny architektury | Foto: Olomoucký kraj
Den architektury a Šumperk? Ano. Letos poprvé a nejen na jeden den.
Budou zpřístupněny některé významné i kontroverzní stavby, proběhnou zajímavé besedy a přednášky, vztahující se k architektuře Šumperka. Na děti a studenty čeká celá řada workshopů a zážitkových akcí. Na "Točáku" vyroste svépomocné festivalové centrum s kavárnou a infokoutkem, které bude díky půjčovně koloběžek propojené s hlavní festivalovou základnou v horním patře výškové budovy bývalého Prametu, dnes Kovexu. V tomto prostoru proběhne také v pátek večer v pořadí již třetí PechaKucha Night. Ta bude tentokrát více než obvykle zaměřena na architekturu.

"Mezi účinkujícími bude například Ondřej Chybík, jeden z autorů českého pavilónu na Expu v Miláně či Šumperák Michal Vrba, který představí návrhy studentů architektury na úpravy některých míst našeho města," popisuje program předseda Šumperského okrašlovacího spolu Radek Auer. "Nebudeme ale striktně jednooboroví, dojde třeba i na lokální potraviny, které představí pan Bezchleba, i na další témata."

Program Dnů architektury však odstartuje již ve středu 28. září právě stavbou festivalového infocentra na "Točáku". S tou pomohou organizátorům studenti a učňové Střední školy železniční, technické a služeb.

"Vedení školy nám vyšlo vstříc, odpracované hodiny se jim budou započítávat do praxe a my získáme šikovné pracanty se vztahem k oboru i řemeslu, je to skvělý příklad, jak má fungovat spolupráce ve městě," pochvaluje si Auer.

Důležitou součástí festivalu jsou akce pro žáky a studenty.

"Jsme rádi, že se nám podařilo sestavit program tak, že zde máme program opravdu pro všechny věkové skupiny dětí a mládeže," říká za organizátory Zdeněk Dohnálek. "Máme speciální programy pro mateřské školy, první stupeň, druhý stupeň i středoškoláky."

Čtvrtek 29. září nabídne mimo jiné přednášku FENOMÉN ŠUMPERÁK. Slavný dům představí autoři knihy, která o něm vyšla právě letos - Martina Mertová a Tomáš Pospěch.

V pátek do Šumperka dorazí "šumný" architekt David Vávra. Nejprve bude mít přednášku pro studenty středních škol, v sobotu se pak představí v budově Kovexu v one-man show o architektuře pro širokou veřejnost.

Sobota bude nabitá i dalším programem. Dopoledne se zájemci mohou vydat do jinak nepřístupných prostor šumperské pošty, která je jednou z architektonicky nejvýznamnějších staveb ve městě. Odpoledne pak návštěvníky v Kovexu čeká projekce filmu Plán o územním plánu, kterou uvede její režisér Benjamin Tuček. Film naváže na páteční projekci dokumentu Lidský rozměr a po obou z nich čeká návštěvníky tematická diskuse se speciálními hosty.

Celou akci připravují tři mladí architekti, šumperští rodáci - Zdeněk Dohnálek, Zbyněk Mrkus a Radan Volnohradský v těsné spolupráci se Šumperským okrašlovacím spolkem. Děje se tak bez nároků na honorář s jednoznačným cílem organizátorů zvýšit obecné povědomí o architektuře a krásách vlastního města spolu se snahou o jeho oživení. Smyslem akce je posílit identitu obyvatel s veřejným prostorem města, ale také rozšířit horizonty uvažování nad jeho budoucností.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Horská služba v Jeseníkách transportovala zraněného turistu velmi těžkým terénem k vrtulníku

Horská služba zasahovala u silně krvácejícího poranění dolní končetiny v oblasti Divokého dolu v Jeseníkách. Zraněného turistu, kterému ostrý kámen způsobil tržnou ránu na noze, museli horští záchranáři snést velmi těžkým horským terénem ke zhruba ...

Drážní hasiči cvičili v Přerově záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji el ...

V Jeseníkách dobrovolníci s ornitology sčítali sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...





Čtvrtek 2.5.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes