OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak na skutečně kvalitní spánek

31.08.2023
Kvalitní spánek má dopad na naši energii, náladu i výkonnost, a tedy i klíčový vliv na naše fyzické a duševní zdraví. Někdy však může být těžké dosáhnout skutečně hlubokého odpočinku, tedy fáze REM. Existuje ale několik osvědčených metod, které vám s ní pomohou. Jak tedy na ně? A co vlastně REM fáze znamená?
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

REM


REM (anglicky Rapid Eye Movement) je hlavní fází spánku. Během něj totiž procházíme několika různými etapami, mezi nimiž se střídají i různé vzory mozkové aktivity a svalového napětí. REM je považován za tu nejdůležitější etapu a můžeme v ní zažívat živé sny i intenzivní myšlenkové procesy. Klíčovou roli hraje ale i pro regeneraci našeho těla. To se během celého dne vyčerpá, a REM se tak stává jakousi "nabíječkou", která obnovuje všechny jeho funkce a možnosti.

10 kroků ke skutečně kvalitnímu spánku


1. Pravidelný spánkový rozvrh: Snažte se usínat a probouzet každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendech. Tím podpoříte vnitřní biologické hodiny a zlepšíte kvalitu spánku.
2. Pohodlí: Vaše ložnice by měla být ideálně chladná, tichá a tmavá. Investujte také do skutečně kvalitní postele, matrace a polštáře, které podpoří ergonomickou polohu těla.
3. Omezte elektroniku: Modré světlo z displejů narušuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Ideálně hodinu před spaním se tedy vyhněte telefonům, tabletům i počítačům.
4. Pohyb a cvičení: Pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Snažte se však cvičit alespoň několik hodin před spaním, abyste tělu dali čas na zklidnění.
5. Omezte kofein a alkohol: Kofein a alkohol mohou narušit váš spánek. Před spaním se jim tedy určitě vyhýbejte.
6. Relaxační techniky: Meditace, hluboké dýchání nebo jóga mohou také pomoci uvolnit stres a připravit tělo na spánek.
7. Zdravá strava: Před spaním se snažte vyhnout těžkým jídlům. Můžete si dát ale například lehkou svačinu, bohatou na tryptofan, který podporuje tvorbu melatoninu.
8. Správný přístup ke stresu: Pokud máte tendenci přemýšlet o problémech v posteli, zkuste je před spaním vyfiltrovat alespoň na ty nejdůležitější. Nebo ideálně úplně potlačit. Tedy uklidnit vaši mysl.
9. Spánková hygiena: Vytvořte si váš "postelový rituál" (například čtení knihy nebo poslech relaxační hudby). Ten vám časem pomůže signalizovat, kdy je čas k odpočinku.
10. Přirozené světlo: Během dne vystavujte své tělo dostatečnému množství přirozeného světla. To pomáhá regulovat váš spánkový cyklus.

Autor: Bc. Tomáš Stýskala, MBA
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Originální portrét rodiny se stane ideální ozdobou obýváku. Jak na něj?

Přestěhovali jste se právě do nové domácnosti a přemýšlíte, jak ji vyzdobit? Pak rozhodně nesmíte zapomínat na fotografie a portréty svých nejbližších - drahé polovičky a dětí. Chcete opravdu jedinečný obraz, který vás nikdy neomrzí? V tom případě ...

Hledáte spolehlivého a levného dodavatele zlata?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz.

Půjčka pro OSVČ může být realitou ještě dnes

Minimum osobních údajů a rychlé jednání, to jsou základní poznávací znaky moderních nebankovních úvěrů. Cesta je velmi snadná a zvládne ji každý. Kvůl ...

Inspekční kamera zajistí spolehlivé řešení při ucpání odpadu

Je to ožehavý problém, který by si každý nejraději odpustil. Bohužel, pokud přijde ke slovu, musí přijít rychlá odpověď, jinak hrozí, že bude celá sit ...

Jarní cibuloviny: Jak je sázet a na co si dát pozor

Jaro je ideální doba pro sázení okrasných cibulovin. Patří sem tulipány, sněženky, narcisy, krokusy, ladoňky či hyacinty . Ať už jste zahrádkář začáte ...





Čtvrtek 2.5.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes