OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Chemoprojekt má šanci na využití. Může tu vzniknout domov pro lidi s Alzheimerovou nemocí

20.01.2017
Společnost Domov Alzheimer má zájem vybudovat v Přerově centrum pro lidi postižené Alzheimerovou nemocí. Po prohlídce zcela, nebo částečně nevyužitých přerovských budov padla volba na Chemoprojekt - budovu z padesátých let, která stojí v centru města, takřka uprostřed panelového sídliště.
Chemoprojekt má šanci na využití | Foto: Olomoucký kraj
"Pro naše účely by byla ideální. Jsme schopni objekt přebudovat na moderní zařízení, které bude sloužit lidem, postižených Alzheimerovou nemocí, nebo jinou formou demence a dalšími nemocemi stáří," řekl na setkání se zástupci města Zbyněk Gembiczki, který vede toto zařízení v Darkově a je zároveň ředitelem pro rozvoj sítě Domovů Alzheimer.

Záměr si vyslechli prozatím předsedové klubů, zastoupených v zastupitelstvu. Posléze se bude tímto plánem zabývat rada města a také zastupitelstvo.

"Společnost Domov Alzheimer projevila zájem od města Chemoprojekt odkoupit a objekt na své náklady zrekonstruovat. Podle předběžných odhadů by zde mohlo najít nový domov až sto lidí. Pracovně by tu našlo uplatnění v trojsměnném provozu zhruba osmdesát lidí," uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

Dům by měl svůj zvláštní režim, k němuž by patřilo, že lidé zde žijící by měli volný pohyb po domě, ale ven by se sami nedostali. Pouze do zahrady, která by mohla být zbudováno v místě vnitrobloku, jenž je součástí Chemoprojektu.

"Naši klienti by mohli zahradu využívat i v rámci terapie, neboť součástí pobytu je individuální i skupinový volnočasový program. Naší snahou je, aby klienti trávili v průběhu dne ve svých pokojích jen tolik času, kolik je nezbytně nutné. Chceme, aby se navzájem potkávali a komunikovali jak ve společenských a aktivizačních místnostech, tak i na zahradě," doplnil Zbyněk Gembiczki.

V České republice žije zhruba 150 tisíc lidí, kteří mají diagnózu Alzheimerova choroba - ne všichni ale mohou zůstat doma, kde o ně bude pečovat rodina.

"Podle lékařských studií jsou ve skupině 65letých postiženy touto nemocí zhruba 2 až 3 procenta. U 80letých je to už téměř polovina populace. Podle odhadů odborníků bude v roce 2020 u nás žít téměř 183 tisíc lidí s tímto syndromem, v roce 2050 pak asi 383 tisíc lidí," vyjádřila se vedoucí sboru školství a sociálních věcí přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Připomněla, že lidé, kteří ve stáří trpí vážnými výpadky paměti a úsudku, se postupně stávají závislí na každodenní pomoci jiného člověka.

"Proto i v České republice vznikají nová centra. Společnost Domov Alzheimer provozuje zařízení v Darkově, Roztokách u Prahy a nově bude otevírat centrum i v Mostě. Jedno ze zařízení jsem osobně navštívil, abych se přesvědčil, jak se tam starají o nemocné. Návštěva předčila mé očekávání," doplnil Tomáš Navrátil.

Podle něj je pro Přerov důležité, že by město neneslo náklady, spojené s rekonstrukcí a získalo by novou sociální službu, která je potřebná a také žádaná.

"Pro Přerov by to znamenalo pouze měsíční doplatek na každého klienta ve výši 5 tisíc 500 korun. Podobně podporujeme i naše klienty v Domově pro seniory. Pokud se záměr podaří prosadit, budeme mít podmínku, že minimálně 70 míst bude rezervováno pro naše občany," doplnil Navrátil.

I když se o projektu hovoří především s pozitivním dopadem na sociální oblast, podle zástupců města není možné opomenout ani fakt praktický - a to ten, že by se prodejem Chemoprojektu město "zbavilo" zátěže nemovitosti, pro niž nemá plnohodnotné využití. Budovu Chemoprojektu získal Přerov v roce 2007 za 22 milionů korun. Zastupitelé se ho tenkrát rozhodli koupit z obavy, že nemovitost odkoupí chomutovská společnost, která deklarovala zájem objekt zbourat a místo něj vystavět Lidl. V nemovitosti byly postupně kanceláře, menší dílny, pobočka knihovny - celý objekt se ale za deset let nepodařilo plně využít.

"Zatím nemáme odhadní cenu, za níž by se mohl Chemoprojekt prodat, ale do doby projednání záměru v orgánech obce ji budeme znát. Každopádně na provoz Chemoprojektu ročně doplácíme částkou půl milionu korun, což není nevýznamná suma," uvedl na závěr Miloslav Dohnal z odboru majetku přerovského magistrátu.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Drážní hasiči cvičili v Přerově záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji elektrický proud. Cvičení se uskutečnilo v areálu tamní ...

V Jeseníkách dobrovolníci s ornitology sčítali sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - ...

Ministr Hladík představil na Olomoucku výzvu na rozvoj ekocenter

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) navštívil Olomoucký kraj a Kroměřížsko. Zúčastnil se prohlídky výrobny vodíku, jednal o umisťování f ...

Brýle s virtuální realitou zatraktivnily exkurze v elektrárně Dlouhé stráně na Šumpersku

Stále populárnější exkurze ve vodní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, které vloni navštívilo přes 35 tisíc lidí, od dubna výrazně zatraktivní brý ...

Do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně letos ČEZ investuje přes 400 milionů korun

Společnost ČEZ letos vynaloží na investice a opravy vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně přes 400 milionů korun, téměř čtyřikrát více než vloni ...





Sobota 27.4.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes