OlomoucDnes.cz
OlomoucDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Podpora vzniku domova pro lidi se sníženou soběstačností

14.03.2017
Na Olomoucku chybí služba pro nemocné lidi bez domova, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. Jedná se o lidi se zdravotním postižením, kteří například v důsledku amputace přišli o nohu nebo jsou v rekonvalescenci po nemoci či úrazu, i o lidi nalézající se v hraniční situaci v důsledku psychických omezení, duševních onemocnění a závislostí.
Podpora vzniku domova pro lidi se sníženou soběstačností | Foto: Olomoucký kraj
V nejbližších letech plánuje Charita Olomouc přesun části stávajících služeb do nově získaných prostor v Olomouci - Řepčíně. Uvolněné místo ve Wurmově ulici tak bude do budoucna sloužit lidem bez domova se sníženou soběstačností.

Nová služba nabídne nemocným lidem ocitajícím se na ulici nejen nutné zázemí, ale především potřebnou péči a pomoc při sebeobsluze.

"Pokud nás v současné době žádá o podporu nemocný člověk bez přístřeší, jsme bezmocní. V rámci střediska Samaritán můžeme nabídnout pomoc pouze těm, kteří jsou soběstační. V praxi se však na ulici setkáváme s nemocnými lidmi vyžadujícími zvláštní péči. Pro tuto specifickou skupinu není na Olomoucku odpovídající služba," sdělil Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán.

Nejčastěji se s případy nemohoucích lidí bez domova setkávají sociální pracovníci přímo v terénu:

"Víme o několika lidech žijících v provizorních podmínkách, kteří se z důvodu vyššího věku nebo zdravotních problémů neobejdou bez pomoci svého nejbližšího okolí. Například těžce nemocný muž žije po komplikované operaci v zahradní chatce, kde se o něho starají spolubydlící v podobné sociální situaci," potvrzuje terénní pracovník Tomáš Pavlíček.

Nově vzniklá služba pro lidi bez zázemí se sníženou soběstačností bude sídlit ve Wurmově ulici v místě, kde se nyní nachází azylový dům.

"Z toho důvodu je nutné realizovat změny ve službách střediska Samaritán. Abychom uvolnili prostory ve Wurmově ulici pro nemocné lidi bez přístřeší, plánujeme přesunout část kapacity azylového domu do lokality Řepčín," uvedla ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová.

Jde o masívní projekt vyžadující množství dalších zdrojů a společného úsilí. K jeho samotnému zřízení je třeba řady investic do přípravy objektu v místní části Řepčín i ve Wurmově ulici.

"Veškeré kroky realizujeme v souladu se zákonem o sociálních službách, s Komunitním plánem města Olomouce a dle Střednědobého plánu Olomouckého kraje. V této chvíli připravovaná reorganizace služeb střediska Samaritán pro lidi bez domova závisí na připravovaném investičním projektu a stavebním povolení," dodává Petr Prinz.

Pro vznik nové služby pro lidi bez domova se sníženou soběstačností včetně přesunu azylového domu do lokality Řepčín, získala Charita Olomouc podporu pana arcibiskupa Mons. Jana Graubnera.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Ministerstvo dopravy má transakčního poradce k výběru koncesionáře dostavby dálnice D35 formou PPP

Ministerstvo dopravy vybralo transakčního poradce, neobdrželo proti svému rozhodnutí žádné námitky, a tak mohou přípravy výběru koncesionáře pokročit ...

Horská služba v Jeseníkách transportovala zraněného turistu velmi těžkým terénem k vrtulníku

Horská služba zasahovala u silně krvácejícího poranění dolní končetiny v oblasti Divokého dolu v Jeseníkách. Zraněného turistu, kterému ostrý kámen zp ...

Drážní hasiči cvičili v Přerově záchranu osoby zasažené elektrickým proudem

Jednotka hasičů Správy železnic z Přerova si vyzkoušela záchranu osoby, která se nacházela na železničním vagonu pod trolejovým vedením a zasáhl ji el ...

V Jeseníkách dobrovolníci s ornitology sčítali sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - ...





Pondělí 6.5.2024
Olomoucký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes